Siirry pääsisältöön

Lasten suolisto-oireet ja ruoansulatuskanavan sairaudet

Asiasanat:
  • Uusi lastensairaala
  • suolistosairaudet

Hoidamme HUSissa lasten ruoansulatuskanavan oireita ja sairauksia, kuten kroonisia tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD), muita erilaisia synnynnäisiä ja myöhemmin todettavia suolistosairauksia, maksan sairauksia, keliakiaa sekä toiminnallisia oireita, kuten refluksioireita ja suolen toiminnan oireita.

Suolisto-oireet ja ruoansulatuskanava

Lasten suolisto-oireita ja maksan ja suoliston sairauksia tutkimme ja hoidamme lasten vastaanotoilla ja tarvittaessa vuodeosastoilla.

Yleisiä lapsilla esiintyviä suolisto-oireita ovat toiminnalliset vatsavaivat, kuten toistuvat tai pitkittyvät vatsakivut, refluksioireet, ärtyneen suolen oireyhtymä eli IBS ja ummetus. Erikoissairaanhoitoon lapsi ohjataan, jos hoitava lääkäri pitää erikoissairaanhoidon lääkärin arviota esimerkiksi lisätutkimusten suhteen tarpeellisena. Pääasiassa toiminnallisia vatsaoireita ja -sairauksia hoidetaan perusterveydenhuollossa.

Erityisesti krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet, eli IBD, ovat lapsilla lisääntyneet viime vuosikymmeninä. Krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten krooninen paksusuolen tulehdus ja Chronin tauti, puhkeavat tyypillisimmin nuoruusiässä. Niiden syy on toistaiseksi tuntematon. IBD-potilaiden hoito on keskitetty Uuteen lastensairaalaan ja Hyvinkään sairaalaan. Hoito jatkuu aikuisikään saakka. Keliakiaa diagnosoimme ja hoidamme HUSissa Lasten vastaanotoilla.

Lapsuudessa esiintyy monia muita, joskin harvinaisia, synnynnäisiä ja myöhemmin kehittyviä suolistosairauksia. Harvinaisia suolistosairauksia sairastavia lapsia hoidamme aikuisikään asti Uudessa lastensairaalassa. Lasten maksasairauksien diagnostiikka ja hoito kuuluvat gastroenterologian alaan. Vaikeimmat maksasairaudet hoidamme yhteistyössä elinsiirtoyksikön ja lastenkirurgien kanssa.

Päivystyksellisesti hoidamme kaikissa lasten päivystyksissä lapsia, joilla on äkillisesti alkanut voimakas vatsakipu, vaikea ripuli tai oksentelu tai muu vaikea vatsaoire. Päivystyksessä arvioimme myös lääkärin lähetteellä tulevat päivystykselliset lapsipotilaat sekä lasten vastaanotoilla seurannassa olevien potilaiden äkillisesti pahentuneet vatsaoireet.

Toimipisteet

Lasten vastaanotot, Jorvin sairaala

Jorvin sairaalan lasten vastaanotoilla tutkimme ja hoidamme alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat erikoissairaanhoidon avohoitopalveluita.

Lasten vastaanotot, Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan Lasten vastaanotoilla tutkimme ja hoidamme alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat erikoissairaanhoidon…

Lasten päivystys, Jorvin sairaala

Jorvin sairaalan Lasten yhteispäivystyksessä hoidamme alle 16-vuotiaita potilaita.

Lasten päivystys, Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan yhteispäivystyksessä hoidamme alle 16-vuotiaita potilaita kaikilta erikoisaloilta.

Feedback

Löysitkö etsimäsi?