Siirry pääsisältöön

Lääkkeet ja rokotteet

Mainitsethan aina lääkärille mahdollisista raskaussuunnitelmista, jotta lääkitys voidaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa miettiä mahdollisimman turvalliseksi sikiön kannalta.

Lääkepurkki naisen kädessä

Aknelääkkeet

Suun kautta otettavien aknelääkkeiden (isotretinoiinin) käyttö on ehdottomasti kielletty raskauden aikana. Sama neuvo koskee myös paikallisia synteettisiä A-vitamiinijohdoksia. Lopetathan käytön jo hyvissä ajoin ennen raskauden alkamista.
Antibiootit

Suurin osa antibiooteista on käyttökelpoisia raskauden ja imetyksen aikana. Vaikka valtaosa antibiooteista erittyy vain pienissä määrin maitoon, äidin antibioottikuuri voi joskus aiheuttaa imeväiselle suolisto-oireita.

Epilepsialääkkeet

Muistathan aina mainita lääkärillesi mahdollisista raskaussuunnitelmista, jos käytät epilepsialääkettä. Osa epilepsialääkkeistä on haitallisia sikiön kehitykselle ja lääkitys tulisi siitä syystä suunnitella jo raskauden suunnitteluvaiheessa mahdollisimman turvalliseksi.Iholle tai silmään annosteltavat lääkkeet

Paikallisessa annostelussa (esim. iho, silmätipat) lääkepitoisuus elimistössä jää yleensä pienemmäksi kuin jos ottaisit lääkkeen suun kautta.


Kipulääkkeet

Ensisijainen kipu- ja kuumelääke raskauden aikana on parasetamoli.

Mielialan tasaajat

Muistathan kertoa lääkärille raskaussuunnitelmista, jos sinulla on käytössäsi mielialaa tasaava lääke, sillä osa lääkkeistä voi olla haitallisia sikiön kehitykselle (esim. valproaatin käyttö on vasta-aiheista).

Misoprostoli

Misoprostoli on käytössä vatsahaavalääkkeenä ja lääkkeellisessä raskauden keskeytyksessä. Ethän käytä misoprostolia raskauden aikana. Rokotteet

Raskaana olevat rokotetaan, kun sairaudelle altistumisen riski on suuri, mahdollinen infektoituminen olisi äidille tai sikiölle haitallista ja kun rokotteesta todennäköisesti ei aiheudu haittaa. Inaktivoidut rokotteet eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia, joten voit ottaa niitä myös raskauden aikana. Otathan matkalle tarvittavat rokotukset jo raskauden suunnitteluvaiheessa.

Sukupuolihormonit

Varfariini

Jos käytät varfariinia, muistathan keskustella oman lääkärisi kanssa raskaussuunnitelmista jo hyvissä ajoin ennen ehkäisyn poisjättämistä. Jos kuukautisesi jäävät pois tai raskaustesti on positiivinen, otathan välittömästi yhteyttä hoitavaan lääkäriin. 


Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.