Siirry pääsisältöön

Paxlovid-koronaviruslääke

Tällä sivulla voit arvioida, kuulutko Paxlovid-lääkehoidon piiriin ja miten sinun tulee menetellä saadaksesi lääkkeen, kun koronainfektiosi on kotona hoidettava, etkä tarvitse sairaalahoitoa.

Mikä on Paxlovid? 

Paxlovid on avohoidossa käytettävä suun kautta otettava koronaviruslääke 18 vuotta täyttäneille, joilla on riski saada vakava koronavirustauti sairauden, puolustuskykyä heikentävän lääkehoidon tai iän vuoksi. Paxlovid estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Paxlovidin vaikuttavat aineet ovat nirmatrelviiri (pakkauksessa: PF-07321332) ja ritonaviiri.  

Lääkityksen aloittaminen 

Lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alettua, viimeistään 5 vuorokauden kuluessa. Myöhemmin aloitettu Paxlovid-lääkitys saattaa kuitenkin olla hyödyllinen tilanteessa, jossa henkilön puolustusjärjestelmä on voimakkaasti heikentynyt.

Paxlovidilla on yhteisvaikutuksia (interaktioita) eri lääkeaineiden kanssa. Ennen hoidon aloitusta potilaan muu lääkitys on tarkistettava yhteisvaikutuksen poissulkemiseksi. Hoidon kesto on 5 vuorokautta. Paxlovid on potilaalle maksuton.

Voit saada lääkettä, jos 

Et voi saada lääkettä, jos

  • olet alle 18-vuotias 
  • olet raskaana (Huom! Imetys ei ole este lääkkeen saamiselle, mutta se tulee lopettaa hoidon ajaksi ja vielä 7 vuorokauden ajan viimeisen tabletin ottamisesta.) 
  • sinulla on yliherkkyys vaikuttaville aineille tai apuaineille (tuoteselosteen löydät tästä
  • sinulla on vaikea maksan vajaatoiminta (kuten Child-Pugh Class C)  
  • käytät sellaista lääkettä, jonka yhteiskäyttö estää Paxlovidin aloituksen (lääkeaineinteraktio). 

Paxlovid-lääkehoidon kohderyhmät ja yhteystiedot

Tarkista alla, kuulutko Paxlovid-lääkehoidon kohderyhmään. Paxlovid tulee aloittaa mahdollisimman pian, viimeistään 5 vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta. Myöhemmin aloitettu Paxlovid-lääkitys saattaa kuitenkin olla hyödyllinen tilanteessa, jossa henkilön puolustusjärjestelmä on voimakkaasti heikentynyt. Katso alta yhteystiedot.

Kohderyhmän 1 potilaat: yhteydenotto omaan erikoissairaanhoidon hoitavaan yksikköön tai HUS-alueen Mehiläisen keskitettyyn Paxlovid-puhelinpalveluun 09 8860 8453  ma-su klo 9-16.

Kohderyhmien 2-4 potilaat: yhteydenotto HUS-alueen Mehiläisen keskitettyyn Paxlovid-puhelinpalveluun 09 8860 8453  ma-su  klo 9-16.

Puhelun yhteydessä lääkityksesi käydään tarkkaan läpi, joten sinulla tulee olla ajantasainen lääkityslista vieressäsi. Mikäli sellaista ei ole, avaa lista Apteekki.fi-sivulta (avaaminen tarvitsee Adobe Acrobat Reader -ohjelman) ja tee lääkityslista valmiiksi. Kirjaa listaan myös käyttämäsi luontais- ja rohdoslääkkeet.

Kohderyhmä 1: Vaikeat puolustusjärjestelmän häiriöt ja syöpäpotilaat

Yli 18-vuotiaat saaduista rokotuksista riippumatta.


Kohderyhmä 2: Erittäin altistavan riskitekijäryhmän potilaat

Yli 18-vuotiaat saaduista rokotuksista riippumatta.Kohderyhmä 3:


Kohderyhmä 4:


Paxlovid-lääkemääräystä ei voi saada yksityisiltä lääkäriasemilta eikä lääkettä ole mahdollista saada reseptillä yksityisistä apteekeista.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.