Alkuraskauden verenvuodot

 

KYSYMYS:
Olen juuri plussannut ja ekaa neuvola aikaa odottelen. Olen mahdollisesti viikolla 9+2. Minulla tuli jo viime kuussa kahteen kertaan sellaista vaalean persikan/vaaleanpunaista vuotoa. Tämä vuoto alkoi taas 8+6 ja jatkuu edelleen. Menkkamaista jomotusta väkillä muttei suurempia kipuja. Vuoto ei ole menkkamaisen runsasta eikä sitä oikeastaan tule edes housuun asti, yleensä pyyhkiessä. Onko tämä normaalia ja mistä tämä voi johtua?
VASTAUS:
Hei! Alkuraskaudessa saattaa toisinaan esiintyä hiukan veristä/vereslimaista vuotoa. Vuoto on useimmiten vähäistä ja vaaratonta. Useimmiten vuotoa esiintyy silloin kun kuukautisten pitäisi alkaa. Mikäli vuoto lisääntyy tai kivut kovenevat, kehoitan sinua hakeutumaan lääkäriin.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei! Olen juuri saanut viikko sitten raskaustestiin plussan pakastealkion siirron jälkeen. Siirto tehtiin lääkekiertoon ja tukilääkkeet jatkuvat edelleen. Rv 5+1 menossa tänään. Eilen ip-illalla alkoi tulla veristä vuotoa jonkin verran sekä ruskestavaa vuotoa ja joukossa oli myös muutamia pieniä hyytmiä ja jonkinnäköinen hyytymä-krämmäle- vähän pussi tai seittimäinen. Vuoto loppui heti seuraavana päivänä.

Kävin jo tänään lääkärissä täällä ulkomaan reissuni aikana ja yritin kovin tiedustella voiko tuohon ylläolevaan ja etenkiin siihen krämmälekokkareeseen olla muuta syytä kuin keskenmeno? Käsittääkseni tukilääkitys voi pitää suuremman vuodon poissa vai onko näin? Jos kyseessä olisi keskenmeno, tulisiko kunnon vuoto tukilääkkeistä (luge + zumenon) huolimatta? Mitään kovia kipua ja kramppeja ei ole ollut. Sain uuden ajan kahden viikon päähän mutta nyt sitten olen kovin huolissani....
VASTAUS:
Hei! Pahoittelen vastauksen viivästymistä! Valitettavasti kysy kätilöltä -palsta ei ole tarkoitettu akuutteihin terveysongelmiin. Äkillisissä ongelmissa/kysymyksissä kehoitamme kääntymään oman lääkärin/terveydenhoitajan puoleen.
Toivottavasti asiasi on jo selvinnyt.

Ystävällisin terveisin,
Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei, Olen tällä hetkellä raskausviikolla 9. Tänää minulle on tullut ruskeaa valkovuotoa ja nyt illalla kirkasta, jossa on hieman vaaleaa verta. Onko tämä normaalia?
Hieman myös vatsaa pari kertaa nipistellyt. Minulla olisi pitänyt tänään alkaa menkat jollen olisi nyt raskaana. Tämä on meidän ensimmäinen joten hieman pelottaa ettei vain mene kesken.
VASTAUS:
Hei! Alkuraskaudessa saattaa ilmetä niukkaa veristä vuotoa. Vuoto on usein vähäistä ja vaaratonta. Useimmiten vuotoa esiintyy juuri silloin kuin kuukautisten pitäisi alkaa. Mikäli vuoto muuttuu runsaammaksi tai/ja esiintyy voimakkaita alavatsakipuja saattavat oireet viitata keskenmenoon. Suosittelen tuolloin hakeutumaan lääkäriin.

