Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 12.12.2023 09.30

Yhteiset opetushetket lisäävät tietoa sairauksista

Asiasanat:
  • Husari
  • Uusi lastensairaala
  • lasten ja nuorten sairaudet

Uuden lastensairaalan vuodeosasto Vuorella järjestetään viikoittain koko henkilöstölle tarkoitettuja Yhdessä opimme -opetushetkiä potilaan luona. Osaltaan ne voivat parantaa hoidon laatua ja koko henkilöstön työtyytyväisyyttä.

Annika Mutanen vetää opetushetkeä Uudessa lastensairaalassa

Opetushetket alkoivat vuodeosasto Vuorella Annika Mutasen (oik.) aloitteesta. Nyt hyväksi koettu oppistapa on levinnyt myös muille osastoille.

Idea vapaamuotoisista opetushetkistä lähti halusta korostaa tiimityön tärkeyttä. Toiminnan aloittaneen lastenkirurgian erikoislääkäri Annika Mutasen tavoitteena oli tiivistää yhteistyötä eri ammattiryhmien välillä ja jakaa tietoa kokeneiden ja vielä uransa alussa olevien kesken.

”Tiedän, että henkilökunnalla on halu kehittää omaa ja tiimin osaamista. Ajattelin, että opetushetket voivat olla osa hyvää perehdytystä, jatkuvaa osaamisen kehittämistä ja toimia vetovoimatekijänä”, Mutanen kertoo.

Vuodeosasto Vuorella hoidetaan pienten vauvojen kirurgisia sairauksia, jotka ovat usein monimutkaisia. Yhteinen, kaikki henkilöstöryhmät kokoava opetushetki auttaa näkemään potilaan hoidon monesta näkökulmasta.

Opetushetket kestävät noin puoli tuntia kerrallaan. Paikalle saavat tulla kaikki kiinnostuneet ja usein myös potilaan vanhemmat ovat paikalla.

Hyvä oppimisilmapiiri kannustaa kysymään ja keskustelemaan

Tällä kertaa aiheena on pylorusstenoosi eli mahaportin ahtauma. Mutanen alustaa keskustelua kuvailemalla ensin mahaportin ahtauman oireita. Hän kertoo sairauden diagnosoinnista, näyttää osallistujille ultraäänikuvia, ja kertoo, mitä laboratoriotuloksista on hyvä huomioida.

”Koska tilaisuudet ovat vapaamuotoisia, osallistujat kysyvät rohkeasti ja keskustelevat innokkaasti. Näissä on palautteen perusteella hyvän mielen oppimisilmapiiri”, Mutanen kertoo.

Oireiden ja diagnosoinnin jälkeen Mutanen käy läpi mahaportin ahtauman hoitoa ja leikkausta. Hän havainnollistaa tätä näyttämällä osallistujille pikkupotilaan leikkaushaavaa.

Lopuksi Mutanen käy läpi vielä leikkauksen jälkeisen hoidon ja seurannan. Tämän vauvan kohdalla kaikki on sujunut hyvin ja hän pääsee pian kotiin perheensä luo.

Opetushetki Uudessa lastensairaalassa
Mahaportin ahtaumasta on tullut oppimaan Annika Mutasen alustamana noin 15 henkilöä. Joukossa on hoitajia, hoitotyön opiskelijoita, lääkäreitä, perhetyöntekijä ja potilaan vanhempi.

Opintohetket levinneet myös muille osastoille

Opintohetkistä on kiinnostuttu myös muilla osastoilla.

”Muualla on ollut positiivista kateutta siitä, miksei heilläkin voisi olla tällaista. Nyt lasten kardiologian puolella, pediatrialla ja ortopedialla on käynnistetty vastaavaa toimintaa”, Mutanen kertoo.

Opintohetket ovat ehkä osaltaan vaikuttaneet myös hoitajapulaan. Yhä useampi hoitaja on halunnut tulla töihin osastolle ja jäädä sinne esimerkiksi kesätöiden jälkeen.

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Mikko Hinkkanen

Husari 4/2023

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.