Kosmetiikka ja hyönteiskarkotteet
Voit käyttää kosmetiikkaa kohtuudella raskauden ja imetyksen aikana. Kaikkien kosmetiikassa esiintyvien kemiallisten aineiden ja yhdisteiden turvallisuudesta raskauden aikana ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa, käytäthän niitä siksi kohtuudella.

Kosmetiikka raskauden ja imetyksen aikana
Kosmetiikalla tarkoitetaan meikkejä sekä ihon ja hiusten hoitoon tarkoitettuja tuotteita, jotka eivät sisällä lääkeaineita. Käytäthän kosmetiikkaa raskauden aikana kohtuudella, sillä ihon pintaverenkierto voi lisääntyä ja iholta voi imeytyä aineita verenkiertoon tavanomaista enemmän.
Suosithan raskauden aikana voiteita, joiden suoja perustuu fysikaaliseen suojaan (titaanidioksidi tai sinkkioksidi). Muistathan lisäksi vaatesuojan. Vältäthän kemiallisia suoja-aineita sisältävien aurinkovoiteiden toistuvaa käyttöä, sillä niistä voi imeytyä erilaisia kemiallisia aineita ihon läpi erityisesti, kun käsittelet laajoja ihoalueita. Osalla näistä aineista on koeolosuhteissa osoitettu omaavan estrogeenin (naissukupuolihormoni) kaltaista aktiivisuutta (esim. oktyylimetoksisinnamaatti, OMC). Myös päivä- ja meikkivoiteissa voi olla kemiallisia suoja-aineita, joten vältäthän niiden jatkuvaa käyttöä.
Vältäthän itseruskettavia ihovoiteita. Valmisteiden sisältämää dihydroksiasetonia (DHA) esiintyy kasveissa ja eläimissä sekä ihmisessä sokeriaineenvaihdunnan tuotteena, mutta sen vaikutuksia sikiön kehitykseen ei ole erikseen tutkittu. Lisäksi valmisteet voivat sisältää muitakin aineita, joiden vaikutuksista sikiöön ei ole tutkittua tietoa. Vältäthän siksi laajojen ihoalueiden toistuvaa käsittelyä.
Vältäthän hajuvesien käyttöä kokonaan. Hajuvedet saattavat sisältää aineita, joilla voi olla estrogeenin kaltaista vaikutusta. Ylimääräisten hajusteiden, aromaterapeuttisten öljyjen tai muiden voimakkaasti tuoksuvien valmisteiden käyttöä ei suositella.
Ripsien pidennyksissä käytetään liimaa, joka sisältää akrylaattiyhdisteitä. Akrylaatit luetaan liuottimiin. Vaikka käytetyn liiman määrä on pieni, hoitolassa hengitysilman pitoisuudet voivat käsittelyn yhteydessä nousta, ja altistumista liuottimille voi tapahtua toimenpiteen aikana jopa kahden tunnin ajan. Lisäksi akrylaattiyhdisteet ovat tavallisia allergian aiheuttajia ja paikalliset allergiset reaktiot ovat mahdollisia. Näistä syistä ripsien pidennyksiä ei suositella otettavaksi raskauden tai imetyksen aikana. Jos teet työksesi tällaisia toimenpiteitä, tarkistathan Työterveyslaitoksen kotisivuilta suositeltavat suojaustoimenpiteet (www.ttl.fi ).
Rakennekynsien toistuvaa laittoa ei suositella raskauden aikana. Jo olemassa olevat rakennekynnet eivät ole riski, eikä niitä tarvitse raskauden takia poistaa. Jos olet raskaana ja teet työksesi rakennekynsiä, selvitäthän työolojen turvallisuuden omasta työterveyshuollostasi.
Tatuoinnissa pistetään ihon alimpiin kerroksiin väriainetta neulalla. Väriaine pysyy ihossa pitkään, jopa kymmeniä vuosia, mutta osa väriaineesta voi kulkeutua myös muualle elimistöön. Tatuointivärien turvallisuudesta raskautta ajatellen ei ole tutkittua tietoa. Tästä syystä tatuointien ottamsita ei suositella raskauden aikana.
