Toimi näin, kun epäilet koronavirustartuntaa
Valtakunnallinen puhelinneuvonta
Yleistä tietoa koronaviruksesta, p. 0295 535 535.
Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta,
p. 050 902 0163. Lue lisää tästä.
Helsinkiläisten neuvontapalvelu
p. 09 310 10024. Lue lisää tästä.
Vantaalaisten neuvontapalvelu
p. 09 839 50070. Lue lisää tästä.
Espoolaisten neuvontapalvelu
p. 09 816 34600. Lue lisää tästä.
Keravalaisten neuvontapalvelu
p. 040 318 3113. Lue lisää tästä.
Porvoolaisten neuvontapalvelun numerot
040 547 7764 ja 040 481 0344. Lue lisää tästä.
Keusoten neuvontapalvelu
(Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula)
p. 019 226 0099. Lue lisää tästä.
Lohjalaisten neuvontapalvelu
019 369 2319. Lue lisää tästä.
Oireita ovat muun muassa kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu tai haju- tai makuaistin menetys.
1. 12-vuotiaat ja vanhemmat
Rokotetut
Hakeudu koronavirustestiin siinä tapauksessa, että sinulla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, vaikka olisit saanut yhden tai useamman rokotteen, jos
- kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään iän, sairauden tai lääkityksen takia
- olet raskaana
- kuulut verisuonitukoksen riskiryhmään (katso riskitekijät HUSin verkkosivuilta tästä linkistä)
- olet sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen ja työskentelet välittömässä asiakas- ja potilastyössä
- työskentelet hoiva- tai vammaispalveluissa tai
- terveydenhuollon ammattilainen on ohjannut sinut testiin
Rokottamattomat ja ei koronavirustautia sairastaneet
Lisäksi sinun tulee hakeutua koronavirustestiin, mikäli sinulla on koronavirustartuntaan sopivia oireita ja et ole saanut yhtään koronavirusrokotetta etkä ole sairastanut koronavirustautia.
2. Alle 12-vuotiaat
Jos lapsellasi on koronavirusinfektioon sopivia oireita, hänen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet ja lapsi jaksaa normaalit askareet.
Alle 12-vuotiaalta lapselta otetaan koronavirustesti, jos hänellä on koronavirusinfektioon viittaavia lieviäkin oireita, ja
- lapsi kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään sairauden tai lääkityksen takia
- lapsen kanssa samassa taloudessa asuu tai hän tapaa säännöllisesti perhe- tai lähipiiriin kuuluvia 16 vuotta täyttäneitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa* tai immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen tai
- jos lapsen oireet edellyttävät lääkärin arvion mukaan testiä
(*saanut kaksi koronavirusrokoteannosta tai sairastanut koronavirusinfektion ja saanut yhden rokoteannoksen)
Katso THL:n sivuilta tästä linkistä, miten toimia, kun lapsi on sairastunut hengitystieinfektioon.
- Uudenmaan asukkaat voivat itse varata ajan koronavirusnäytteenottoon Koronabotissa. Helsinkiläiset voivat varata ajan Omaolo-palvelussa. Koronabotista näytteenottoajan voi varata kaikista toimipisteistä kuntarajoista riippumatta.
- Voit tehdä ajanvarauksen itsellesi ja alle 16-vuotiaalle lapsellesi. Voit myös varata ajan toisen aikuisen puolesta, jos sinulla on valtuutus asiointiin Suomi.fi-palvelussa.
- Ajanvarausta varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
- Voit soittaa oman kuntasi koronaneuvontapuhelimeen tai kunnan ohjeiden mukaisesti terveysasemalle sen aukioloaikoina.
- HUSin koronavirustesti on sinulle aina maksuton. Testi on maksuton myös silloin, kun koronanäytteenottopisteen toiminnasta vastaa alihankkija.
- HUSin koronavirusnäytteenottopisteet
- Video koronavirustestistä
Koronavirusnäytteenoton peruminen
Varattuasi ajan näytteenottoon saat tekstiviestin/sähköpostin, jossa on varausvahvistus, tulo-ohje sekä koodi, jolla voit itse peruuttaa ajanvarauksen.
Jos oireesi ovat lievät (kuten nuha tai kurkkukipu) etkä kuulu laboratoriovarmistetun koronavirustestin piiriin (ks. kohta Koronavirustestiin hakeutuminen HUSissa edellä), voit tehdä myös antigeenikotitestin. Perehdy ja lue tarkkaan kotitestin toteutuksen ja tuloksen tulkinnan ohjeet (katso THL:n ohjeet tästä linkistä).
