Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 12.10.2023 08.43

Elinluovutus- ja siirtotoiminta ollut vilkasta kuluvana vuonna

Asiasanat:
  • elinluovutus
  • elinsiirrot

Syyskuun loppuun mennessä Suomessa on hoidettu elin- ja kudosluovuttajia ja tehty elinsiirtoja enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Vatsakeskus

Syyskuun loppuun mennessä elinluovuttajia on ollut 119, joka on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. 

”Jos tilanne jatkuu näin, tulee tästä vuodesta ennätysvuosi luovutusten ja siirtojen määrissä”, sanoo elinsiirto- ja maksakirurgian ylilääkäri Arno Nordin

Luovutukset ovat mahdollistaneet tähän mennessä 255 munuaisensiirtoa, 21 haimansiirtoa ja 58 maksansiirtoa joista 4 lapsille. Sydämensiirtoja on tehty 14 ja keuhkojensiirtoja 21. 

Vaikka elinluovuttajien määrä on kasvanut viime vuoteen verrattuna, elinsiirtoa odottavien määrä on myös kasvanut, joten elinluovuttajien tunnistaminen tehokkaasti on edelleen ensiarvoisen tärkeää. 

”Siirtoa odottavien jonot eivät ole lyhentyneet, maksansiirtoa odottaa tällä hetkellä noin 27 henkilöä ja munuaisia noin 350–400 henkilöä”, kertoo Arno Nordin. 

DCDD-toiminta ja sairaaloiden sitoutuminen elinluovutustoimintaan kasvaneiden määrin taustalla

Vuoden aikana on tehty 28 munuaissiirtoa DCDD-elinluovuttajilta (Elinluovutus verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen). Toiminta on käynnistymässä useissa HUSin yhteistoiminta-alueen sairaaloissa. 

Viime vuoden lopussa julkaistiin Kansallinen elinluovutus- ja elinsiirtotoiminnan toimintasuunnitelma. Suomessa on valtakunnallinen porrastettu elinluovutustoiminnan organisaatio. Elinluovutussairaaloina toimivat kaikki Suomen yliopisto- ja keskussairaalat. 

”Elinluovuttajien määrän kasvu osoittaa, että sairaalat ovat erittäin aktiivisia ja sitoutuneita elinluovutustoimintaan. Elinsiirto voi olla potilaalle ainoa hoitomuoto, jolloin aktiivinen elinluovutustoiminta on aivan keskeistä”, toteaa Arno Nordin.

Lue lisää: 

Elinluovutus verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen on käynnistynyt Suomessa | HUS

Kansallinen elinluovutus- ja elinsiirtotoiminnan toimintasuunnitelma tähtää elinsiirtojen määrän lisäämiseen | HUS

Elinsiirrot | HUS

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.