Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Yhteispäivystyksen peruskoulu (YPPK) koulutusjakso 6 kk

Koulutusjakson jälkeen koulutettava osaa toimia päivystävänä lääkärinä yhteispäivystyksessä.

Lääkäri.

Essi Rajakangas kertoo yhteispäivystyksen peruskoulusta

Skip video

Tavoitteet

Koulutusjakson jälkeen koulutettava osaa toimia päivystävänä lääkärinä yhteispäivystyksessä. Hän on tietoinen yleisimmistä potilasryhmistä ja osaa tehokkaan diagnostisen prosessin perusteet. Lääkäri tunnistaa vakavasti sairaan potilaan ja osaa tälle aloitettavan hoidon ensimmäiset askeleet. Jakson jälkeen lääkäri kykenee ohjaamaan potilaat asianmukaiseen jatkohoitoon. Lisäksi jakson myötä koulutettava ymmärtää mikä on yhteispäivystyksen rooli terveydenhuoltojärjestelmässä.

Jakson kuvaus

Koulutettava lääkäri työskentelee koulutusjakson ajan yhteispäivystyksen alueella potilastyössä. Koulutuksellisesti jakso jakautuu kahteen 3 kuukautta kestävään osaan: yleislääketieteen päivystys (moduuli I) ja akuuttilääketieteen päivystys (moduuli II). Huom. Jorvissa ei ole erillistä yleislääketieteen päivystyslinjaa virka-aikana.Koulutusjakson pituus

Yhteispäivystyksen peruskoulun koulutusjakso (YPPK) on suunniteltu yleensä kuuden kuukauden pituiseksi. Jos koulutettava haluaa jatkaa työskentelyä HUS Akuutissa, hän voi siirtyä kuuden kuukauden jälkeen akuuttilääketieteeseen erikoistuvan lääkärin rooliin. Yleislääketieteen päivystyksessä (Peijaksen YLE-linja sekä Malmin ja Meilahden pientrauma-linjat) on myös mahdollista tehdä 3 kk:n jaksoa pidempi työrupeama.

  • Malmi Special: 3 kk pientrauma (moduuli I) + 1 kk sisätautipäivystys + 1 kk sisätautiosasto + 2 kk sisätautipäivystys (moduuli II) = 7 kk YPPK. Kokonaisuus, joka pätevöittää tukevasti yöpäivystysten tekemiseen. Yöpäivystykset aloitetaan tavallisesti sisätautiosastojakson jälkeen. Osastojakson jälkeen osaat vastata paremmin virka-ajan ulkopuolella tuleviin osastokonsultaatioihin ja käyttää myös Apotin osastonäkymää.     

Koulutusjaksosta myönnettävät palvelut

Moduulista 1 on mahdollista saada 3 kk terveyskeskuspalvelua, joka hyväksytään sekä yleislääketieteen erityiskoulutukseen (YEK) ja erikoislääkärikoulutuksen 9 kk tk-jaksoon. Terveyskeskuspalvelua voidaan myöntää vain niissä yksiköissä, joissa on yleislääketieteen erikoislääkärikouluttaja. Jorvissa, Malmilla, Peijaksessa, Hyvinkäällä ja Meilahdessa on kouluttaja (Meilahden yleislääketieteen erikoislääkärikouluttaja on virkavapaalla 6-8/2024). Jaksosta saa kaikissa yhteispäivystyksissä akuuttilääketieteen erikoisalan palvelua eli sairaalapalvelua YEK- ja erikoistumiskoulutuksiin, mikäli henkilökohtaiseksi ohjaajaksi on nimetty akuuttilääketieteen erikoislääkäri. Moduulista 2 saa akuuttilääketieteen erikoisalan palvelua eli sairaalapalvelua YEK- ja erikoistumiskoulutuksiin.

Palkkaus

Koulutusjaksolla työskentelevä lääkäri työskentelee nimikkeellä erikoistuva lääkäri. Palkkaus määräytyy virkaehtosopimuksen mukaisesti ja lähtöpalkka on 3538,74 euroa/kk. Varsinainen kuukausipalkka on tätä korkeampi, sillä virka-ajan ulkopuolella perustuntipalkka kerrotaan oheisen taulukon mukaisilla kertoimilla.

 klo 0-8klo 8-15klo 15-18klo 18-22klo 22-24
ma3-1,751,752,5
ti-to2,5-1,751,752,5
pe2,5-1,752,253
la-su32,252,252,253

Työaika

Työaika on virkaehtosopimuksen mukainen sairaalalääkärin työaika eli 38 tuntia ja 15 minuuttia. Enemmänkin saa halutessaan tehdä, mutta emme velvoita siihen. Koulutusjakson alkuvaiheessa (vähintään ensimmäiset kaksi viikkoa) työ tehdään virka-aikana (8.00-15.30). Sen jälkeen osa työstä on päivystysvuoroja iltaisin ja viikonloppuisin. Yövuoroja tehdään moduuli II:ssa siinä vaiheessa, kun koulutettavan taidot riittävät yöpäivystykseen. Töissä ollaan yleensä 8-14 tuntia kerrallaan. Pitkiä vuorokauden päivystysrupeamia ei tehdä. Päivystysajan työstä kertyy korkeamman palkan ohella aktiivivapaata, joka mahdollistaa vapaiden pitämistä työjakson aikana. Työvuorolistoja tehdessä arkipäiville suunnitellaan yleensä automaattisesti aktiivivapaata, jotta työaika pysyy noin 38,25 viikkotunnissa. Aktiivivapaa on palkatonta lepoaikaa, mutta se lasketaan osaksi palveluita eli palvelujakso ei katkea aktiivivapaapäivinä. Jokaisessa työpisteessä pidetään huolta siitä, että koulutuksellisuus jaksolla toteutuu virka-ajan ulkopuolisesta työstä huolimatta. Työajasta korkeintaan noin 40 % on päivystysvuoroja. Virka-ajan ulkopuolisen työajan määrä vaihtelee työpisteittäin.

Ohjaajat

Erikoistuvan lääkärin ohjaajana toimivat erikoislääkärit, joilla on koulutusta ja kokemusta erikoistuvan lääkärin ohjaamiseen. Moduulissa 1 ensisijainen kouluttaja on yleislääketieteen erikoislääkäri ja Moduulissa 2 akuuttilääketieteen erikoislääkäri. Lisäksi muut päivystysalueen seniorit ja erikoistuvat lääkärit toimivat työssä apuna ja tukena.

Hae jaksolle nyt!

Laita sähköpostia: yppk-rekrytointi@hus.fi.

Rekrytointikoordinaattorimme kartoittaa toiveesi ja ohjaa tämän jälkeen viestisi rekrytoinnista vastaavalle lääkärille.

Ennen postin laittamista pohdi seuraavaa:

  • Mihin yksikköön haluaisit ensisijaisesti koulutusjaksolle
  • Milloin olisit valmis aloittamaan
  • Miten pitkälle koulutusjaksolle haluat tulla
    • Yleensä toivomme, että jakso olisi vähintään 3 kk pituinen

Kerro viestissäsi myös puhelinnumerosi, ja mihin aikaan sinut tavoittaa parhaiten.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.