Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 28.9.2022 13.48

Valtionavustus parantaa palliatiivisen hoidon saatavuutta - Kaikille yhdenvertaista hoitoa

Asiasanat:
  • Husari
  • palliatiivinen hoito
  • syöpä

Kun ihminen sairastaa kuolemaan johtavaa sairautta, hänen hoidossaan korostuvat eri asiat kuin akuuttipotilailla. Tavoite on, että kaikki potilaat saavat yhdenvertaisesti tarvitsemaansa palliatiivista hoitoa.

Tiina Saarto

Yksi jo HUSissa käynnissä oleva strateginen hanke on palliatiivinen puhelinpäivystys, josta voi saada konsultaatiota saattohoitoon ja palliatiiviseen hoitoon liittyvissä kysymyksissä. Tavoite on, että ensi vuonna konsultaatiota pystytään tarjoamaan koko erityisvastuualueelle, Tiina Saarto kertoo.

Palliatiivisen hoidon tavoitteena on vähentää kärsimystä ja pitää yllä elämänlaatua silloin, kun ihminen sairastaa kuolemaan johtavaa sairautta. 

”Palliatiivisen hoidon saatavuus ei ole kaikkialla samanarvoista ja osaamisessa on puutteita. Tämä johtuu siitä, että hoitoa ei ole integroitu terveydenhuoltoon eikä ole ollut velvoitetta järjestää sitä. Palliatiivista hoitoa ei ole katsottu erityisosaamista vaativaksi”, ylilääkäri Tiina Saarto HUSin Palliatiivisesta keskuksesta kertoo.

Nyt tähän on tulossa parannus, sillä sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 5,6 miljoonan euron valtionavustuksen palliatiivisen hoidon järjestämiseen valtakunnallisesti. HUS sai tästä 1,6 miljoonaa. HUSin erityisvastuualueella on nyt käynnistymässä hanke, jonka tavoitteena on parantaa palliatiivisen hoidon saatavuutta ja osaamista. 

”Kuolevan ihmisen kohtaaminen on haastavaa eikä oireiden hoito ole helppoa. Se vaatii erityisosaamista. Tarvitsemme myös katkeamattoman palveluketjun, jossa potilas saa tarvitsemaansa tukea sairauden eri vaiheissa”, Saarto sanoo. 

Palliatiivinen keskus kaikille hyvinvointialueille

Tärkein tavoite on perustaa palliatiiviset keskukset ja kotisairaalaverkosto kaikille hyvinvointialueille. Palliatiiviset keskukset vastaavat alueen koko palveluketjusta. 

”Palvelujen ydin on viedä ne kotiin eikä juoksuttaa sairasta ihmistä palvelujen luo. Tavoite on, että riippumatta siitä, missä kuoleva ihminen asuu, hän saa sairaanhoitajan kotiinsa ympäri vuorokauden ja lääkärin kotikäynnille virka-aikaan. Toki tarvitaan myös saattohoito-osastoja ja -poliklinikoita sekä konsultaatiotiimejä sairaaloihin. Palliatiiviset keskukset järjestävät nämä rakenteet hyvinvointialueille”, Saarto sanoo.

Palliatiivisessa hoidossa koko perheen psykososiaalisen tuen merkitys korostuu. Kuoleman lähestyessä moni miettii elämän tarkoitusta ja elettyä elämää. Palliatiivisessa hoidossa pyritään käsittelemään myös näitä asioita ja lievittämään fyysisten oireiden lisäksi myös henkistä tuskaa. Yhtenä tavoitteena on parantaa psykososiaalisen tuen saatavuutta. 

Lisäksi tarkoituksena on lisätä sosiaalitoimessa ja vanhuspalveluissa työskentelevien koulutusta sekä kehittää digitaalisia palveluja.

Edelläkävijä palliatiivisessa hoidossa

Palliatiiviseen hoitoon on tehty laatusuositukset ja tavoitteena on, että hoito alkaa heti, kun ihminen sairastuu vakavasti eikä potilas tipahda missään vaiheessa palvelujen ulkopuolelle.

”Vielä emme pysty tarjoamaan kaikkia tarvittavia palveluja, vaan potilaat joutuvat hakeutumaan päivystykseen. Se on väärin ja kuormittaa myös päivystystä”, Saarto sanoo.

Saarto muistuttaa, että HUSissa on Suomen kattavin palveluketju palliatiivisessa hoidossa. Nyt tarvitaan vain palvelujen vahvistamista.

”HUS ja alueen kunnat ovat panostaneet erittäin paljon palliatiiviseen ja saattohoitoon. Olemme olleet tässä edelläkävijöitä.”

HUSPALL-hanke eli Palliatiivisen hoidon palvelujen tuottaminen ja laadun parantaminen

  • Hankkeen tavoitteena on parantaa tarvelähtöistä ja tasa-arvoista palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon pääsyä HUSin erityisvastuualueella riippumatta asuinpaikkakunnasta. 
  • Hanke koostuu yhdeksästä osaprojektista.
  • Pilotit alkavat vuoden 2023 alussa ja onnistuessaan ne otetaan käyttöön 2024.

Teksti: Suvi Huttunen
Kuva: Mikko Hinkkanen

Husari 3/2022

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.