Supistukset


Kun synnytys lähestyy

 
Raskauden aikana voi esiintyä kivuttomia ja epäsäännöllisiä kohdun supistuksia, jotka eivät vielä ennakoi synnytystä. Loppuraskaudessa supistukset saattavat lyhentää kohdun kaulakanavaa ja avata hieman kohdunsuuta.
 
Synnytystä ennakoivat oireet alkavat ilmaantua yleensä viimeisten viikkojen aikana ennen synnytystä. Käveleminen voi olla vaikeampaa kuin aiemmin, painon tunne lantiossa ja selkävaivat voivat lisääntyvä. Valkovuoto on runsaampaa ja virtsaamisen tarve on lisääntynyt, voi olla lievää virtsanpidätyskyvyttömyyttä. Kohtu on supistusherkkä ja etenkin öisin esiintyy ennakoivia supistuksia, jotka ovat epäsäännöllisiä ja tavallisesti kivuttomia. Kohdunsuulta erittyy runsaammin limaista vuotoa (ns. limatulppa), mikä myös voi ennakoida synnytyksen käynnistymistä lähipäivinä.
 


Synnytys käynnistymässä

 
Jos synnytys käynnistyy supistuksilla, joskus voi olla vaikea tietää, milloin on oikea aika lähteä synnytyssairaalaan. Yleissääntö on, että supistusten tulee olla säännöllisiä, voimistuvia ja ne ovat jatkuneet vähintään kaksi tuntia. Supistusten säännöllisyys tarkoittaa, että ne tulevat alle kymmenen minuutin välein.
 
Synnytykset ovat kuitenkin hyvin erilaisia, joten yleissääntöä ei pidä noudattaa kirjaimellisesti. Erityisesti ensisynnyttäjällä voi synnytyksen käynnistyminen kestää useita tunteja. Vaikka supistuksia tuleekin, ne eivät vielä avaa kohdunsuuta. Tässä synnytyksen alkuvaiheessa on aivan turvallista ja usein miellyttävämpääkin olla vielä kotona. Toisaalta uudelleensynnyttäjällä voi synnytys edetä nopeasti – erityisesti jos edellinen synnytys on ollut nopea. Tällöin kannattaa kuunnella omia tuntemuksiaan mieluummin kuin katsoa kelloa.
 


Kotona supistusten kanssa


Synnytyksen alkuvaiheessa on aivan turvallista ja usein miellyttävämpääkin olla vielä kotona. Voi kulua useita tunteja – joskus jopa vuorokausia – siihen, että synnytys varsinaisesti käynnistyy. Supistukset saattavat myös lopahtaa kestettyään useamman tunnin. Tällöin on oiva tilaisuus kerätä voimia eli syödä ja nukkua, sillä supistukset todennäköisesti palaavat varsin pian.
 
Supistusten alkaessa on hyvä jatkaa mahdollisimman normaalia elämää. Jos on yö, kannattaa yrittää jatkaa uniaan tai ainakin torkahdella supistusten välillä. Kun supistukset alkavat voimistua ja vaatia enemmän huomiota, voi niiden helpottamiseksi kokeilla lämpimiä kääreitä tai jyväpussia. Ne voi laittaa sinne, missä kipu tuntuu eli selkään tai alavatsalle. Myös ristiselän hierominen voi helpottaa oloa.
 
Omaa kehoaan kannattaa kuunnella sopivan asennon löytämiseksi supistusten aikana. Moni äiti hakeutuu vaistomaisesti etunoja-asentoon eli nojailee esimerkiksi pöytään tai ikkunalautaan. Tässä asennossa lantiota voi keinuttaa supistuksen aikana. Myös tyynyillä tuettu konttausasento voi tuntua miellyttävältä. Yöaikaan asennosta voi muokata sellaisen, että siinä voi torkahtaa supistusten välillä.
 
Lämmin suihku ja kylpy ovat myös rentouttavia ja voivat sitä kautta helpottaa oloa. Suihkussa kannattaa olla vähintään 20 minuuttia, jotta veden vaikutus alkaa todella tuntua. Supistusten aikana suihkutusta voi kohdistaa sinne, missä kipu tuntuu eniten.
 


Synnytys käynnissä
– aika lähteä sairaalaan

 
Alkaa olla aika lähteä sairaalaan, kun:
 
  • supistukset tulevat alle viiden minuutin välein
  • supistukset ovat niin voimakkaita, että niihin on keskityttävä eikä niiden aikana pysty puhumaan
  • synnyttäjä alkaa supistusten välilläkin vaipua omaan maailmaansa, ei halua puhua tai touhuta muuta
  • kotonaolo ei tunnu enää hyvältä
 
 
Kun omat konstit eivät enää riitä tai olo kotona alkaa tuntua epävarmalta,
soita synnytysosastolle.

Kätilö voi puhelun aikana arvioida tilannetta ja antaa ohjeita.