Sama suositus koskee microblading-käsittelyitä, vaikka väri pistetään vain ihon pintakerroksiin. Toimenpiteisiin liittyy infektion ja allergian riski, ja raskaus voi mahdollisesti vaikuttaa myös lopputulokseen. Toimenpiteet suositellaan ottamaan vasta imetyksen päättymisen jälkeen.
Voit käyttää deodorantteja, myös alumiinia sisältäviä, raskaus- ja imetysaikana. Tuotetta on tarkoitettu laitettavaksi vain pienelle ihoalueelle, jonka vuoksi imeytyminen on vähäistä.
Hammastahnat ovat turvallisia. Myös ruokakaupoissa myytävät hampaita valkaisevat tuotteet ovat käyttökelpoisia.
Suuvedet ovat käyttökelpoisia myös raskaus- ja imetysaikana. Tuotteen mahdollisesti sisältämä alkoholi ei ole ongelma normaalissa käytössä, kunhan et nielaise suuvettä ja purskuttelet lyhytaikaisesti. Jodipitoisia suuvesiä ei kuitenkaan suositella, kuten Betadinea.
Hiusvärit raskauden ja imetyksen aikana
Hiusvärit ovat kosmetiikkaa. Kosmetiikkaa ei tarvitse tutkia turvallisuutta ajatellen yhtä tarkasti kuin lääkkeitä. Siksi hiusvärien ja muun kosmetiikan turvallisuudesta raskauden ja imetyksen aikana ei ole juurikaan tietoa.
Jotta jokin aine voisi vaikuttaa sikiön kehitykseen tai erittyä maitoon, tulee ainetta ensin olla äidin verenkierrossa. Hyvin vähän hiusväreistä imeytyy päänahasta verenkiertoon. Imeytymiseen vaikuttaa ihon kunto (rikkinäisen ihon läpi aineita voi imeytyä enemmän), pinta-alan suuruus, jolle väriä on levitetty (mitä suuremmalle alueelle, sen enemmän imeytyy) ja kuinka usein hiuksia värjää (mitä useammin hiusvärejä käyttää, sitä suuremmalle määrälle hiusväriä altistuu).
Hiusten raidoituksessa väri ei ole suorassa kosketuksissa päänahkaan, joten imeytymistä verenkiertoon ei silloin tapahdu. Tästä syystä raidoitus on raskauden ja imetyksen aikana kokovärjäystä parempi vaihtoehto. Itse hiuksesta ei imeydy mitään verenkiertoon, joten jo värjätyt hiukset itsessään eivät ole riski raskauden tai imetyksen aikana. Todennäköisin hiusten värjäämisen liittyvä haitta raskaudenkin aikana on äidin allerginen reaktio.
Jos olet värjännyt hiuksesi raskauden aikana, sinun ei tarvitse huolestua eikä ryhtyä minkäänlaisiin toimenpiteisiin. Vaikka hiusvärien vaikutuksia raskauteen ei ole erikseen tutkittu, ei haittojakaan ole osoitettu. Koska tietoa kuitenkin on rajoitetusti ja hiusten värjäämisen hyöty on ainoastaan kosmeettinen, vältäthän hiusten värjäämistä. Virallisia suosituksia ei ole olemassa siitä, kuinka monta kertaa raskauden aikana voi värjätä hiuksensa. Turhia altistuksia tulisi kuitenkin välttää raskauden aikana.
Jos olet värjännyt hiuksesi imetyksen aikana, erilliseen imetystaukoon ei ole aihetta. Vältäthän kuitenkin etenkin toistuvaa hiusten värjäystä imetyksen aikana.
Raskautta ja imetystä ajatellen luonnonkosmetiikkaan perustuvat värit eivät ole perinteisiä hiusvärejä turvallisempi vaihtoehto. Esimerkiksi hennavärien syöpää aiheuttavista ominaisuuksista on esitetty epäilyjä, ja siksi niiden käyttöä suositellaan välttämään raskauden aikana.
