Listeria ja toksoplasma


KYSYMYS:

Hei! Voiko raskaana syödä silliä (kaupan lasipurkeissa olevia) ja majoneesia (joko itse tehtyä tai ravintolassa hampurilaisen välissä)? En löytänyt netistä selkeää vastausta kysymyksiini. Kiitos teille!
KYSYMYS:
Kysymykseni koskee raskausajan ruokavaliota. Onko näin, että Eviran sivuilla on koottu kaikki tuotteet, joita tulee raskausaikana välttää? Jos tuotetta ei ole listalla, niin sitä voi huoletta syödä? Itse mietin raa'an kananmunan syöntiä raskaana. Raakaa kananmunaa on esimerkiksi majoneesissa ja kakku- ja keksitaikinoissa. Voiko noita tuotteita syödä ilman pelkoa vaaran aiheuttamisesta sikiölle? Taikinaa toki tulee vain maisteltua pienehköjä määriä, mutta majoneesia on monissa salaateissa, hampurilaisissa ja itsekin tulee joskus tehtyä kastikkeeksi.
Kiitos tiedosta!
VASTAUS:
Heippa,
Kun te kysytte mitä saa syödä, kätilö ja lääkäri tarkastelevat juuri tuota Eviran listaa, sieltä saatte itsekin parhaat ja ajantasaisimmat tiedot. Voitte myös turvautua neuvolan antamiin ohjeisiin. Netistä ja keskustelupalstoilta löytyy kaikenkirjavaa tietoa ja joskus tarpeetontakin pelottelua, ja virallisten tahojen antamiin ohjeisiin on paras luottaa.

Silli ei aiheuta listeriavaaraa. Keskustelimme lääkärin kanssa tästä asiasta, silliä voi syödä toisinaan mutta liian usein ei kannata. Kalastuspaikasta riippuen sillissä voi olla jonkin verran raskasmetalleja ja toisaalta hyvin suolainen tuote ei sovi raskaana oleville. Kalan syönti sinänsä on suositeltua raskausaikana sen hyvien rasvahappojen vuoksi. Suositeltavat kalat löydätte Eviran ohjeesta.

Suomalaisissa kananmunissa ei ole salmonellavaaraa. Suurin osa kaupan majoneeseista on tehty pastoröidusta kananmunasta. Eviran kieltolistalta emme löytäneet varoitusta raa’asta kananmunasta, mutta toisissa lähteissä varoitetaan raakaan kananmunaan liittyvästä toksoplasmariskistä. Tämän vuoksi kannattaa siis käyttää pastöroiduista munista valmistettuja tuotteita. Raa’an kananmunan välttämisohje löytyy esimerkiksi Hyvinkään kaupungin neuvoloiden sivulta.

Terveisin,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala

(Vastaus laadittu 9.7.2019)

 

KYSYMYS:
Hei,
Olen n. 7-8 viikolla raskaana ja pelkään toksoplasmoosia.
Olin kylässä mökillä, jossa siivottiin hiiren ulosteita. En itse koskenut ulosteisiin paljain käsin, mutta olin samassa tilassa.
Olenko voinut saada tartunnan pintojen kautta, jos vaikka rätit olivat kehnosti puhdistettu tai hengitysilman kautta?
Onko minun syytä pelätä muita tartuntoja?
Kiitos vastauksesta etukäteen.
VASTAUS:
Hei kysyjä,
Mikäli olet huolestunut toksoplasmasta, kehotan sinua ottamaan yhteyden neuvolaasi. Terveydenhoitaja voi ohjelmoida verikokeita infektion poissulkemiseksi.
Toksoplasma on Suomessa harvinainen sairaus. Se tarttuu kissojen ulosteiden välityksellä maaperään ja siitä edelleen kasviksiin ja nautaeläimiin. Hyvä käsihygienia, kasvisten perusteellinen peseminen ja raa’an lihan välttäminen suojaavat tartunnalta. Kissanhiekkaa on syytä välttää ja ulkotöissä on hyvä käyttää käsineitä. Toksoplasmoosi voi aiheuttaa lieviä yleisoireita, kuumeilua, väsymystä ja imusolmukkeiden turpoamista.
Teratologisen tietopalvelun sivuilta saat lisää infoa toksoplasmasta. Mikäli sinulla ei esiinny mitään poikkeavia oireita, en olisi tällä hetkellä huolissani muista infektioista.
http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/teratologinen-tietopalvelu/Infektiot/Sivut/default.aspx

