Tupakointi ja päihteet raskausaikana

KYSYMYS:
Hei! Sain tietää olevani raskaana viikoilla 6+4, ja tätä ennen olin käyttänyt alkoholia useasti (arviolta 8-10 kertaa) ja joka kerralla juonut reilusti itseni humalaan (yli 10 annosta per kerta) sekä hieman tupakoinut. Tähän sattui poikkeuksellinen ajanjakso, jolloin oli paljon juhlia ja muita tapahtumia joka viikonloppu, normaali alkoholinkäyttöni ei ole näin runsasta. Välittömästi positiivisen testin tehtyäni olen lopettanut kaikki päihteet. Olen todella stressaantunut nyt onko lapsella mitä todennäköisimmin alkoholinkäytöstä aiheutuneita vaurioita, esimerkiksi aivoissa. Luin, että nimenomaan alkuraskaudessa runsas alkoholikulutus aiheuttaa sikiölle vaurioita. Olen käynyt rakenneultrassa ja siellä kaikki näytti hyvältä ja siltä kuin pitääkin, mutta ymmärtääkseni siinä ei juuri nämä älylliset kehitysviivästymät näy? Neuvolassa olen yrittänyt puhua asiasta, sillä haluaisin nauttia raskaudestani, mutta stressi on välillä niin kovaa etten pysty iltaisin nukahtamaan. Tuntuu, että neuvolassa suhtauduttiin liian "leppoisasti" asiaan. Nyt tietysti syön, liikun ja elän terveellisesti, mutta pahalta tuntuu onko suurimmat vauriot jo ehtineet tapahtua alussa. Sikiö liikkuu paljon ja raskaus muuten sujunut ongelmitta. Olen nyt viikoilla 31.
VASTAUS:
Hei!
Kiitos kysymyksestäsi. Raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei ole voitu osoittaa ehdotonta riskirajaa, eikä näin ollen myöskään luotettavaa turvallisen alkoholinkäytön rajaa tunneta. On todettu, että mitä pidempään alkoholinkäyttö raskauden aikana jatkuu, sitä huonompi on lapsen ennuste. Alkoholin käytöstä johtuva sikiön vaurioitumisen riski on yksilöllinen, joten odottajan alkoholinkäytön perusteella ei voida luotettavasti ennustaa yksilötason vaurioitumisen riskiä tai vaurion laajuutta. Sikiön vaurioitumisriskiin vaikuttavat alkoholin käytön yhteydessä myös muut tekijät, kuten odottajan ravitsemustila, geneettiset tekijät sekä muut samanaikaiset sikiölle haitalliset altistukset.

Raskauden alussa suuri alkoholipitoisuus voi johtaa elinten kehityksen häiriintymiseen ja epämuodostumaan, mutta sinun tapauksessasi rakenneultraääni on ollut kunnossa. Raskauden edetessä odottajan alkoholinkäyttö voi häiritä sikiön keskushermoston kehitystä ja tätä kautta vaikuttaa hänen älylliseen kehitykseensä, mutta kertomasi mukaan lopetit alkoholinkäytön jo varhaisessa vaiheessa.

Kokemusperäisen tiedon mukaan näin varhaisessa vaiheessa lopetettu alkoholinkäyttö ei vaikuta sikiön kehitykseen.


Tuulia Meriläinen
erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
Hyvinkään sairaala
(15.8.2019)

 

KYSYMYS:
Hei,
kysymykseni koskee alkoholin käyttöä raskauden aikana. Kun olin kahdeksannella raskausviikolla (nyt rv 10), meillä oli töissä juhlatilaisuus jossa tarjottiin erikoisolutta (alkoholipitoisuus 7%). En keksinyt miten kieltäytyä herättämättä kysymyksiä (en halua kertoa raskaudestani töissä vielä vähään aikaan) joten join vähän lasista. Arvioni mukaan join noin 5 cl, missään tapauksessa ei yli 10 cl. Jälkeenpäin minulla on ollut tapahtuneesta todella paha mieli ja kadun syvästi etten vain keksinyt jotain tekosyytä kieltäytymiselle. Kuinka todennäköistä on, että olen aiheuttanut sikiölle haittaa? Sanomattakin selvää, että tuon jälkeen en ole käyttänyt alkoholia enkä aio. Tapahtunut hävettää sen verran, etten kehdannut ottaa sitä esille neuvolassa vaikka oli tarkoitus.
VASTAUS:
Hei huolestunut,
Turvallisen käytön rajaa raskausaikana ei ole voitu määritellä, mutta on äärimmäisen epätodennäköistä, että nauttimasi pieni määrä alkoholia olisi aiheuttanut sikiölle haittoja. Onnittelut raskaudestasi ja erinomaisesta päätöksestäsi vältellä päihteitä loppuraskaudesta.

