Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Erikoistuminen akuuttilääketieteeseen

Akuuttilääketiede keskittyy äkillisten sairauksien ja vammojen kiireelliseen diagnostiikkaan ja hoitoon.

Lääkäri ja sairaanhoitajat hoitavat potilasta yhteispäivystyksessä.

Akuuttilääketieteen mallia hyödyntävä aito yhteispäivystys perustuu uudenlaiseen ajatteluun, jossa akuuttilääkärit osallistuvat kaikkien päivystyksen potilasryhmien hoitoon vanhanaikaisten raja-aitojen estämättä. Tulevaisuudessa sairaalapäivystys on tarkoitus hoitaa suurelta osin akuuttilääkärien voimin, ja akuuttilääkäreiden työtilanne onkin erittäin hyvä.

Akuuttilääketieteen ydinaluetta on päivystyspotilaiden modernin diagnostiikan monipuolinen hallitseminen perinteisten erikoisalarajojen yli, potilaan alkuvaiheen hoito ja päivystyspoliklinikalla tehtävät toimenpiteet. Ultraäänilaite on akuuttilääkärin tärkeä apuväline, ja sen käytön koulutus on keskeistä.
 
Akuuttilääkärin työ tapahtuu pääasiassa päivystyspoliklinikalla, mikä monipuolisuudessaan hakee vertaistaan. Työjaksoa voidaan lämpimästi suositella kaikille kliiniseen työhön suuntautuville nuorille lääkäreille. Työskentely akuuttilääketieteen alalla on koulutuksellisesti äärettömän antoisaa kaikille, myös muille erikoisalalle suuntautuville lääkäreille.
 
Akuuttilääketiede erikoisalana soveltuu erityisesti lääkärille, joka nauttii monipuolisen työnkuvan lisäksi haasteista, vastuullisesta työnkuvasta ja tiimityöskentelystä, ja joka pystyy tarvittaessa ripeään päätöksentekoon.
 
HUS Akuutissa akuuttilääketieteen päivystysmallin edelläkävijöitä ovat Jorvin ja Peijaksen päivystykset. Kattavien rotaatiosijoitusten ansiosta Akuutin kautta voi sujuvasti suorittaa koko akuuttilääketieteeseen erikoistumisen eriytyvän vaiheen koulutuksen.
 
Akuuttilääketieteen erikoislääkäri on ensisijaisesti sairaalan päivystyspoliklinikalla toimiva kliinikko, jonka muita tehtäviä ovat päivystystoiminnan suunnittelu, päivittäinen ohjaaminen, koulutustoiminta sekä päivystyksen talouden hallinta ja tutkimustyö.

Erikoistuminen akuuttilääketieteen erikoislääkäriksi

Akuuttilääketieteeseen erikoistuvalle lääkärille laaditaan yksilöllinen koulutussuunnitelma aiemman osaamisen ja työkokemuksen pohjalta.
 
Akuuttilääkäreiden tutorina toimii oma seniorilääkäri. Erikoistumisjakso sisältää rotaatiota eri erikoisaloilla.
 
Eriytyvä koulutus sisältää vähintään 4 vuotta palvelua akuuttilääketieteessä seuraavasti:

  • Aikuisten päivystyspotilaiden diagnostiikka ja hoito vähintään 24 kk
  • Sisätautipotilaat, vähintään 6 kk
  • Kirurgiset ja traumatologiset potilaat, vähintään 6 kk
  • Lapsipotilaiden diagnostiikka ja hoito vähintään 6 kk
  • Anestesia/valvonta/tehostettu valvonta/tehohoito vähintään 6 kk
  • Ensihoito (josta vähintään 1 kk operatiivisessa toiminnassa) vähintään 3 kk
  • Täydentävä/valinnainen palvelu enintään 9 kk

Hanna Lieto kertoo akuuttilääketieteeseen erikoistumisesta HUSissa

Skip video

Kimmo Suojanen kertoo akuuttilääketieteeseen erikoistumisesta HUSissa

Skip video

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja jutellaan lisää!

Ensisijainen yhteyshenkilö on alueylilääkäri Kimmo Suojanen

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.