Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 3.6.2022 14.44

Luutuumorikirurgian huippuosaajat löytyvät Töölöstä

Asiasanat:
  • Husari
  • luutuumori
  • luusarkooma

Suomen kaikki lantion pahanlaatuiset luukasvaimet hoidetaan keskitetysti Töölön sairaalassa luutuumoriyksikössä. Luukasvainlähetteitä yksikköön tulee noin tuhat vuodessa. 

Minna Laitinen, Eveliina Kesijärvi, Gilbert Kask ja Vincent van Iterson

Luutuumoriyksikkö tekee paljon yhteistyötä eurooppalaisten kollegoidensa kanssa. Kansainvälisten vierailujen lisäksi yksikössä tehdään myös paljon tutkimusta, mikä edellyttää maailmanlaajuista yhteistyötä. Kuvassa ortopedian ja traumatologian osastonylilääkäri Minna Laitinen (vas.), ortopedian ja traumatologian osastonlääkärit Gilber Kask (kesk.) ja Vincent van Iterson (oik.) ja luutuumorisairaanhoitaja Eveliina Kesijärvi (edessä). 

Luukasvaimet jaetaan neljään ryhmään: hyvänlaatuiset, aggressiivisesti kasvavat hyvänlaatuiset, pahanlaatuiset luusta lähtöisin olevat eli sarkoomat ja luun etäpesäkkeet. Valtaosa kasvaimista kehittyy nuorille ja lapsille, joita luutuumorikirurgit hoitavat yhdessä Uuden lastensairaalan ammattilaisten kanssa.

Pahanlaatuisia luukasvaimia löytyy Suomessa noin 50 vuodessa, joista suurin osa hoidetaan Helsingissä. Myös pohjoismaisessa vertailussa Töölön yksikössä tehdään eniten lantion sarkoomien leikkauksia. Lisäksi yksikkö kouluttaa muiden sairaaloiden sarkoomakirurgeja ja on mukana sarkoomien hoitosuosituksia tekevissä ryhmissä. 

Yhteistyö edellytys onnistumiselle

Luutuumoriyksikössä työskentelee kolme lääkäriä, sairaanhoitaja ja sihteeri. Pahanlaatuisten luukasvainten kirurgia vaatii moniammatillista osaamista, sillä potilasryhmä on pieni ja erityistä tukea vaativa. 

“Yhteistyö toimii hienosti. Teemme jatkuvasti töitä yhdessä syöpälääkäreiden, radiologien, patologien ja plastiikkakirurgien kanssa. Meillä on hyvä tiimi, jossa luutuumorisairaanhoitaja ja luutuumorisihteeri pitävät asiat kasassa. Tarvitaan kaikkien ammattiryhmien työpanosta, että tiimi pyörii hyvin,” ortopedian ja traumatologian osastonylilääkäri, luutuumorikirurgi Minna Laitinen sanoo. 

Vaikka pahanlaatuiset kasvaimet ovat harvinaisia, erilaisia kasvaimia on satoja ja ne voivat olla hyvinkin heterogeenisia. Kokemuksen kerryttäminen kestää pitkään. Asiantuntijat kaikista yliopistosairaaloista kokoontuvat viikoittain keskustelemaan ja jakamaan kokemuksiaan. Koska alan piirit ovat niin pienet, Laitinen kokee säännöllisen ajatustenvaihdon tärkeäksi. 

Tyypillisimpien pahanlaatuisten luukasvaimien, kuten osteosarkooman ja Ewingin sarkooman kirurgisen hoidon luutuumorikirurgit tekevät yhdessä syöpälääkäreiden kanssa. 

“Leikkaamisessa kokemus on vahva valtti. Meillä on tarvittavat instrumentit leikkaussalissa, jotta voimme korvata lähes minkä tahansa luun koska tahansa. Leikkauksissa käytetään tarvittaessa potilaille suunniteltuja yksilöllisiä tekoniveliä”, Laitinen kertoo. 

Lantion sarkoomat leikataan aina navigaatio-ohjatusti. Kasvain määritellään tietokoneella yhdistämällä tietokonetomografia ja magneettikuva leikkaussalissa sijaitsevaan navigaatiolaitteeseen.

 “Potilaalle asetetaan ennen leikkausta jäljitin ja lantio kuvataan. Aiemmin otetut kuvat yhdistetään uuteen kuvaan, jolloin pystymme näkemään tarkkaan, missä kasvain sijaitsee, ja mistä kohtaa se tulee poistaa. Tämä vaatii oman laitteiston ja leikkaavan tiimin kouluttamisen sekä erikoisosaamista. Tiimistämme ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Vincent van Iterson on erityisesti perehtynyt tähän”, Laitinen kertoo. 

Potilaiden hoitosuhteet kestävät pitkään

Luutuumorisairaanhoitaja toimii yhteyshenkilönä potilaiden, omaisten, eri sairaaloiden ja erikoisalojen välillä. Potilaat voivat olla häneen yhteydessä hoitopolun eri vaiheissa. Yksikössä on käytössä myös etäseuranta, joka vaatii huolellisuutta, etteivät potilaat putoa vahingossa seurannasta pois. 

“Potilaiden hoitosuhteet ovat pitkiä, jopa elinikäisiä. Hoidon keskittäminen on tärkeää, jotta hoitoketju diagnoosista seurantaan on yhdessä paikassa. Näin saadaan varmistettua hoidon laatu. Pyrimme takaamaan potilaalle hyvän psyykkisen tuen hoidon eri vaiheissa ja hyödyntämään moniammatillisen tiimin osaamista”, luutuumorisairaanhoitaja Eveliina Kesijärvi kertoo. 

Teksti: Lotta Laine
Kuva: Ville Männikkö

Husari 2/2022

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.