Hyvää odotusta toivottaa,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS
Hei!
Jos raskausaikana äiti on käyttänyt päihteitä noin rv6 asti, voivatko ne näkyä vauvalta otettavasta mekoniumnäytteestä? Kaikki päihteet on lopetettu välittömästi positiivisen raskaustestin jälkeen.
VASTAUS
Hei kysyjä,
Onnittelut raskaudestasi. Hienoa, että olet lopettanut kaikkien päihteiden käytön huomattuasi, että olet raskaana. Mekoniumnäytteessä käyttämäsi päihteet eivät näy, jos olet lopettanut raskausviikolla 6.

Terveisin,
Hanna Syrjämäki
Kätilö, HUS/Hyvinkään sairaala


KYSYMYS:
Hei, Huomasin olevan raskaana viikolla 5+1, kun kuukautiseni olivat n. viikon myöhässä. Mitään muita oireita tai merkkejä raskaudesta ei ollut ja testin tein kun olimme kuitenkin yrittäneet mieheni kanssa toista lasta jo reilusti yli puolen vuoden ja raskautumisen mahdollisuus oli suuri. Kuukautiseni ovat olleet epäsäännölliset (25-32), joten tämän vuoksi en tehnyt testiä aikaisemmin. Nyt minua kuitenkin suuresti huolettaa, kun olen tupakoinut positiiviseen raskaustestiin saakka (eli raskausviikolle 5+1 saakka). Olenko jo voinut vahingoittaa tulevaa lastani? Positiivisen testin jälkeen en ole polttanut. Ja toisena huolenaiheenani on etten ole syönyt myöskään foolihappoa ennen tuota positiivista raskaustestiä. Nyt olen aloittanut raskausvitamiinien syönnin, mutta asia huolettaa kun tuo foolihappo on tärkeä alkuraskaudessa. Olenko tällä toiminnalla vahingoittanut tulevaa lasta vai voinko tilanteen vielä "pelastaa" syömällä noita vitamiineja? Kiitos paljon vastauksesta.
VASTAUS:
Hei! Hienoa, että olet lopettanut tupakoinnin raskaustestin näyttäessä positiivista. Tupakointi raskauden aikana on erittäin haitallista sikiölle, joten olet tehnyt oikean päätöksen. Päätöksesi ei tullut liian myöhään, voit sen suhteen olla levollisin mielin. Foolihappoa oletkin varmasti jo alkanut syömään ja sitä suosittelen jatkettavaksi neuvolan ohjeiden mukaisesti. Lisätietoa Foolihapon vaikutuksista ja annostuksesta saat HUS:in sivuilta; teratologinen tietopalvelu; vitamiinit ja hivenaineet.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei! Kysymykseni koskee raskausajan tupakointia. Lopetin tupakoinnin raskauteni alussa, mutta kesken raskauden aloin taas polttamaan. Olenkin polttanut n. 5 savuketta päivässä noin 6 kuukauden ajan. Haluan nyt kuitenkin lopettaa, jottei vauvallani olisi vakavaa nikotiiniriippuvuutta synnyttyään.
Olen lukenut että tupakointia ei enää tässä vaiheessa saisi lopettaa samantien, vaan vauva pitäisi totutella tupakoimattomuuteen. Mikä siis olisi sopiva tahti lopettaa tupakointi? Eli jos nyt olen polttanut n. 5 tupakkaa päivässä, mikä olisi sopiva määrä miten vähennän? Ja kuinka pitkälle aikavälille vauva pitäisi totutella? Haluaisin lopettaa mahdollisimman nopeasti, vauvalle kuitenkin stressiä aiheuttamatta. Laskettu aikani on tammikuun lopulla, olisi aivan ihanaa jos saisin meidät vieroitettua ennen sitä :)
Olen todella kiitollinen jos saan vastauksen, asia on minua painanut jo pitkään ja minua hävettää tämä asia niin paljon, että neuvolassa en ole uskaltanut ottaa asiaa puheeksi.
VASTAUS:
Hei! Voit lopettaa tupakoinnin huoletta kerralla. Vieroitusoireita voi mahdollisesti esiintyä, mutta kohdallasi ne tuskin ovat pahoja, sillä tupakointisi on ollut melko vähäistä viime aikoina. Vieroitusoireista ei ole haittaa omalle tai sikiön terveydelle. Raskausaikaisen tupakoinnin lopettamiseen keskittyvistä tieteellisistä artikkeleista ei löytynyt suosituksia vähittäisestä lopettamisesta. Tupakoinnin lopettaminen mihin tahansa aikaan raskautta on hyvä ja merkittävä teko.

