Siirry pääsisältöön

Paxlovid-koronaviruslääke

Tällä sivulla voit arvioida, kuulutko Paxlovid-lääkehoidon piiriin ja miten sinun tulee menetellä saadaksesi lääkkeen.

Mikä on Paxlovid? 

Paxlovid on avohoidossa käytettävä suun kautta otettava koronaviruslääke 18 vuotta täyttäneille, joilla on riski saada vakava koronavirustauti sairauden, puolustuskykyä heikentävän lääkehoidon tai iän vuoksi. Paxlovid estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Paxlovidin vaikuttavat aineet ovat nirmatrelviiri (pakkauksessa: PF-07321332) ja ritonaviiri.  

Lääkityksen aloittaminen 

Lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alettua, viimeistään 5 vuorokauden kuluessa. Paxlovidilla on yhteisvaikutuksia (interaktioita) eri lääkeaineiden kanssa. Ennen hoidon aloitusta potilaan muu lääkitys on tarkistettava yhteisvaikutuksen poissulkemiseksi. Hoidon kesto on 5 vuorokautta. Paxlovid on potilaalle maksuton.

Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt uuden Paxlovid-koronaviruslääkkeen laajennetut kohderyhmät.

Voit saada lääkettä, jos 

  • olet täyttänyt 18 vuotta ja 
  • sinulla on laboratoriossa tehdyssä PCR- tai antigeenikoronavirustestissä todettu koronavirustartunta (varaa testiaika koronabotti.hus.fi-palvelusta) ja  
  • mikä tahansa koronavirustaudin oire tai oireita (katso oireet täältä) ja  
  • kuulut johonkin alla luetelluista ryhmistä

HUOM! Ota yhteys myös positiivisen kotitestin perusteella, jolla lääke voidaan aloittaa. Sinut ohjataan kuitenkin vielä laboratoriossa varmistettavaan testiin.

HUOM! Jo aiemmin sairastetun koronavirusinfektion katsotaan vastaavan yhtä rokoteannosta.

Et voi saada lääkettä, jos

  • olet alle 18-vuotias 
  • olet raskaana (Huom! Imetys ei ole este lääkkeen saamiselle, mutta se tulee lopettaa hoidon ajaksi ja vielä 7 vuorokauden ajan viimeisen tabletin ottamisesta.) 
  • sinulla on yliherkkyys vaikuttaville aineille tai apuaineille (tuoteselosteen löydät tästä
  • sinulla on vaikea maksan vajaatoiminta (kuten Child-Pugh Class C) 
  • sinulla on vaikea munuaisten vajaatoiminta (eGFR alle 30 ml/min), sisältää myös dialyysipotilaat 
  • käytät sellaista lääkettä, jonka yhteiskäyttö estää Paxlovidin aloituksen (lääkeaineinteraktio). 

Paxlovid-lääkehoidon kohderyhmät ja yhteystiedot

Tarkista alla, kuulutko Paxlovid-lääkehoidon kohderyhmään ja tee koronavirustaudin aiheuttaman tukosriskin oma arvio. Paxlovid tulee aloittaa mahdollisimman pian, viimeistään 5 vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta. Katso alta yhteystiedot.

Kohderyhmän 1 potilaat: yhteydenotto omaan erikoissairaanhoidon hoitavaan yksikköön tai HUS-alueen Pihlajalinnan keskitettyyn Paxlovid-puhelinpalveluun 040 541 1688 ma-su klo 9-16.

Kohderyhmien 2-4 potilaat: yhteydenotto HUS-alueen Pihlajalinnan keskitettyyn Paxlovid-puhelinpalveluun 040 541 1688 ma-su klo 9-16.

Keusoten alueen asukkaat: ma-pe 8-16 puhelinpalvelu 019 226 0099. Ma-pe klo 16-20 ja viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 8-20 lääkärin ja hoitajan vastaanottopalveluiden keskitetty puhelinpalvelu 019 226 0505 (osa kohderyhmän 1 potilaista kuuluu erikoissairaanhoidon hoitavan yksikön seurantaan).

Puhelun yhteydessä lääkityksesi käydään tarkkaan läpi, joten sinulla tulee olla ajantasainen lääkityslista vieressäsi. Mikäli sellaista ei ole, avaa lista Apteekki.fi-sivulta (avaaminen tarvitsee Adobe Acrobat Reader -ohjelman) ja tee lääkityslista valmiiksi. Kirjaa listaan myös käyttämäsi luontais- ja rohdoslääkkeet.

Kohderyhmä 1: Vaikeat puolustusjärjestelmän häiriöt ja syöpäpotilaat

Yli 18-vuotiaat saaduista rokotuksista riippumatta.


Kohderyhmä 2: Erittäin altistavan riskitekijäryhmän potilaat

Yli 18-vuotiaat rokottamattomat ja yhden rokoteannoksen saaneet. Yli 60-vuotiaat saaduista rokotuksista riippumatta, paitsi lääkehoitoista tyypin 2 diabetesta sairastavat alle neljä (4) rokoteannosta saaneet.

Kohderyhmä 3: Altistavan riskitekijäryhmän potilaat

Yli 40-vuotiaat rokottamattomat ja yhden rokoteannoksen saaneet.

Poikkeus: jos on sairaalloinen lihavuus (BMI yli 40), myös alle 40-vuotiaat rokottamattomat ja yhden rokoteannoksen saaneet kuuluvat kohderyhmään.


Kohderyhmä 4: Omatoimisesti kotona asuvat yli 80-vuotiaat

80 vuotta täyttäneet tai sitä vanhemmat, jos on saanut alle 4 rokoteannosta.


Paxlovid-lääkemääräystä ei voi saada yksityisiltä lääkäriasemilta eikä lääkettä ole mahdollista saada reseptillä yksityisistä apteekeista.

Feedback

Löysitkö etsimäsi?