Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 22.12.2023 09.42

Monialaisessa oppimisyksikössä kasvaa yhteistyön mestareita

Asiasanat:
  • Husari
  • monialainen oppimisyksikkö
  • verisuonikirurgia

Terveydenhuollon eri ammattiryhmien opiskelijat pääsevät nyt harjoittelemaan taitojaan aidossa moniammatillisessa ympäristössä. Yksikön toiminta saa kiitosta niin opiskelijoilta kuin potilailtakin.

Anniina Haimakka ja Leena Timonen

Luottamus omaan osaamiseen lisääntyy, kun opiskelijoille annetaan vastuuta. Anniina Haimakka ja Leena Timonen kertovat, että niin opiskelijat, opettajat, lääkärit kuin potilaatkin ovat olleet tyytyväisiä oppimisyksikön toimintaan. 

Monialaisessa oppimisyksikössä sairaanhoitajat, lääkärit, lähihoitajat, fysioterapeutit ja farmaseutit saavat mahdollisuuden harjoitteluun yhdessä. Tällainen oppimisympäristö edistää monitieteellistä yhteistyötä, kokonaisvaltaista potilashoitoa sekä tietojen ja taitojen tehokasta jakamista.

HUSin ensimmäinen monialainen oppimisyksikkö aloitti toimintansa Meilahden tornisairaalassa verisuonikirurgian osastolla syksyllä 2022. Perustaminen sai alusta asti hoitotyön johdon vahvan tuen. Nyt yksikkö on ollut toiminnassa vuoden verran ja kokemukset ovat loistavia.

”Opiskelijat arvostavat verkostoitumismahdollisuutta ja toinen toistensa tukea. Osaamista jaetaan avoimesti ja työelämätaitoja opitaan autenttisessa ympäristössä”, kertoo yksikköä perustamassa ollut osastonhoitaja Anniina Haimakka.

”Monialaisen oppimisyksikön myötä on pystytty lisäämään sekä harjoittelu- että potilaspaikkoja. Moni opiskelija on myös innostunut jäämään työntekijäksi harjoittelun jälkeen”, lisää hoitotyön kliininen opettaja Leena Timonen.

Tyytyväisiä opiskelijoita, ohjaajia sekä potilaita

Yksikön ohjaajilta edellytetään aitoa intoa opetustyöhön. Ohjaajan tehtävä antaakin kiinnostavan urapolkuvaihtoehdon hoitoalan ammattilaiselle. Opiskelijat antavat kiitosta motivoituneesta ja koulutetusta ohjaajatiimistä, joka kannustaa oppimaan ja luottamaan itseensä.

”Opiskelijoilta odotetaan itseohjautuvuutta ja heille myös annetaan vastuuta. Eräs opiskelija kertoi palautteessa tunteneena olevan arvostettu osa porukkaa, lähes jo valmis sairaanhoitaja eikä ’vaan opiskelija’. Myös lääkärit antavat kiitosta siitä, että opiskelijat ovat niin hyvin tilanteen tasalla ja tietävät täsmälleen, mitä potilaalle kuuluu”, Haimakka kertoo.

Monialaiseen oppimisyksikköön tulevilta potilailta kysytään suostumus tulla opetusyksikköön hoidettavaksi. Ani harva on kieltäytynyt ja palaute hoidetuilta potilailta on ollut positiivista.

”Usein potilaat pitävät siitä, että heistä ja heidän hoidostaan on kiinnostunut isompi porukka ihmisiä ja asioita jutellaan yhdessä tavallista enemmän”, Timonen kertoo.

Tyytyväisiä ovat myös ammattikorkeakoulujen opettajat, koska etenkin kirurgisen hoitotyön harjoittelupaikoista on pulaa pääkaupunkiseudulla. Aiemmin tässä yksikössä oli tarjolla 30 paikkaa vuodessa – nyt niitä on 120 vuosittain.

Meilahdesta mallia uusille oppimisyksiköille

Konkreettisten hyötyjen ja hyvän palautteen kaiku on kiirinyt eteenpäin ja HUSiin on kuluneen syksyn aikana perustettu kolme monialaista oppimisyksikköä lisää. Yksi Vatsakeskukseen Jorvin sairaalaan ja kaksi Tukielin- ja plastiikkakirurgialle.

Muutkin yliopistosairaalat ovat käyneet tutustumassa Meilahden tornisairaalan yksikköön, ja kuopiolaisetkin ovat jo saaneet oman monialaisen oppimisyksikkönsä.

Teksti: Pirita Valtonen
Kuva: Matti Snellman

Husari 4/23

Lue myös

Monialainen oppimisyksikkö aloitti toimintansa Vatsakeskuksessa

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.