Siirry pääsisältöön

Lääkkeet ja rokotteet

Mainitsethan aina lääkärille mahdollisista raskaussuunnitelmista, jotta lääkitys voidaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa miettiä mahdollisimman turvalliseksi sikiön kannalta.

Lääkepurkki naisen kädessä

Rokotteet

Raskaana olevat rokotetaan, kun sairaudelle altistumisen riski on suuri, mahdollinen infektoituminen olisi äidille tai sikiölle haitallista ja kun rokotteesta todennäköisesti ei aiheudu haittaa. Inaktivoidut rokotteet eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia, joten voit ottaa niitä myös raskauden aikana. Otathan matkalle tarvittavat rokotukset jo raskauden suunnitteluvaiheessa.

Antibiootit

Suurin osa antibiooteista on käyttökelpoisia raskauden ja imetyksen aikana. Vaikka valtaosa antibiooteista erittyy vain pienissä määrin maitoon, äidin antibioottikuuri voi joskus aiheuttaa imeväiselle suolisto-oireita.

Epilepsialääkkeet

Muistathan aina mainita lääkärillesi mahdollisista raskaussuunnitelmista, jos käytät epilepsialääkettä. Osa epilepsialääkkeistä on haitallisia sikiön kehitykselle ja lääkitys tulisi siitä syystä suunnitella jo raskauden suunnitteluvaiheessa mahdollisimman turvalliseksi.

Isotretinoiini

Isotretinoiini on vaikean aknen hoitoon käytettävä lääke, jonka käyttö alkuraskaudessa lisää huomattavasti sikiön riskiä vaikeille sydämen ja keskushermoston epämuodostumille.

Aknen paikallinen hoito

Suun kautta otettavien aknelääkkeiden (isotretinoiinin) käyttö on ehdottomasti kielletty raskauden aikana. Lopetathan käytön jo hyvissä ajoin ennen raskauden alkamista.

Misoprostoli

Misoprostoli on käytössä vatsahaavalääkkeenä ja lääkkeellisessä raskauden keskeytyksessä. Ethän käytä misoprostolia raskauden aikana. 

Kipulääkkeet

Ensisijainen kipu- ja kuumelääke raskauden aikana on parasetamoli.

Mielialan tasaajat

Muistathan kertoa lääkärille raskaussuunnitelmista, jos sinulla on käytössäsi mielialaa tasaava lääke, sillä osa lääkkeistä voi olla haitallisia sikiön kehitykselle (esim. valproaatin käyttö on vasta-aiheista).

Varfariini

Varfariinia käytetään verenohennuslääkkeenä laskimopuolen tukostaipumusten ehkäisyyn ja hoitoon.

Iholle tai silmään annosteltavat lääkkeet

Paikallisessa annostelussa (esim. iho, silmätipat) lääkepitoisuus elimistössä jää yleensä pienemmäksi kuin jos ottaisit lääkkeen suun kautta.

Sukupuolihormonit