Hyönteiskarkotteet
Hyönteiskarkotteet sisältävät kemikaaleja, joiden tarkoitus on torjua hyönteisiä. Niitä voidaan annostella vaatteille, suoraan iholle tai esim. hyttysverkkoihin. Myös sähköiset karkotteet sisältävät kemikaaleja.
- Käytäthän ensisijaisesti vaatesuojausta ja tarvittaessa esim. citronella-öljyä vaatteille. Citronella-öljyä käytetään torjumaan hyttysiä, mutta teho on lyhyt ja vaikutus heikko.
- Voit polttaa hyttyskierukoita ulkotiloissa.
- Sähköiset hyönteiskarkottimet sisältävät yleensä alletriinia. Alletriinin käytöstä ei ole raskauden aikaista tutkimustietoa. Oleskelua ei suositella tilassa, jossa sähköinen hyttyskarkotin on päällä. Tilaan kannattaa mennä vasta, kun laite on suljettu.
Raskauden aikana ei suositella iholle levitettäviä kemiallisia hyönteiskarkotteita, kuten dietyylitoluamidi (DEET) sisältäviä valmisteita. Iholle levitettävistä hyttyskarkotteista voi imeytyä elimistöön huomattaviakin määriä iholta. DEET:n erittymisestä maitoon ei ole tutkittua tietoa. Pienille alueille käytettynä maitoon tuskin erittyy merkittäviä määriä DEET:a. Noudatathan kuitenkin varovaisuutta, ettei imeväinen joudu suoraan kosketukseen aineen kanssa. Rajoitathan hyönteiskarkotteen käytön vain alueille, joita ei vaatetuksella pysty peittämään.
Jos hyönteisen pistos on kutiseva ja ärtynyt, paikallisvoiteiden (esim. hydrokortisoni, dekspantenoli) käyttö on turvallista. Äkillisen ja voimakkaan yliherkkyysreaktion hoitoon hätätilanteessa (esim. ampiaisen pisto) voit käyttää adrenaliinipistoksen (EPIPEN).
Jos löydät itsestäsi punkin pureman raskauden aikana, otathan aina yhteyttä lääkäriin hoidon tarpeen arviointia varten.
Vältäthän matkustamista riskialueille (esim. malaria, zika-virus, dengue kuume, Länsi-Niilin virus) raskauden aikana ja jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Alueiden hyttysten levittämien tautien aiheuttama riski raskauden aikana on merkittävä. Jos matkustaminen riskialueelle on kuitenkin välttämätöntä, suojauduthan kattavan vaatesuojan ja hyttysverkkojen lisäksi myös kemiallisilla hyttyskarkotteilla.
- Kemiallisista hyttyskarkotteista suositellaan ensisijaisesti dietyylitoluamidia (DEET) sisältäviä valmisteita, koska ne ovat tehokkaimpia. Rajoitathan käytön kuitenkin vain niille ihoalueille, jotka jäävät suojaavasta vaatetuksesta huolimatta paljaiksi ja noudatathan annostelussa pakkauksen ohjetta.
- Pesethän valmisteen iholta pois heti kun hyttyspuremasta ei enää ole vaaraa.
- Ethän käytä valmistetta rikkinäiselle iholle.
- Pesethän kädet huolellisesti levityksen jälkeen.
- Kemialliset hyttyskarkotteet voivat heikentää auringonsuojavoiteiden tehoa.
- Levitäthän hyttyskarkotteen vasta auringonsuojavoiteen jälkeen, jotta saat hyttyskarkotteesta parhaan mahdollisen suojan.
Hyönteisten torjunta-aineet ovat oikein käytettynä turvallisia ihmisille. Yleisimmät tehoaineet kuuluvat pyretriineihin tai pyretroideihin. Vaikka näiden aineiden ei ole todettu aiheuttavan sikiölle haittaa, vältäthän kuitenkin turhaa altistusta raskauden aikana. Torjunta-aineita käyttäessä seuraathan valmistajan antamia käyttöohjeita ja varoaikoja. Jos mahdollista, tuuleta tila käsittelyn jälkeen.