Leikkaus vähentää kuolleisuutta CP-vammaan liittyvään skolioosiin
Asiasanat:Vaikeaa CP-vammaa sairastavien kuolleisuus vähenee skolioosileikkauksella. Erityisesti keuhkoperäisiin sairauksiin menehdytään skolioosileikkauksen jälkeen harvemmin. Lapset myös kestivät hyvin suuren leikkauksen.

HUSissa tutkitaan skolioosia ja sen eri hoitomenetelmiä useissa eri tutkimuksissa. 40 asteen vinoumia voi hoitaa tukikorsetilla. Kun vinouma on yli 45 astetta, oireet, kuten kipu sekä hengitysvaikeudet pahenevat. Tällöin hoitona on selän luudutusleikkaus, jossa lantio liitetään selkärankaan. Kuva: Mostphotos.
Vaikeaan CP-vammaan liittyy 50-75 prosentilla lapsista skolioosi eli selkärangan käyristymä, varsinkin säännöllisesti pyörätuolia käyttävillä. Pahasti käyristynyt selkä vie keuhkoilta tilaa, heikentää niiden toimintaa ja lisää kuolemanriskiä.
Skolioosin leikkaushoito vähentää CP-potilaiden kuolleisuutta keuhkoperäisiin sairauksiin, osoitti HUS Uuden lastensairaalan yhteistyössä Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ja Ammattikorkeakoulu Arcadian kanssa tekemä tutkimus.
”Tutkimuksen potilaat ovat hyvin hauraita ja leikkaukset ovat suuria, joten niiden vaikutuksista tulee olla varmuus. Nyt tiedämme, että skolioosin leikkaushoito parantaa heidän elämänlaatuaan ja pidentää heidän elinikäänsä. On suurempi riski jättää vaikea skolioosi leikkaamatta”, sanoo lastenortopedian ja -traumatologian osastonylilääkäri Matti Ahonen HUSin Lasten ja nuorten sairauksista.
Tutkimuksen henkilöillä oli useita muitakin lisäsairauksia hermoston ja lihaksiston poikkeavan toiminnan vuoksi, mutta itse leikkauksen ei todettu lisäävän kuolleisuutta.
Hauraat lapset kestivät hyvin suuren skolioosileikkauksen
Tutkimuksessa selvitettiin, miten skolioosin leikkaushoito vaikuttaa niiden henkilöiden kuolleisuuteen, joilla on vaikea CP-vamma. Tutkimus julkaistiin vastikään arvostetussa Neurology-tiedelehdessä, ja se on osa yhteispohjoismaista CP-North-tutkimushanketta.
Tutkimuksessa seurattiin Suomessa CP-vamman seurauksena kehittyneen skolioosin vuoksi hoidettujen, vuosina 1987–1991 syntyneiden lasten ja nuorten terveyttä 11–28 vuoden ajan. Heistä 238:lle oli tehty skolioosileikkaus ja 236:ta oli hoidettu muilla tavoin. Kummallakin ryhmällä oli samantyyppiset liitännäissairaudet.
Kirurgista hoitoa saaneista skolioosipotilaista menehtyi seurannan aikana 12 prosenttia. Muulla tavoin hoidettujen kuolleisuus oli 16 prosenttia ja heistä enemmistön kuolinsyynä oli hengityselinsairaudet. Skolioosileikatuista 38 prosenttia kuoli hengityselinsairauksiin, kun leikkaamattomista niihin menehtyi 76 prosenttia.
”Kuolleisuus väheni 12 prosenttiyksikköä leikkauksen ansiosta, koska leikattujen potilaiden menehtyminen keuhkosairauksiin väheni. Tutkimuksemme monisairaat potilaat myös kestivät hyvin vaativaa leikkausta, sillä heidän joukossaan ei ollut ylikuolleisuutta”, Matti Ahonen kertoo.
”Lasten selkäleikkausten tekniikat ovat kehittyneet huimasti viimeisten 10 vuoden aikana. Neurologiset vauriot ja leikkauksenaikaiset verenvuodot, ovat vähentyneet”, kertoo ortopedian ja traumatologian professori Ilkka Helenius Helsingin yliopistosta ja HUSin Tukielin- ja plastiikkakirurgian tulosyksiköstä.
HUSissa tutkitaan skolioosia ja sen eri hoitomenetelmiä useissa eri tutkimuksissa. Useimmiten selkärangan vinouma on alle 40 astetta, jolloin hoitona voi olla tukikorsetti. Kun vinouma on yli 45 astetta, oireet, kuten kipu sekä hengitysvaikeudet pahenevat, jolloin hoitona on selän luudutusleikkaus, jossa lantio liitetään selkärankaan.
Linkki tutkimusartikkeliin: Mortality and Causes of Death in Children With Cerebral Palsy With Scoliosis Treated With and Without Surgery
Tiedote ja artikkeli aiemmin julkaistusta skolioosileikkauksia käsittelevästä tutkimuksesta: Skolioosileikkaus vähentää kipua ja parantaa elämänlaatua
Lisätietoa
Matti Ahonen, lastenortopedian ja -traumatologian osastonylilääkäri, HUS Lasten ja nuorten sairaudet
matti.ahonen@hus.fi, 050 358 3494