Ystävällisin terveisin
Henri Leminen
LL, erikoistuva lääkäri, naistentaudit ja synnytys
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei:) olen tehnyt muutama päivä sitten positiivisen raskaustestin ja nyt mieltäni painaa eräs huoli. Olen viime uutenavuotena tehnyt lupauksen tupakanpolton lopettamisesta mutta nyt kesän aikana sortunut muutamia kertoja. Nyt kahteen viikkoon en ole tupakkaan koskenut ja raskausviikkoja minulla olisi nyt viisi. En myöskään aijo tupakoida raskauden aikana. Onko totta ettei alkiota pysty tupakalla ensimmäisten viikkojen aikana vahingoittaa vai onko minulla syytä huoleen? Harmittaa ne muutamat sauhut kamalasti vaikken raskaana vielä tiennyt olevanikaan.
VASTAUS:
Hei! Hienoa, että olet lopettanut tupakoinnin! Olet huolissasi aivan aiheesta, sillä tupakointi raskauden aikana on erittäin haitallista sikiölle. Muutamalla sortumisella et ole kuitenkaan saanut vauvalle vahinkoa aikaiseksi noin varhaisessa vaiheessa raskautta, voit olla huoletta! Tärkeintä on, että pysyt nyt päätöksessäsi ja annat savuttomalla raskaudella vauvallesi hyvät eväät tulevaan elämään.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei! Olen tammikuussa 40vuotta täyttänyt nainen ja kysyisin mahdollisesta raskaaksi tulosta. Minulla on vuosina -02 ja -04 syntyneet pojat.

Nyt takanani on noin 10vuoden alkoholismi. Raitistuin viime heinäkuussa. Uuden avomieheni kanssa haluaisimme vielä iltatähden. Onko se järkevää? Sillä minulla on tällä hetkellä masennus ja ahdistuneisuushäiriöön lääkitys. 15mg medipameja pvässä, 30mg Citalopram ja iltaisin 100mg sereguel pro long. Medipameja vähennän parasta aikaa hiljalleen.

Minulla on ollut kierukka viimeisimmästä synnytyksestä -04 lähtien. On siis tällakin hetkellä.

Kovasti olemme miettineet meille "iltatähteä". Uusi kierukka laitettiin joulukuussa 2013. Kannattaako meidän unohtaa vauvahaaveet??

Painoindeksini on32. Ensimmäisiä lapsia odottaessa se oli 38 ja loppuraskauksissa sairastuin raskaudenaikaiseen diabetekseen ja molemmat synnytykseni käynnistettiin rv.38. Vauvat olivat norm.painoisia 3.3kg ja 3,6kg. Ja terveitä.

Tällä hetkellä tupakoin paljon, mutta tarkoitus olisi tietenkin lopettaa jos tulen raskaaksi ja vähentää ainakin jos alamme vauvaa yrittämään. Avomieheni on 47v.

Miten neuvoisit meitä asiaissa? Ikääkin kun jo on, niin ei tässä enää kauaa voisi miettiä. Kiitän vastauksestasi!
VASTAUS:
Hei, hienoa, että olet miettinyt näitä asioita ja päättänyt kysyä neuvoa. Sinulla on paljon raskauteen vaikuttavia riskitekijöitä: ikä, ylipaino, tupakointi, aikaisempien raskauksien raskausdiabetes ja mielenterveysongelmat. Lisäksi sinulla on käytössäsi lääkkeitä, joilla voi olla vaikutusta sikiön kehitykseen ja kasvuun sekä vastasyntyneen vointiin. Minusta on upeaa, että olet pitkän alkoholismin jälkeen raitistunut. Siitä on kuitenkin vielä varsin vähän aikaa, ja mielestäni jo senkin vuoksi kannattaisi odottaa, että oma mieli ja parisuhde ovat kunnossa ja vakaalla pohjalla, ennen kuin yrittää raskautta. Ikä lisää keskenmenojen ja kromosomipoikkeavuuksien mahdollisuutta ja toisaalta heikentää raskaaksi tulemisen todennäköisyyttä. Tupakointi ja ylipaino taas lisäävät riskiä sairastua raskausajan ongelmiin (verenpainetauti tai raskausmyrkytys) ja tupakointi sekä lääkkeet lisäävät riskiä ennenaikaisuuteen ja pienipainoisuuteen. En halua kieltää sinulta raskauden mahdollisuutta, mutta kehottaisin harkitsemaan hyvinkin vakavasti, onko raskaus ja iltatähti niin toivottuja, että suuret riskit kannattaa ottaa? Voisitteko keksiä parisuhteellenne jotain muuta yhteistä ja ihanaa?

Ystävällisin terveisin,
Maria Rajecki
LT, erikoistuva lääkäri
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala