Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 8.6.2022 13.41

Digihoitopolut vastaavat potilaan tiedonjanoon

Asiasanat:
  • Husari
  • digitaaliset palvelut
  • naistentaudit

Naistentautien ja synnytysten yksikössä digitaaliset hoitopolut sujuvoittavat niin potilaan kuin henkilöstönkin elämää.

Kun kyse on omasta tai vaikka juuri ensiparkaisunsa päästäneen vauvan hyvinvoinnista, on tiedon tarve valtava. Tutkittua ja asiallista tietoa voi olla vaikea löytää, ja moni lähtee etsimään vastauksia netin syövereistä.

Tähän tiedonjanoon vastaavat Terveyskylän digihoitopolut, joihin ohjaudutaan lähetteellä. Ne on kehitetty paitsi toimimaan asiallisina tietopankkeina, myös yhteydenpitokanavina potilaan ja hoitohenkilökunnan välillä.

”Yleensä tarkoitus on täydentää potilaan hoitoa. Se ei korvaa, vaan tuo lisäarvoa”, kertoo palvelusuunnittelija Virve Hietala

Digipolkuperhe kasvaa jatkuvasti

Naistentautien ja synnytysten yksikössä on tällä hetkellä käytössä seitsemän digihoitopolkua. Ensimmäisinä käyttöön otettiin polut IVF-, eli koeputkihedelmöityshoidolle, ovulaatioinduktiolle, raskausdiabetekselle ja munasolun lahjoittajalle. Viime vuonna otettiin käyttöön synnytykseen valmentava hoitopolku ja nuorten sukupuolidysforian hormonihoidon polku.

Uusin tulokas on Vauvamatkalla-polku, joka tarjoaa tietoa ja tukea raskauteen, synnytykseen ja vauvan hoitoon liittyvissä asioissa. Hoitopolun näkökulma on valmentava.

”Sairaalassaoloaika on lyhyt, joten perheet kaipaavat tietoa etukäteen. Toiveeni on, että polku täydentäisi ohjauksen tarvetta sairaalassa”, Hietala sanoo.

Muun muassa Vauvamatkalla- ja raskausdiabeteksen digihoitopolkuja voi käyttää Omapolku-mobiilisovelluksen kautta.

Suunnittelussa potilas on etusijalla

Digihoitopolkujen etuna on, että potilas voi tutustua materiaaliin juuri silloin, kun hänelle sopii. Raskausdiabeteksen digihoitopolussa potilas voi ilmoittaa verensokeriarvonsa kätevästi polun kautta. Aiemmin tämä tehtiin sähköpostitse, joten muutos on merkittävä myös tietoturvan kannalta.

Uusia polkuja suunnitellaan ja kehitellään jatkuvasti. Seuraavina päivänvalon näkevät endometrioosin ja kohdunrungon syövän digihoitopolut.

Hietalan mukaan kriteeri sille, mikä polku otetaan seuraavaksi työpöydälle, ei välttämättä riipu asiakasmääristä. Tärkeintä on potilaalle koituva hyöty.

Teksti: Suvi Pärnänen

Lähteenä on käytetty Virve Hietalan ja Johanna Lampisen tekstiä Digihoitopolkujen kehittäminen Naistentautien ja synnytysten tulosyksikössä.

Husari 2/2022
 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.