Ystävällisin terveisin,
Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS:
Hei. Olen 31 vuotias ja odotan kolmatta lastani. Tällä hetkellä viikkoja 10+3.
Rv 9+2 minulla alkoi niukka verinen vuoto ja oli väriltään aika kirjavaa. Välillä se oli oranssia, kirkkaan punaista ja kinuskin väristä. Vuoto jatkui sellaisenaan pari päivää, yksi päivä oli välissä jolloin ei vuotanut lainkaan. Kunnes sitä seuraavana päivänä alkoi vuotamaan kirkkaan punaista verta oikein hulahtamalla reisille asti, ja pian alkoi tulemaan mustia repaleisia hyytymiä. Mentiin miehen kanssa päivystykseen jossa jonotin 3,5 tuntia henkisesti palasina. Hieman ennen lääkärille pääsyä vessaan mentyäni tunsin kun jotain tulee, vessan pönttöön pulpahti kananmunan kokoinen musta hyytymä, ja sen jälkeen olin 100% varma keskenmenosta. Lääkärin huoneeseen päästyäni kerroin lääkärille tilanteen, mainitsin myös että viikkoa aikaisemmin varhais ultrassa todettiin oikeassa munasarjassa 5x5x3 cm cysta vaikka muutama kuukausi sitten 7cm cysta operoitiin. lääkäri vain totesi että kyllä keskenmenossa näillä viikoilla pitäisi vuotoa tulla vieläkin enemmän, mutta aikoi konsultoida päivustävää gynekologia ja hän soitti minun läsnäollessa gynekologille. Lääkäri vääristeli sanojani siinä minun nenäni edessä ja sanoi että potilaalla todettiin omien sanojensa mukaan cysta. Kotiseurantaan laittoivat. Seuraavana päivänä siitä vuoto loppui melkein kokonaan ja silloin aloin itse epäillä etisistukkaa, istukan tai kohdun hematoomaa. Joka aamu kun menin vessaan vuoti punaista verta niin että pönttö oli punainen ja koko päivänä muuten ei vuotanut mitään muuta kun pikkusen pyyhkäistäessä. Yritin päästä lääkäriin kun halusin saada varmuuden vuotoihin ja hyytymiin, ja siihen että jos on keskenmeno niin onko sinne jäänyt jotain. Neuvolan lääkärillä ei ollut aikoja eikä voitu niitä järjestääkkään. Epätoivoisena soitin maanantaina naistentautienpolille, saivat järjestettyä torstaille ajan, mutta en voinut elää epätietoisuudessa niin kauaa joten menin päivystykseen ja jouduin valehtelemaan kohtu tulehduksen kaikenmaailman oireet että minut otetaan vakavasti. Tällä kertaa sain apua, otettiin tällä kertaa jopa perusverenkuva ja hcg verestä. Lääkärille päästyäni kuulin että hcg arvo on 53000, kohdunsuu kiinni ja kaikki muuten ok. Pääsin jo seuraavana aamuna gynelle kun epäilivät että kohtuun on jääny raskausmateriaalia. Pääsin kaiken jälkeen vihdoin ultraan ja siellä porskutteli viikkojaan vastaava elävä sikiö jolla hyvät sykkeet. Erikseen pyysin vilkaisemaan istukkaa ja niinhän se oli, etinen istukka osittain kohdunsuun päällä. Kyselin onko hematoomaa mutta en saanut vastausta, sanoi vaan että seuraavat näitä istukoita aina naostenpolilla ja otti kuvankin siitä ja cystasta joka oli pienentyny 6cm.
En saanut mitäään ohjeita kotiin; mitä pitää välttää vai pitääkö tehä mitään, mitkä jatkot yms. Ja haluaisin tietää mihin juuri etisen istukan vuodot perustuu? Miksi just kohdunsuun päällä/osittain oleva ustukka vuotaa tuolla tavalla?
VASTAUS:
Hei,
Alkuraskauden verenvuodot ovat tavallisia. Vuodon määrä vaihtelee muutamasta tipasta kuvailemiisi runsaimpiin vuotoihin. Runsaat vuodot on hyvä tarkistaa ultraäänellä, jolla saadaan tietoa raskauden jatkumisesta. Kysymyksestäsi ei oikein käynyt ilmi, millä raskausviikolla olet tällä hetkellä. Kertomuksesi perusteella minulle tuli sellainen kuva, että kyseessä olisi vielä melko varhainen raskaus, mahdollisesti viikot 11-12? Tällöin ei vielä voi puhua etisistukasta, koska istukan paikka ei ole vakiintunut: usein miten istukka kasvaa kohdun mukana ja siirtyy ylöspäin pois kohdunsuulta. Istukan paikkaa tarkastellaan uudestaan 2. raskausseulassa, jos olet siihen halukas osallistumaan. Jos istukka on tuolloin vielä kohdunsuulla, ohjelmoidaan uusi tarkastuskäynti lääkärin vastaanotolle noin 28. raskausviikolle. Suurimmassa osassa istukka on tuolloin väistynyt pois kohdunsuulta. Etisistukka alkaa tyypillisimmin vasta toisen raskauskolmanneksen lopulla tai kolmannen kolmanneksen alussa aiheuttamaan oireita kuten veristä vuotoa. Vuoto etisistukasta johtuu siitä, että kohdun alaosa alkaa vasta myöhemmillä raskausviikoilla kasvaa ja venyttyä ja samalla se ohenee. Kun istukka on kiinni ohentuvassa kohdun osassa, kohtuun kiinnittyvät istukan suonet vuotavat helposti. Etisistukan ajatellaan myös olevan poikkeavasti kiinnittynyt, joten sekin aiheuttaa herkästi vuotoa.
Jos siis olet raskaana vasta melko varhaisilla viikoilla, ei ole keinoja estää vuotoa. Kun raskaus on todettu jatkuvaksi ja sikiö on elossa, voit jatkaa normaalia, terveellistä elämää. Vuodot usein miten rauhoittuvat itsestään.

Maria Rajecki
LT, erikoistuva lääkäri
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala