Alaselkäkipu on monelle tuttu
Asiasanat:Alaselkäkipu on yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinsairauksista. Jokainen kokee alaselkäkipua jossain vaiheessa elämässään. Selkäkivun oireet ja niiden vaikutukset ihmisten arkeen vaihtelevat. HUSissa selkäkipupotilaita hoidetaan muun muassa fysiatriassa, kipupoliklinikalla ja ortopediassa.
Arjen aktiivisuus ja harjoittelu ovat osa hoitoa kaikissa alaselkäkivuissa. Päivittäinen liikkuminen ja staattisten asentojen tauottaminen voivat lievittää tai ennaltaehkäistä oireita.
”Kivun vahvuutta ja sen vaikutusta arkeen huomioidaan niin, että kevennetään kuormitusta ja suositaan eri liikuntamuotoja oman kiinnostuksen ja voimavarojen mukaan. Tärkeintä on, että liikut niillä tavoilla millä voit. Sopivimpia liikkumisen muotoja ovat esimerkiksi pyöräily, vesiliikunta, hiihto, jooga tai pilates”, fysioterapeutti Anu Elo HUSista sanoo.
Osa alaselkäpotilaista tarvitsee erikoissairaanhoitoa
Suurin osa alaselkäkivuista hoituu omatoimisesti tai perusterveydenhuollossa. Osa potilaista tarvitsee kuitenkin erikoissairaanhoitoa. Selkäoireiden vuoksi potilaita on hoidossa HUSin eri toimipisteissä fysiatriassa, kipupoliklinikalla ja ortopediassa. Hoito on kokonaisvaltaista, johon tarvittaessa kuuluu myös leikkaukset.
Jostain muusta syystä erikoissairaanhoidossa olevalla potilaalla voi olla selkäkipua tai hän voi saada selkäoireita vuodelevon aikana. Alaselkäkipuun voi liittyä väsymystä ja se voi vaikuttaa muuhunkin toimintaan tai mielialaan.
”Fysioterapeutti voi auttaa asiakasta lisäämään aktiivisuuttaan asettamaan tavoitteita ja löytämään tasapainon levon ja liikkumisen välillä. Lääkkeettöminä kivunhoitokeinoina käytetään esimerkiksi lepoasentoja ja rentoutus- ja hengitysharjoituksia”, Anu Elo sanoo.
Potilaat ohjautuvat HUSissa fysioterapiaan lääkärin lähettämänä. Fysioterapeutti ohjaa potilaalle, kuinka tulla toimeen alaselän oireiden kanssa ja miten hän voi ottaa huomioon selkäkivun eri vaiheet. Fysioterapiassa opetellaan lääkkeettömiä kivunhoitokeinoja ja harjoitellaan yhdessä sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi.
HUSissa on noin 350 fysioterapeuttia. He sijoittuvat lähes kaikkien erikoisalojen vuodeosastoille ja poliklinikoille työskennellen useimmiten osana moniammatillista työryhmää. Kuntoutus on osa jokaisen erikoisalan toimintaa ja moniammatillista yhteistyötä potilaiden hyväksi.
Kansainvälinen fysioterapiapäivä muistuttaa fysioterapeuttien ammattitaidosta
Jokavuotista Kansainvälistä fysioterapiapäivää vietetään 8.9.Teemana on tänä vuonna alaselkäkipu ja fysioterapeutin rooli niiden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.
Päivällä halutaan muistuttaa globaalin fysioterapiayhteisön yhtenäisyydestä. Lisäksi halutaan edistää asiantuntijuutta, tuoda esiin fysioterapeuttien ammattitaitoa ja työtä potilaiden kanssa ja laajemmin yhteiskunnassa.
Kansainvälistä fysioterapiapäivää on vietetty 1996 lähtien. World Confederation for Physiotherapy (WCPT) on kansainvälinen fysioterapiajärjestö, joka tukee kansallisia jäsenjärjestöjä ammatin tunnettavuuden ja fysioterapian osaamisen kehittämisessä.
HUSin fysioterapeutit kertovat seuraavilla viikoilla HUSin Instagramissa lisää fysioterapeutin työstä. Lisää tietoa teemapäivästä ja kansainvälisestä toiminnasta löytyy tunnisteella #WCPT.