Monipalvelu lisää työtyytyväisyyttä
Asiasanat:Monipalvelu on HUSin Runkopalveluiden palvelumalli, jossa yhdistyvät laitos- ja ruokahuollon sekä aulan ja asioinnin palvelut. Tiimeissä työskentelevillä palvelutyöntekijöillä on osaamista hoitaa monipuolisesti työtehtäviä kaikissa palveluissa.

Monipalvelun perustukset luotiin, kun entiset liikelaitokset HUS-Desiko, HUS-Servis ja Ravioli yhdistettiin HUS Tukipalveluiksi vuonna 2017. Siitä alkoi määrätietoinen työ uuden palvelumallin ja uusien työtehtävien kehittämiseksi.
Runkopalveluiden henkilöstöpäällikkö Mikko Nyberg on tyytyväinen siihen, että HUSin strategiassa painopisteenä olevaa henkilöstökokemusta on saatu edistettyä myös Runkopalveluissa monipalvelun ansiosta.
”Henkilöstön moniosaaminen ja mahdollisuus kehittää itseään sekä monipuoliset tehtävänkuvat johtavat sitoutuneeseen ja tyytyväisempään henkilöstöön. Samat asiat vetävät myös työnhakijoita puoleensa”, Nyberg kertoo.
Runkopalveluiden toimialajohtaja Tuula Lasander allekirjoittaa Nybergin sanat.
”Haluamme, että meillä on vetovoimainen työnantajakuva. Tämä toteutetaan mielekkäillä ja merkityksellisillä työnkuvilla, hyvien urakehitysmahdollisuuksien tarjoamisella sekä oman työn organisoinnin autonomialla. Toivomme myös, että tulevaisuudessa monipalvelun laajeneminen johtaa tuottavuuden kasvuun ja sen ansiosta pystymme tarjoamaan aiempaa paremman palkkauksen henkilöstöllemme”, Lasander sanoo.
Polku palvelutyöntekijäksi
Runkopalvelut järjestävät yhdessä Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan kanssa oppisopimuskoulutusta henkilöstölleen. Ammattitaidon ylläpitäminen ja sen kehittäminen nähdään erittäin tärkeänä.
”Mikäänhän ei onnistu ilman osaamista. Koulutuksen merkitys korostuu aivan erityisesti monipalvelun ammattilaisilla, jotka osallistuvat työssään useamman eri tehtävän hoitamiseen”, Nyberg sanoo.
Monipalveluosaajan eli palvelutyöntekijän koulutus koostuu neljästä eri osa-alueesta, jossa opiskellaan aulapalveluiden, potilaskuljetuksen sekä laitos- ja ruokahuollon töihin.
”Tähän mennessä palvelutyöntekijäksi on hakeutunut eniten laitoshuoltajia, jotka opiskelevat jo olemassa olevan tutkintonsa lisäksi muut palvelutyöntekijän osa-alueet”, Nyberg kertoo.
Monipalvelussa työskenteleville toteutettiin vuoden alussa kysely, johon vastanneista kukaan ei kokenut, ettei heidän tietonsa ja taitonsa olisi riittäviä työtehtäviensä hoitamiseen.
Tulevaisuuden moniosaamista
Kyselyssä noin 80 prosenttia vastasi työyhteisönsä olevan sitoutunut monipalveluun. Onnistumisina ja positiivisina asioina vastaajat pitivät uuden oppimisen mahdollisuutta, yhteistyön ja osallistumisen lisääntymistä, monipuolisuutta sekä vaihtelevuuden lisääntymistä ja rutiinien vähentymistä.
Palvelutyöntekijän tehtävä on pääsääntöisesti tarkoitettu laitoshuoltajan, ravitsemistyöntekijän tai vahtimestarin tehtävissä toimiville henkilöille. Oppisopimuskoulutusten kautta tehtävään voi kuitenkin hakeutua hyvin erilaisilla taustoilla. Tällä hetkellä tehtäviin on sisäinen rekrytointikäytäntö, koska urapolkuja halutaan mahdollistaa HUSin työntekijöille. Jatkossa on tarkoitus houkutella moniosaajia myös ulkoisilta rekrytointimarkkinoilta.
“Haluamme tehdä suurena työnantajana osamme myös työllisyyden edistämiseksi. Motivaatio ja halu uuden oppimiseen ovat avaintekijöitä. Moniin Runkopalveluiden tehtäviin voi hakeutua esimerkiksi rekrytoivan koulutuksen ja oppisopimuksen kautta ja jatkaa myöhemmin monipalvelutehtäviin”, Lasander muistuttaa.