Raskaus ja malaria

Vaikean malarian riski on suuri raskaana olevilla, joten matkustamista malaria-alueelle tulisi välttää raskauden aikana.
 
Malaria voi aiheuttaa äidille vaikean anemian ja lisätä keskenmenon riskiä. Myös sikiön kasvu voi hidastua ja pienipainoisuuden sekä sikiökuoleman riski kasvaa. Malariatartunta raskauden aikana voi aiheuttaa istukan irtoamisen ja ennenaikaisen synnytyksen.
 
Raskauden aikaisen malarian seurauksena vastasyntyneelle voi kehittyä synnynnäinen malaria. 
 
 

Ennaltaehkäisy

 
Estolääkkeillä ei saada täydellistä suojaa, siksi vaatteilla suojautuminen on välttämätöntä. Hyttysverkkojen sekä -karkotteiden käyttö on myös tärkeää.
 
Estolääkitystä valittaessa tulee huomioida alueella esiintyvän malariakannan lääkeherkkyys sekä ko. aluetta koskevat suositukset. Raskauden vaihe ja lääkitykseen mahdollisesti liittyvät riskit tulee huomioida estolääkitystä suunniteltaessa. Osasta lääkkeistä on vain vähän raskauden aikaista kokemusta, eikä niiden turvallisuutta ole varmistettu. Lisäksi malarialoisen vastustuskyky lääkkeille tekee ehkäisystä haastavaa.
 
  • Klorokiini sekä klorokiini-proguaniili -yhdistelmävalmisteet ovat turvallisia, mutta tehoavat nykyään vain harvoilla alueilla
  • Meflokiinia voi käyttää malarian estoon kaikissa raskauden vaiheissa, jos klorokiinille resistentillä malarialaueella oleskelua ei voi välttää (THL 2015).
  • Doksisykliinia on mahdollista käyttää alkuraskaudessa (raskausviikolle 14 asti), jos käyttö on painavasti perusteltua (THL 2015). Tästä eteenpäin lääkettä ei saa käyttää. 
  • Atovakoni-proguaniili yhdistelmän käyttöä ei suositella raskauden aikana estolääkitykseksi vähäisen kokemuksen johdosta. Jos muita vaihtoehtoja ei ole (jos meflokiinin käyttö on vasta-aiheista) ja matkustamista suuren riskin malaria-alueelle ei voi välttää, voi käyttö kuitenkin tulla kyseeseen (THL 2015).
 
Estolääkitysohjeet voi katsoa tarkemmin Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen toimittamasta Matkailijan terveysoppaasta. Oppaassa on myös yleistä tietoa malariasta ja siltä suojautumisesta. 
 
 

Oireet ja hoito

 
Malarian itämisaika on yleensä 7 - 30 vuorokautta, mutta se voi olla pidempikin, jopa kuukausia tai vuosia. Estolääkitys voi pidentää itämisaikaa.
 
Tyypilliset oireet ovat toistuvat, vilunväreillä alkavat kuumekohtaukset, ja hikoilu kuumeen laskiessa. Varsinkin alkuvaiheessa kuume voi olla jatkuvaa ja siihen voi liittyä vatsaoireita, voimakasta ripulia, hengitystie- ja keskushermosto-oireita, kuten sekavuutta ja tajunnantason heikkenemistä.
 
Jos malaria-alueelle suuntautuneen matkan jälkeen esiintyy kuumetta, on aiheellista mennä lääkäriin. Malaria todetaan sormenpäästä otettavalla verinäytteellä, ja vastaus saadaan parissa tunnissa. Malarian lääkehoito on aloitettava välittömästi.