Siirry pääsisältöön

Raskaus ja foolihappo

B-ryhmän vitamiineihin kuuluvan folaatin (ravinnossa esiintyvä muoto) ja foolihapon (vitamiinivalmisteissa oleva muoto) riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta. Riittävän foolihapon saannin on useissa väestöpohjaisissa tutkimuksissa todettu vähentävän synnynnäisten epämuodostumien vaaraa ja erityisesti hermostoputken sulkeutumishäiriöitä. Riittävä foolihapon saanti vähentää näiden vaikeiden epämuodostumien esiintyvyyttä jopa 70 prosenttia.

Parsakaali

Saantisuositukset

Sikiön elimistö muodostuu alkuraskauden aikana 12. raskausviikon loppuun mennessä. Foolihappolisän aloitusta ajatellen ensimmäinen neuvolakäynti 8.–10. raskausviikolla tulee myöhäisessä vaiheessa. 

• THL suosittelee kaikille raskautta suunnitteleville naisille monipuolisen ruokavalion lisäksi päivittäistä 0,4 milligramman foolihappovitamiinilisää jo kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä. THL:n Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille

• Jos sinulla on aiemmassa raskaudessa todettu sikiöllä hermostoputken sulkeutumishäiriö tai itselläsi tai lähisuvussasi on esiintynyt hermostoputken sulkeutumishäiriö, on foolihapon annossuositus 4,0 milligrammaa päivässä. Muissa riskiryhmissä (esim. diabetesta, tulehduksellista suolistosairautta tai keliakiaa sairastavat, litiumia käyttävät äidit tai raskauden suunnitteluvaiheessa foolihapon vastavaikuttajaa, kuten metotreksaatti tai trimetopriimi, käyttäneet) annossuositus on myös isompi (0,8–4 mg päivässä lääkärin harkinnan mukaan).

Foolihappo on halpa ja turvallinen ravintolisä ja lääke. Apteekista saat 0,4 milligramman tabletteja ilman reseptiä. Myös raskausajan monivitamiinitabletit sisältävät tämän määrän.

Foolihappovalmisteiden lisäksi myynnissä on myös metyylifolaattia tai folaatin glukosamiinisuolaa sisältäviä valmisteita. On esitetty, että elimistö voi hyödyntää näistä valmisteista saatavan folaatin tehokkaammin, kuin synteettistä foolihappoa sisältävistä valmisteista. Tutkimustietoa asiasta ei kuitenkaan ole riittävästi, ja suojaava vaikutus (hermostoputken sulkeutumishäiriön riskin pieneneminen) on todettu nimenomaan foolihappovalmisteella. Tästä syystä myös virallisissa suosituksissa painotetaan nimenomaan foolihappovalmisteen käyttöä.

Folaatin lähteet ravinnossa

Folaattia saat vihreistä kasviksista, parsakaalista, pavuista, vihanneksista, kokojyväviljatuotteista, hedelmistä ja marjoista. Pitkälle prosessoidun ruoan lisääntyneen käytön ja muuttuneiden ruokailutottumusten myötä folaatin saanti ravinnosta jää suomalaisilla, hedelmällisessä iässä olevilla naisilla kuitenkin yleistä suositusta selvästi vähäisemmäksi.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.