Siirry pääsisältöön

Ulosteensiirto toistuvien virtsatieinfektioiden ehkäisyssä - tule mukaan tutkimukseen!

HUS ja Helsingin yliopisto tekevät yhdessä tutkimusta, jossa selvitetään, voidaanko ulosteensiirrolla ehkäistä toistuvia virtsatieinfektioita.

Samalla seurataan ulosteensiirron vaikutusta suolistomikrobistoon, vatsan toimintaan ja mielialaan. Tutkimukseen kutsutaan vapaaehtoisia 18 vuotta täyttäneitä naisia, jotka kärsivät toistuvista virtsatieinfektioista tai jotka soveltuvat kontrolliryhmään (ks alla). Alla on lisää tietoa tutkimuksesta ja tutkimuksen yhteystiedot: ota rohkeasti yhteyttä, jos kiinnostuit!

Mitä edellytämme tutkimuspotilaalta?

  • Sinun tulee olla täysi-ikäinen nainen, jolla on ollut viimeisen vuoden aikana vähintään kolme tai viimeisen puolen vuoden aikana vähintään kaksi virtsatieinfektioita.
  • Sinulla on ollut virtsatieinfektioon sopivia oireita viimeisen kolmen kuukauden aikana.
  • Yhteydenottosi jälkeen haastattelemme sinut puhelimitse varmistaaksemme soveltuvuutesi tutkimukseen.

Rekrytoimme myös erilliseen kontrolliryhmään oireettomia tutkittavia, joilla ei ole ollut virtsatieinfektiota ainakaan kymmeneen vuoteen.

Osallistumisesi on vapaaehtoista

  • Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista, eikä siitä makseta rahallista korvausta. Voit perua suostumuksesi osallistua tutkimukseen koska tahansa ilman, että perumisesta koituu sinulle haittaa.
  • Ulosteensiirron toivotaan estävän toistuvia virtsatieinfektioita. Samalla se saattaa häätää suolistosta mahdollisia moniresistenttejä bakteereita. On kuitenkin mahdollista, että tällaisia vaikutuksia ei tule eikä tutkimuksesta ei ole sinulle mitään hyötyä. Osallistumalla autat kuitenkin tutkijoita uusien hoitomuotojen kehittämisessä virtsatieinfektioiden ehkäisyssä ja edistät tiedettä.  Kaikki tutkimuksen toimenpiteet ovat sinulle maksuttomia.

Miten pääsen tutkimuspotilaaksi?

Jos kiinnostuit osallistumisesta tai sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä tutkimushoitajaamme tai tutkijoihimme:

Tutkimuksen kulku

Ulosteensiirtotutkimukseen osallistuvat satunnaistetaan sokkoutetusti kahteen ryhmään:

  • Ryhmä 1: tutkittavat saavat ulosteensiirron terveeltä luovuttajalta.
  • Ryhmä 2: tutkittavat saavat värjätystä fysiologisesta suolaliuoksesta valmistetun ns. lumesiirteen.
  • Tutkittavia seurataan vuosi siirron jälkeen. Tutkittava antaa tutkimuksen aikana virtsa-, uloste-, sylki- ja verinäytteitä sekä täyttää kyselykaavakkeita sovittuina ajankohtina 1-4 kuukauden välein. Tutkittava ja seurantaa tekevä tutkija eivät tiedä kumpaan ryhmään tutkittava on satunnaistettu.
Kuvituskuva ulosteensiirtotutkimus mevac

Kontrolliryhmään osallistuvia pyydetään täyttämään kyselylomakkeet ja antamaan näytteet kolme kertaa vuoden seuranta-aikana.

Miksi tutkimus on tärkeä?

  • Jopa puolet naisista ilmoittaa sairastaneensa ennen 32 ikävuottaan vähintään yhden virtsatietulehduksen. Näistä 80% uusii vuoden kuluessa. Virtsatietulehduksen aiheuttavat yleisimmin oman suoliston kolibakteeri. Niiden kyky vastustaa antibioottien vaikutusta (antibioottiresistenssi) on viime vuosikymmeninä lisääntynyt nopeasti. Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamien infektioiden hoitoajat ovat usein pidempiä, jos hoito aloitetaan ensin tehoamattomalla antibiootilla ja infektiot voivat edetä vakavammiksi.  Vaikeimpiin infektioihin liittyy myös suurempi kuolleisuus. Antibioottiresistenssi on maailmanlaajuinen terveysuhka.  Uusien antibioottien puuttuessa tarvitsemme uudenlaisia hoitomuotoja.
  • Tutkimuksen tarkoitus on selvittää, voidaanko ulosteensiirrolla ehkäistä toistuvia virtsatieinfektioita ja voidaanko sen avulla hävittää suolistosta monille antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja ja näin ehkäistä niiden aiheuttamia virtsatieinfektioita. Ulosteensiirto voi tulevaisuudessa muodostua tärkeäksi toistuvien virtsatieinfektioiden hoitovaihtoehdoksi. Alustavat tulokset ovat lupaavia.

Ota yhteyttä, niin soitamme sinulle!

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.