Sähköiset palvelut tutkijalle
Hae eettisen toimikunnan lausuntoa, tutkimuslupaa ja tietolupaa sähköisesti. Katso ohjeet eettisen lausunnon hakemiseen ja tutkimusluvan hakemiseen Tutkijan ohjeista.
Kirjaudu Tutkijan työpöydälle.
Jos et ole huslainen, pitää sinun ensin rekisteröityä. Katso rekisteröitymisohjeet alta.
HUSin tutkijana käytössäsi on erilaisia hallintajärjestelmiä, jotka avustavat tutkimustyötäsi.
HUSeCRF
HUSeCRF on tietojärjestelmä kliinisten tutkimusten tiedonhallintaan. Erikoisalasta riippumatonta järjestelmää voidaan käyttää monikeskustutkimuksissa sekä kansainvälisissä tutkimuksissa. Järjestelmä on tarkoitettu erityisesti tutkittavien tietojen keräämiseen ja hallintaan.
HUSeCRF:ssä on toiminnot esimerkiksi randomisointiin, kaksoissokkoutukseen ja monitorointiin. Sähköisten lomakkeiden avulla voidaan kerätä tietoa suoraan tutkittavilta.
Järjestelmä tukee hyvää kliinistä tutkimustapaa (GCP). Sen käyttö on tietoturvallista ja sitä käyttäen voidaan varmistua tutkittavien tietojen käsittelystä tutkimusprotokollan mukaisesti. HUSeCRF:n käyttö on HUSin tutkijoille maksutonta.
Saat järjestelmän käyttöösi täyttämällä lomakkeen Uuden tutkimuksen perustamispyyntö HUSeCRF-järjestelmään tai pyytämällä käyttöoikeutta osoitteesta HUSeCRFsupport@hus.fi. E-lomakkeen kautta tehty pyyntö mahdollistaa nopeamman käyttöönoton, sillä tarvittavat tiedot syötetään lomakkeelta suoraan järjestelmään.
REDCap
REDCap on monipuolinen työkalu kyselyiden ja tietokantojen rakentamiseen sekä ylläpitämiseen. Järjestelmällä voi kerätä tutkimusdataa web-lomakkeilla, jotka ovat muokattavissa tutkimukseesi sopiviksi. REDCap:lla voi myös luoda lomakkeita kyselytutkimuksen teettämiseen suoraan tutkittavilla.
Ohjelmaan kirjaudutaan omilla HUS-tunnuksilla (käyttäjätunnuksena HUS-numero tai nimilyhenne). REDCapin sivuilta löytyy hyödyllisiä neuvoja ohjelman käyttöön ja esimerkiksi opastevideoita. Huslaiset pääsevät intran Tutkimus, opetus ja kehittäminen - HUSeCRF ja REDCap katsomaan REDCap-koulutuksen tallenteita.
Tietoportaalissa voit tehdä tutkimus- ja kehittämistoimintaan liittyviä aineistopyyntöjä HUSin tietopalvelulle. Aineistopyynnön kautta saat HUSin tietoaltaan potilasrekistereihin liittyvät aineistot tutkimuskäyttöön tehokkaasti ja tietoturvallisesti. Aineiston käyttöön vaaditaan tarkoituksenmukainen tutkimus- tai tietolupa. Huolellinen aineistotarpeen määrittely jo luvanhakuvaiheessa nopeuttaa aineistopyynnön toteutusta. Aineistot toimitetaan toisiolain määritysten mukaiseen tietoturvalliseen käyttöympäristöön (kts. lisää alempana). Tietoportaalin kautta voit tehdä myös esiselvitys-, kustannusarvio- sekä käyttöympäristöjen tilauspyynnöt.
Tietoaltaassa on pseudonymisoitua rekisteritietoa HUSin eri erikoisalojen potilastietojärjestelmistä kuten esimerkiksi potilaiden käynti- ja osastohoitojaksoista, diagnooseista, toimenpiteistä, laboratoriotutkimuksista, leikkauksista, kuvantamisista, patologian näytteistä sekä teho- ja anestesiahoidoista. Osan HUSin aineistojen kuvauksista löydät aineistokatalogista sekä alla olevasta liitteestä.
Aineistopyyntöihin liittyvä neuvonta: tietopalvelu@hus.fi
BC|RQUEST-työkalun avulla voit itse selata HUSin tietoaltaan aineistoja, tehdä esiselvitystä tutkimustasi varten tai hyödyntää sitä opetuksessa. Hakuja voi rajata käyttämällä esimerkiksi toimenpiteitä, diagnoosi- ja lääkitysluokituksia. Suoritetut haut tallentuvat ja niistä voi luoda potilaskohortteja. BC|RQUEST in aineistot on kerätty HUSin suurimmista potilastietojärjestelmistä (Uranus, Apotti, Multilab) vuodesta 2010 alkaen. Aineistot päivittyvät kerran kuukaudessa. Hakutuloksena voit tarkastella potilasmääriä, mutta et tarkempia potilastietoja. Tulokset pyöristetään lähimpään kymmeneen potilaaseen. Huslaiset pääsevät intran kohdasta Tutkimus, opetus ja kehittäminen – Tietoallas katsomaan BC|RQUEST-koulutuksen tallenteen.
Voit käyttää muodostamaasi kohorttia tietoportaalin aineistopyyntöä tehdessäsi. BCRQUEST on toistaiseksi käytössä vain HUS-tunnuksella. BCRQUEST toimii HUSin verkossa VPN-yhteydellä. Kun VPN:ään on jo kerran kirjautuneena sisään, pääsee aineistoja selaamaan sinisestä HUS-painikkeesta.