1. Kotitesti on positiivinen
Mikäli kotitesti on positiivinen, pysy kotona ja vältä kaikkia kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan, siten että olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.
Kotitestin positiivista tulosta ei tarvitse varmentaa laboratoriotestillä, jos
- oireesi ovat lievät eivätkä vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon
- et kuulu riskiryhmiin (katso lisää kohdasta Koronavirustestiin hakeutuminen HUSissa)
- jos samassa taloudessa asuvalla on jo varmennettu koronavirusinfektio
- et tarvitse koronapassia varten todistusta sairastetusta koronataudista (koronapassissa näkyy vain terveydenhuollon testillä varmennettu koronavirusinfektio).
2. Kotitesti on negatiivinen
Mikäli kotitestisi on negatiivinen ja olet oireinen, testi kannattaa toistaa useana peräkkäisenä päivänä tai kahden päivän välein.
Kotitestin negatiivinen tulos ei tarkoita, etteikö koronaviruksen itämisaika voi olla meneillään ja tauti todettavissa myöhemmin. On tärkeää, että vältät oireisena kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan, siten että olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.
Kotitestin negatiivinen tulos ei vapauta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista.
Soita päivystysapuun 116117 silloin, kun et pärjää koronavirustaudin oireiden kanssa kotona. Päivystysavussa teemme oirekuvaasi ja vointiisi perustuvan hoidon tarpeen arvion ja ohjaamme sinut tarkoituksen mukaiseen hoitopaikkaan.
Päivystysapu ei palvele seuraavissa koronaan liittyvissä asioissa: ajanvaraus koronatestiin, testitulokset, sairauslomatodistukset, karanteenipäätökset, rokoteajanvaraukset ja koronapassiasiat.
Mikäli sairastuneen oireet viittaavat kiireelliseen hätätilanteeseen, soita hätänumeroon 112.
Jos sinulla on todettu koronavirustartunta laboratoriovarmennetulla koronavirustestillä, saat tiedon tartunnasta tekstiviestillä. Jos sinut on asetettu eristykseen koronavirustartunnan vuoksi, noudata saamiasi viranomaisohjeita.
Jos olet saanut positiivisen tuloksen kotitestistä ja jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. Pysy kotona ja vältä kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan, siten että olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.
Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään FFP-hengityksensuojainta tai kirurgista suu-nenäsuojusta ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.
Jos olet tulossa vastaanotolle tai hoitoon HUSiin 10 vuorokauden sisällä siitä, kun olet altistunut tai sairastunut koronavirusinfektioon, ole yhteydessä hoitavaan yksikköön mahdollisia lisäohjeita varten. Yhteystiedot löytyvät ajanvarauskirjeestäsi tai yksikön nettisivuilta. Tarvittaessa saat yhteystiedot HUSin vaihteesta 09 4711.
Jos sinut on asetettu karanteeniin koronavirukselle altistumisen vuoksi, noudata saamiasi viranomaisohjeita.
Linkit HUSin alueen kuntien karanteeniohjeisiin löydät täältä.
Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa:
- Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
- Esimerkiksi harrastustoimintaan osallistumista tai vapaa-ajan vierailuja ei suositella.
- Käytä kodin ulkopuolella FFP-hengityksensuojainta tai kirurgista suu-nenäsuojusta.
- Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.
Jos olet tulossa vastaanotolle tai hoitoon HUSiin 10 vuorokauden sisällä siitä, kun olet altistunut tai sairastunut koronavirusinfektioon, ole yhteydessä hoitavaan yksikköön mahdollisia lisäohjeita varten. Yhteystiedot löytyvät ajanvarauskirjeestäsi tai yksikön nettisivuilta. Tarvittaessa saat yhteystiedot HUSin vaihteesta 09 4711.
Koronavirustartunnastasi kertovassa tekstiviestissä saat ohjeen ilmoittaa mahdollisesti altistuneet henkilöt Koronatietoni.fi-palvelussa. Helsinkiläiset saavat linkin verkkolomakkeeseen.
Kirjaamalla mahdolliset altistuneet nopeutat tartunnanjäljittäjien työtä. Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Palvelussa on myös mahdollista asioida toisen henkilön puolesta.
- Jos tarvitset todistuksen negatiivisesta testituloksesta, saat Omakannasta (kanta.fi) EU:n todistuksen koronavirustestistä. Lisätietoja: kanta.fi
- Voit ladata todistuksen HUSin tekemästä koronavirustestistä myös Koronatietoni.fi-palvelussa. Tämä ei kuitenkaan vastaa EU:n todistusta koronavirustestistä. Lisätietoja: Koronatietoni.fi.