Siirry pääsisältöön

Paxlovid-koronaviruslääke

Tällä sivulla voit arvioida, kuulutko HUSin erikoissairaanhoidon hoitavien yksiköiden aloittaman Paxlovid-lääkehoidon piiriin ja miten sinun tulee menetellä saadaksesi lääkkeen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt uuden Paxlovid-koronaviruslääkkeen laajennetut kohderyhmät. Ohjeistamme tällä sivulla lääkehoidon aloituksen niille potilasryhmille, jotka ovat HUSin erikoissairaanhoidon seurannassa ja saavat Paxlovidin hoitavien yksiköiden kautta. Lääkettä voivat saada tietyt syöpäpotilaat ja potilaat, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia. Hoitavat yksikkömme tiedottavat myös itsenäisesti näille potilasryhmille Paxlovid-lääkehoidon aloituksen mahdollisuudesta.

Mikä on Paxlovid? 

Paxlovid on avohoidossa käytettävä suun kautta otettava koronaviruslääke 18 vuotta täyttäneille, joilla on riski saada vakava koronavirustauti sairauden, puolustuskykyä heikentävän lääkehoidon tai iän vuoksi. Paxlovid estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Paxlovidin vaikuttavat aineet ovat nirmatrelviiri (pakkauksessa: PF-07321332) ja ritonaviiri.  

Lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alettua, viimeistään 5 vuorokauden kuluessa. Paxlovidilla on yhteisvaikutuksia (interaktioita) eri lääkeaineiden kanssa. Ennen hoidon aloitusta potilaan muu lääkitys on tarkistettava yhteisvaikutuksen poissulkemiseksi. Hoidon kesto on 5 vuorokautta. Paxlovid on potilaalle maksuton.

Voit saada lääkettä HUSin erikoissairaanhoidon hoitavasta yksiköstä, jos 

  • olet täyttänyt 18 vuotta ja 
  • sinulla on laboratoriossa tehdyssä PCR- tai antigeenikoronavirustestissä todettu koronavirustartunta (varaa testiaika koronabotti.hus.fi-palvelusta) ja  
  • mikä tahansa koronavirustaudin oire tai oireita (katso oireet täältä) ja  
  • kuulut johonkin alla luetelluista ryhmistä ja olet seurannassa sairautesi takia näissä hoitoyksiköissä

Et voi saada lääkettä, jos

  • olet alle 18-vuotias 
  • olet raskaana (Huom! Imetys ei ole este lääkkeen saamiselle, mutta se tulee lopettaa hoidon ajaksi ja vielä 7 vuorokauden ajan viimeisen tabletin ottamisesta.) 
  • sinulla on yliherkkyys vaikuttaville aineille tai apuaineille (tuoteselosteen löydät tästä
  • sinulla on vaikea maksan vajaatoiminta (kuten Child-Pugh Class C) 
  • sinulla on vaikea munuaisten vajaatoiminta (eGFR alle 30 ml/min), sisältää myös dialyysipotilaat 
  • käytät sellaista lääkettä, jolla on yhteisvaikutuksia Paxlovidin lääkeaineosien kanssa (lääkeaineinteraktio).  

Lääkehoidon kohderyhmät tietyillä HUSin erikoissairaanhoidon seurannassa olevilla potilailla

1. Vaikeat puolustusjärjestelmän häiriöt ja syöpäpotilaat

Sinun tulee olla 18 vuotta täyttänyt. Rokotustaustasi ei vaikuta lääkityksen aloitukseen.

2. Keuhkosairaudet3. Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen

Sinun tulee olla 40 vuotta täyttänyt. Lääkehoidon piiriin kuuluvat rokottamattomat ja yhden rokotusannoksen saaneet.
Miten saat lääkkeen hoitavasta yksiköstäsi?

Sinun tulee täyttää kaikki yllämainitut lääkehoidon kohderyhmän kriteerit, jotta voidaan arvioida lääkehoidon aloitus. Lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alusta, viimeistään 5 vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta.
Paxlovid-lääkemääräystä ei voi saada yksityisiltä lääkäriasemilta eikä lääkettä ole mahdollista saada reseptillä yksityisistä apteekeista.

Edellä mainitut HUSin erikoissairaanhoidon seurannassa olevat potilaamme saavat lääkityksen hoitavasta yksiköstä (eivät terveysasemilta).