Hyvää odotusta toivottaa,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala

 

 

KYSYMYS:
Olen rv 22 raskaana ja minua huolettaa toksoplasmoosi. Kävin työpaikan lounasravintolassa syömässä, jossa tarjolla oli lihamureketta. Huomasin, että lihamureke oli joistain kohdista sisältä hieman punertavan sävyistä (vaalenapunaista). Yritin vältellä punaisten kohtien syömistä, enkä syönyt ateriaa loppuun. Nyt kuitenkin olen huolissani toksoplasmoositartunnasta. Onko minulla syytä huolestua?
VASTAUS:
Hei! Pahoittelen vastauksen viivästymistä. Luultavasti olet selviytynyt tilanteesta säikähdyksellä. Suosittelen keskustelemaan asiasta neuvolassa. Neuvolaterveydenhoitaja arvioi, onko syytä ottaa verikokeita asian selvittämiseksi.
Lisätietoja toksoplasmoosista ja oireista saat mm. HUS:n nettisivujen teratologisesta tietopalvelusta.

http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/teratologinen-tietopalvelu/Infektiot/Sivut/Toksoplasmoosi.aspx


Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

 


KYSYMYS:
Hei, Kuinkahan paljon pitäisi olla huolissaan listeriasta seuraavassa tilanteessa: Suomalaista edamia on leikattu juustohöylällä, jolla on leikattu sitä ennen (useita tunteja aikaisemmin) espanjalaista pastöroimattomasta maidosta tehtyä puolikovaa juustoa. Juustohöylää ei pesty siinä välissä. Sen jälkeen leikkasin (taas muutamaa tuntia myöhemmin) sitä edamia eri juustohöylällä, mutta kuitenkin suoraan siitä päältä niin, että toisesta juustohöylästä mahdollisesti siirtyneet listeriabakteerit varmaan olivat niissä minun syömissäni juustosiivuissa. Olen rv:lla 21.

Toisena kysymyksenä kysyisin, että kuinkahan nopeasti listeriavasta-aineet alkavat kehittyä vereen? Toisin sanoen kuinka nopeasti tämän juuston syömisen jälkeen verikokeessa näkyisi, jos olisin saanut listeriatartunnan? Näkyvätköhän vasta-aineet veressä ennen oireiden ilmenemisetä?
Kiitos paljon vastauksesta!
VASTAUS:
Hei! Raskaana olevilla listerioosi ilmenee useimmiten kuumetautina. Muita oireita voivat olla mm. selkäsärky, ripuli ja oksentelu.
Mikäli oireita ei ole ilmennyt, voit olla rauhallisin mielin. Sikiölle vaarallinen listerioosi on epätodennäköinen ilman äidin infektio-oireita.

Mikäli sinulla on ollut oireita tai olet muuten huolissasi asiasta, suosittelen sinua juttelemaan asiasta neuvolassa.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

 


KYSYMYS:
Hei. Kysyisin naudanlihasta. Söin naudan sisäfilepihviä melko punaisena ja kiertoni on juuri ovulaatiovaiheessa. Kysymys kuuluu että jos nyt tulisin raskaaksi niin onko tuosta lihan syönnistä riskejä raskaudelle ja jos niin mitä? Jostain luin, että jo vähän ennen raskautta medium pihvin syönnistä voi tulla riskejä. Stressaus voi olla turhaa mutta vauva on niin toivottu.
VASTAUS:
Hei! Raaka liha voi aiheuttaa toksoplasmainfektion, joka saattaa johtaa keskenmenoon tai aiheuttaa sikiölle vakavan infektion. Tästä syystä THL suosittaa välttämään raakaa lihaa raskauden aikana.

