Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 14.12.2023 09.46

Kohti automatisoitua syövän lääkehoidon vaikuttavuuden arviointia

Asiasanat:
  • Husari
  • syöpä
  • syöpähoito

Lähitulevaisuudessa vastaanotolla kirjatut tiedot lääkehoidon tehosta muuttuvat jo kirjaamisvaiheessa arvokkaaksi dataksi, joka on suoraan hyödynnettävissä hoitojen vaikuttavuuden arviointiin.

ONCOVALUE-hankeen konsortiopartnereiden edustajia

Kansainvälisessä yhteistyössä kaikki tapahtuu paljon nopeammin, kun vahvuuksia ja osaamisia jaetaan ja opitaan ristiin. Kuvassa ONCOVALUE-hankkeen konsortiopartnereiden edustajia.

Vastaanotolla kirjataan rintasyöpäpotilaan hoitoa koskevat muutamat keskeiset tiedot ja hyödynnetään Apotti-järjestelmään ohjelmoituja valmiita vakiomuotoisia käyntitekstejä. Potilas raportoi elämänlaatuaan ja kirjaa oireensa sovellukseen. Kaikki tämä tieto ja diagnostisten tutkimusten tulokset päätyvät suoraan tietoaltaaseen, josta tietoa voidaan uuden teknologian myötä hyödyntää rintasyövän lääkehoidon arkivaikuttavuuden arviointiin aiempaa helpommin.

Viime vuosina lääkehoidon arkivaikuttavuutta on alettu tutkia entistä enemmän.

”Useimpien syöpätautien hoitotuloksissa on vielä parannettavaa. Siksi on ilahduttavaa, että jatkuvasti tulee uusia entistä kohdennetumpia syöpälääkkeitä. Menetelmien kehityttyä suuret tautiryhmät pilkkoutuvat pienempiin alaryhmiin, jolloin uusi lääke saattaa saada myyntiluvan yhä vähäisemmällä tutkimusnäytöllä. Siksi on tärkeää varmistua siitä, että hoitotulokset myös tavanomaisessa potilashoidossa ovat yhtä hyviä”, sanoo toimialajohtaja Johanna Mattson HUSin Syöpäkeskuksesta.

ONCOVALUE-hanke tähtää automaattisen tiedonkeruun ja analytiikan luomiseen

Viiden eurooppalaisen syöpäsairaalan ja teknologiayritysten muodostama ONCOVALUE-hanke menestyi EU:n rahoitushaussa, jossa toivottiin uusia menetelmiä arkivaikuttavuustiedon hyödyntämiseen lupaviranomaisten päätöksenteossa ja hoitomenetelmien arvioinnissa.

”Me etsimme tähän ratkaisua syöpälääkkeiden osalta ja olemme nyt pystyttämässä mahdollisimman vaivatonta ja automatisoitua menetelmää, jolla saamme potilastietojärjestelmästämme hoitotulokset analysoitua”, Mattson sanoo.

Hankkeessa rakennettavalla teknologialla ja toimintamallilla on mahdollista kerätä standardoidusti ja automatisoidusti tietoja potilaalta ja Apotista. Tiedot siirtyvät reaaliaikaisesti tietoaltaaseen. Näin tietoaltaaseen karttuu jatkuvasti dataa, jota hyödynnetään hoitojen vaikuttavuuden arvioinnissa.

”Olemme parhaillaan kokoamassa työkalupakkia, ja pian aloitamme sen testauksen ja validoinnin yhteisten esimerkkitapausten avulla hankkeessa mukana olevissa sairaaloissa. Jos lähestymistapamme osoittautuu toimivaksi, se voidaan monistaa myös muiden sairauksien hoitoon”, Mattson kertoo.

Syöpään sairastuminen Suomessa

Suomessa naisista keskimäärin 36 prosenttia ja miehistä 38 prosenttia sairastuu syöpään elinaikanaan. Syöpien määrän ennustetaan lisääntyvän lähes 30 prosenttia vuoteen 2040 mennessä erityisesti yli 75-vuotiailla. Erikoissairaanhoidossa on valmistauduttava kohtaamaan suuri määrä iäkkäitä syöpäpotilaita.

Teksti: Varja Siirtola
Kuva: Antoni van Leeuwenhoek/NKI

Husari 4/2023

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.