Sepelvaltimotauti ja seksi

Seksuaalisuus on ihmisen perustarve, johon sepelvaltimotautiin sairastuminen saattaa vaikuttaa. Ikä ei muuta seksuaalisuuden tarvetta, eikä vähennä seksin antamaa mielihyvää ja nautintoa.

Sepelvaltimotautiin sairastuminen voi vaikuttaa parisuhteeseen. Pitkäaikaisen sairauden aiheuttama kriisi vaikuttaa myös seksuaaliseen käyttäytymiseen ja vaatii fyysisen sopeutumisen lisäksi myös henkisiä voimavaroja. Toipilasvaiheessa on hyvä muistaa läheisyyden merkitys ja kumppanin rauhallinen läsnäolo ja avoin keskusteluyhteys.
 
Sepelvaltimotauti on valtimosairaus, joka heikentää verenvirtausta. Seksuaalinen kiihottuneisuus lisää verekkyyden lisääntymistä sukupuolielimissä. Veren- ja hapensaannin heikentyminen voi ilmetä naisilla kiihotusvaiheessa kostumisen vähenemisenä tai loppumisena. Estrogeenituotannon vähentyminen iän myötä aiheuttaa myös kuivumista ja ärsyyntynyt limakalvo on altis tulehduksille ja voi aiheuttaa kipua. Liukuvoiteen avulla saadaan parempi kosteus ja yhdynnästä tulee miellyttävämpi kokemus molemmille.

Miehillä ongelman voi olla peniksen valtimoiden ahtautumisesta johtuva erektiohäiriö. Erektiohäiriöt voivat olla usein ensimmäinen merkki sepelvaltimotaudista. Muita ongelmia voi olla haluttomuus ja rintakivun tai rytmihäiriöiden pelko.

Sepelvaltimotaudin hyvällä lääkehoidolla ja tarvittaessa toimenpiteillä saadaan verenkiertoa parannettua ja mahdollisuudet hyvään seksiin paranevat. Riskitekijät kuten tupakointi, ylipaino, runsas alkoholin käyttö ja liikunnan puute voivat olla osatekijöinä erektiohäiriöissä. Lääkityksellä tosin voi olla sivuvaikutuksina mm. erektiohäiriöitä ja haluttomuutta. Usein sivuvaikutukset kuitenkin helpottuvat elimistön tottuessa lääkitykseen. Jos haittavaikutuksia on vielä 2-3 kuukauden kuluttua lääkkeen aloittamisen jälkeen, on syytä keskustella asiasta lääkärin kanssa. Lääkitystä ei pidä missään nimessä ryhtyä itse säätelemään. Valmisteen vaihdosta on yleensä apua.

Seksin harrastaminen lisää sydämen työmäärää siinä missä muukin fyysinen rasitus. Yhdynnän pelätään aiheuttavan sydänoireita tai jopa sepelvaltimotautikohtauksen. Jos kahden kerroksen portaiden nousu sujuu ongelmitta, voidaan yhdynnät aloittaa. Erot ovat yksilöllisiä ja omaa kehoa kannattaa kuunnella. Lyhytvaikutteisia nitroja kannattaa pitää saatavilla aivan kuten liikuntasuoritustenkin aikana. Erektiolääkkeet eivät sovi yhdessä nitraattivalmisteiden kanssa, koska niiden yhteisvaikutuksena voi verenpaine laskea liian alas. Niiden käytöstä on aina neuvoteltava lääkärin kanssa.

Pallolaajennuksen jälkeen raskasta liikuntaa ja ponnistelua vältetään 1-2 viikkoa. Ohitusleikkauksen jälkeen rintalastan luutuminen vie aikaa noin 2-3 kuukautta. Tuona aikana on hyvä välttää sellaisia asentoja, jotka kuormittavat rintakehää. Monissa tapauksissa seksi voi sujua toimenpiteiden jälkeen paremmin, kun verenvirtaus valtimoissa paranee. Väsymys, tupakointi ja alkoholi sekä voimakas stressi saattavat hankaloittaa yhdyntään. Myös seksi äärilämpötiloissa kuten saunassa tai raskaan aterian jälkeen voi aiheuttaa ongelmia.