Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 4.1.2024 08.43

Normaalipainoisillakin voi olla raskausdiabeteksen riski

Asiasanat:
  • lääketieteellinen tutkimus
  • naistentautien tutkimus
  • naistentaudit

Terveelliset elintavat ovat tärkeitä: myös normaalipainoisilla äideillä voi olla riski raskausdiabetekseen ja myöhemmin tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

synnyttämäisillään oleva nainen istuu sängyllä kahden henkilön välissä

Myös normaalipainoisilla äideillä on aineenvaihdunnan muutoksia jopa ennen raskausdiabetekseen sairastumistaan. Kuva: Markus Sommers / HUS.

HUSissa tehty tutkimus osoittaa, että myös normaalipainoisilla raskausdiabetekseen sairastuneilla äideillä voi olla samankaltaisia aineenvaihdunnan muutoksia kuin ylipainoisilla raskausdiabetesta sairastavilla.

Normaalipainoisillekin raskausdiabetesta sairastaville äideille terveelliset elintavat ovat tärkeitä raskauden aikana ja vielä raskauden jälkeenkin.

”Liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla voi vähentää myöhempää sairastumisen riskiä. Ja mikäli raskauden alkaessa on ylipainoa, kannattaa pitää huolta maltillisesta painonnoususta raskauden aikana”, kertoo naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri, vs. osastonylilääkäri Heidi Sormunen-Harju HUSin Akuutista.

Raskausdiabetes lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin raskauden jälkeen, ja aiemmista tutkimuksista on tiedetty, että normaalipainoisillakin on suurentunut riski sairastua niihin. HUSissa tehty tutkimus vahvisti asian aineenvaihdunnan tasolla.

Raskausdiabetes on yleistynyt viime vuosikymmenen aikana nopeasti ja sen tiedetään vaikuttavan myös syntyvän lapsen terveyteen.

Aineenvaihdunnan muutoksia jo ennen raskausdiabetesta

Vastikään julkaistusta tutkimuksesta lisäksi ilmenee, että samoin kuin ylipainoisilla, myös normaalipainoisilla äideillä on aineenvaihdunnan muutoksia jopa ennen raskausdiabetekseen sairastumistaan.

Tavoitteena on tunnistaa riskissä olevat äidit ja aloittaa ennaltaehkäisy jopa ennen raskautta, mutta tähän tarvitaan vielä lisää tietoa aineenvaihdunnan muutoksista raskausdiabetesta ennustavina merkkiaineina.

Tutkimuksessa löydettiin lisäksi muutoksia, joissa normaalipainoiset ja ylipainoiset raskausdiabetesta sairastavat äidit poikkesivat toisistaan, mutta painoerot eivät niitä selittäneet. Erot liittyivät raskausdiabeteksen eri alatyyppien mekanismeihin.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että ylipainoisilla raskausdiabetesta sairastavilla on enemmän insuliiniresistenssiä, kun taas normaalipainoisilla raskausdiabetesta sairastavilla on tilaansa nähden vajaa haiman insuliinintuotanto.

Tutkimusartikkeli: Metabolomic Profiles of Nonobese and Obese Women With Gestational Diabetes

Miten tutkimus toteutettiin

Metabolinen profiili määritettiin 755 äidiltä

HUSissa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 755 raskaana olevan äidin verinäytteet, jotka oli otettu raskauden aikana kolmeen otteeseen. Verrokkiryhmään kuului 490 raskaana olevaa naista, joilla ei ollut ylipainoa eikä raskausdiabetesta.

Äidit jaettiin kolmeen ryhmään: normaalipainoisiin raskausdiabetesta sairastaviin, ylipainoisiin raskausdiabetesta sairastaviin sekä ylipainoisiin, joilla ei ole raskausdiabetesta. Ylipainoisten naisten painoindeksi on yli 30.

Verinäytteistä tutkittiin metabolinen profiili, joka antaa laaja-alaisen kuvan elimistön aineenvaihdunnan tilasta. Metabolinen profiili määritettiin suomalaisen Nightingalen paneelin avulla, jossa on yli 200 aineenvaihdunnan muuttujaa, kuten rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan, rasvahappoihin ja aminohappoihin liittyviä tekijöitä.

Normaalipainoiset ja ylipainoiset raskausdiabetesta sairastavat sekä ylipainoiset raskausdiabetesta sairastamattomat erosivat samanlaisesti verrokkiryhmästä ja erot olivat näkyvissä jo alkuraskaudessa. Esimerkiksi monet kolesteroliin ja apolipoproteiini B:hen liittyvät arvot poikkesivat jo ennen raskausdiabetekseen sairastumista ei-ylipainoisilla. Juuri näihin aineenvaihdunnan muutoksiin liittyy suurentunut riski sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Tutkimuksen aineisto oli peräisin vuosina 2005–2014 äideiltä raskauden aikana RADIEL- ja PREDO-tutkimuksiin kerätyistä verinäytteistä.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.