Sähköiset palvelut tutkijalle
Hae eettisen toimikunnan lausuntoa ja tutkimuslupaa sähköisesti. Katso ohjeet eettisen lausunnon hakemiseen ja tutkimusluvan hakemiseen Tutkijan ohjeista.
Lue tiedote: Tutkijan työpöydän uusi versio otetaan käyttöön 18.1.2021
Kirjaudu Tutkijan työpöydälle: https://tutkija.hus.fi
HUSin tutkijana käytössäsi on erilaisia hallintajärjestelmiä, jotka avustavat tutkimustyötäsi.
HUSeCRF
HUSeCRF on tutkijoiden käyttöön tarkoitettu erikoisalasta riippumaton
tietojärjestelmä kliinisten tutkimusten tiedonhallintaan. Järjestelmää voidaan käyttää monikeskustutkimuksissa sekä kansainvälisissä tutkimuksissa. Järjestelmä on tarkoitettu erityisesti tutkittavien tietojen keräämiseen ja hallintaan.
HUSeCRF:ssä on esimerkiksi randomisointiin, kaksoissokkoutukseen ja monitorointiin. Tiedonsyötön voivat tehdä tutkittavat itse sähköisten lomakkeiden avulla.
Järjestelmä tukee hyvää kliinistä tutkimustapaa (GCP). Sen käyttö on tietoturvallista ja sitä käyttäen voidaan varmistua tutkittavien tietojen käsittelystä tutkimusprotokollan mukaisesti. HUSeCRF:n käyttö on HUSin tutkijoille maksutonta.
Saat järjestelmän käyttöösi täyttämällä e-lomakkeen tai pyytämällä käyttöoikeutta osoitteesta HUSeCRFsupport(at)hus.fi. E-lomakkeen kautta tehty pyyntö mahdollistaa nopeamman käyttöönoton, sillä tarvittavat tiedot syötetään lomakkeelta suoraan järjestelmään.
HUSeCRF-järjestelmään
REDCap
REDCap on sähköinen ohjelma tutkimusten, tiedustelujen ja tietokantojen rakentamiseen ja ylläpitämiseen. Se soveltuu monenlaiseen tutkimusprosessiin ja pitää sisällään laajat tietokannat. REDCap mahdollistaa automaattisen tilastoinnin esimerkiksi Excel- tai SPSS-muotoon.
Tietoportaalista voit tehdä aineistopyyntöjä ja lähettää viestejä palvelusta vastaavalle tietopalvelulle. Aineistopyyntöjen kautta saat HUSin Tietoaltaan potilasrekisterit ja tietyt hallinnon rekisterit tutkimuskäyttöön tehokkaasti ja tietoturvallisesti.
Tietoaltaassa on yli sata erilaista potilasrekisteriä. Tietoaltaan aineistot on säilötty pseudonymisoituina. Aineistossa oleva henkilötunnus on kryptattu (salattu) yhtenevästi ja kaikki muut henkilötiedot, kuten nimet ja yhteystiedot on poistettu. Kryptatun pseudohetun avulla tietoaltaan aineistot ovat yhdistettävissä keskenään.
Tutkimus- ja kehittämistoimintaan tarvittavia aineistopyyntöjä pääset tekemään Tietoportaalin kautta. Portaalin aineistopyyntöihin voit jättää myös esiselvitys- ja kustannusarviopyyntöjä.
Tietoportaalista löydät myös linkin BC|RQUEST-työkaluun. Työkalun avulla voit etsiä tutkimukseesi sopivaa potilaskohorttia käyttämällä tietoaltaan sisältämän kliinisen datan parametreja. Kohorttia määriteltäessä pystyt säätämään esimerkiksi toimenpiteitä, diagnoosi- ja lääkitysluokituksia. Muodostamasi kohortti voidaan suoraan liittää osaksi aineistopyyntöäsi. Työkalu on toistaiseksi käytössä vain HUS-tunnuksella.