Sinun tilanteessasi kyse on hyvin varhaisesta mahdollisesta raskaudesta. Mikäli olisit tullut tästä kierrosta raskaaksi ja saanut syömästäsi lihasta toksoplasmoosin, olisi raskaudessasi teoreettisesti kohonnut keskenmenoriski.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

 


KYSYMYS:
Hei, Voikohan huonekasvin mullasta saada listerian/toksoplasman tai muuta sikiötä uhkaavaa, jos sitä joutuu suuhun pieni määrä? Huuhtelin suun vedellä sen jälkeen, kun multaa suuhun joutui, mutta on tietysti mahdollista, että olisin ehtinyt nielaista sitä vähän tai kaikki ei lähtenyt huuhtelemalla tms. Multa on vanhaa (ei vaihdettu muutamaan vuoteen) eikä sitä ole lannoitettu ainakaan ihan viime aikoina.
VASTAUS:
Hei! Teoreettisesti on mahdollista saada listeria/toksoplasmoosi syömällä multaa. Uskoisin kuitenkin kuvailemasi perusteella, että tilanteessasi riski on äärimmäisen pieni.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

 


KYSYMYS:
Hei, Kysymykseni koskee listeria-riskiä alkuraskaudessa. Raskaus on todella alussa (rv ehkä 4) ja olen juuri vasta eilen tehnyt ensimmäisen positiivisen raskaustestin. Eilen söin lounaalla lämminsavustettua lohta, joka kuitenkin tarjoiltiin kylmänä. Tajusin vasta myöhemmin, että myös lämminsavustetuissa tuotteissa voi olla listeriaa, joka on tullut kypsentämisen jälkeen. Kala oli savustettu edellisenä päivänä, eikä se ollut ehtinyt seistä tarjolla lämpimässä pitkään. Onko tässä tilanteessa, kuinka suuri listeria-riski ja kuinka minun pitäisi toimia? Voiko listeriatartunnan mahdollisuuden selvittää "varalta" esim. yksityisellä lääkäriasemalla? Ja kuinkahan nopeasti oireet tulevat, jos tartunta on tullut ts. missä vaiheessa voin "huokaista helpotuksesta" tämän kyseisen kalan kohdalla?
Kiitos vastauksesta jo etukäteen! Asia todella painaa mieltä.
VASTAUS:
Hei!
Pahoittelen vastauksen viivästymistä. Luultavimmin selvisit kalan syömisestä säikähdyksellä. Raskaana olevilla listerioosi ilmenee useimmiten kuumetautina. Muita oireita voivat olla mm. selkäsärky, ripuli ja oksentelu.
Mikäli oireita ei ole ilmennyt, voit olla rauhallisin mielin. Sikiölle vaarallinen listerioosi on epätodennäköinen ilman äidin infektio-oireita.

Mikäli sinulla on ollut oireita tai olet muuten huolissasi asiasta, suosittelen sinua juttelemaan asiasta neuvolassa.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

 


KYSYMYS:
Hei! minulla on raskausviikkoja nyt 30 ja mieltäni on huolestuttanut listeria bakteeri, josta puhutaan paljon. Minulla kävi niin, että söin vahingossa margariinia, joka oli ollut huoneenlämmössä useita tunteja, niin onko siitä mahdollista saada tartuntaa?
VASTAUS:
Hei! Margariini ei kuulu elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan riskituotteisiin listeriaa ajatellen. Luultavimmin et kyseisestä tuotteesta listeriaa ole saanut. Eviran internet-sivuilta löydät lisää tietoa listeriasta ja tartuntaoireista

Ystävällisin terveisin,
Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala