Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 18.12.2023 14.01

Syömishäiriö voi aiheuttaa hampaille pysyvää haittaa

Asiasanat:
  • hammashoito
  • suusairaudet
  • syömishäiriöt

Syömishäiriöpotilaat tarvitsevat erityistä huolenpitoa suun ja hampaiston terveyden ylläpitämisessä. Yleinen ongelma syömishäiriöpotilaiden hampaistossa on happamuuden aiheuttamat eroosiovauriot.

Syömishäiriö voi aiheuttaa hampaille peruuttamatonta haittaa. Happamien juomien ja ruoka-aineiden käyttö, vähentynyt syljen eritys ja bulimiaan liittyvä oksentaminen voi johtaa eroosioon eli hampaan pinnan kemialliseen liukenemiseen. Kiilteen kuluessa ja hammasluun paljastuessa hammas voi oireilla vihlomalla. Menetetty kiille ja hammasluu eivät enää palaudu.

“Suun kuivuminen ja syljen erityksen väheneminen syömishäiriön yhteydessä voi lisätä hampaiden eroosioriskiä ja aiheuttaa lisäksi suun limakalvovaurioita, hiivainfektioita ja suupielten tulehduksia. Vaikeiden kulumisvaurioiden ja karieksen aiheuttamien infektioiden vuoksi hampaita voidaan joutua myös juurihoitamaan ja poistamaan”, kertoo erikoishammaslääkäri Marjut Sakko HUSin Suusairauksien yksiköstä.

Syömishäiriöpotilailla usein hyvä suuhygienia  

Hampaiston suojelemiseksi ensisijaista on syömishäiriön hoito. Terveelliset ja säännölliset ruokailutottumukset happamia juomia ja ruokia välttäen, riittävä syljen eritys sekä säännöllinen suun tutkimus ehkäisevät suun ja hampaiston sairauksia.  

“Syömishäiriöpotilailla on usein hyvä suuhygienia, mutta harjausvoima voi olla liiallista, minkä vuoksi voi esiintyä tavanomaista enemmän ienvetäymiä ja harjausvaurioita. Hampaiden harjaaminen heti oksentamisen jälkeen voi lisäksi altistaa hampaiston hankauskulumille. Oksentamisen jälkeen suu tulisi huuhdella vedellä ja hampaat harjata vasta aikaisintaan puolen tunnin kuluttua. Hampaiden valkaisua ja vaalentavien hammastahnojen käyttöä tulisi välttää”, Sakko kertoo.

Suun terveystarkastukset keskeisiä syömishäiriön ennaltaehkäisyssä  

Lasten ja nuorten säännölliset suun terveystarkastukset voivat olla tärkeässä asemassa syömishäiriön ennaltaehkäisyssä ja varhaisessa toteamisessa. HUSin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden julkaistun hoitoketjun tavoitteena on varmistaa syömishäiriöpotilaan hammashoidon oikea-aikaisuutta ja yhtenäistää syömishäiriöpotilaiden hammashoidon hoitokäytäntöjä. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.