Syöpähoitojen avoimet lääketutkimukset
Syöpäkeskus on Suomen suurin syövän tutkimuskeskus. Syöpäkeskuksessa tutkimme uusia syöpähoitoja, jotka usein eivät vielä ole yleisesti saatavilla. Usein tutkimuksen kohteena on uusi syöpälääke, jolla ei vielä ole myyntilupaa. Aloitamme Syöpäkeskuksessa keskimäärin 40 uutta tutkimusta vuodessa.

Tietoa tutkimuspotilaalle
Teemme Syöpäkeskuksessa paljon lääkeainetutkimusta. Tutustu, miten voit hakeutua tutkimuspotilaaksi.
Tutkimuspotilaaksi voit hakeutua lääkärin lähetteellä. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä kliinisen tutkimusyksikön osatonhoitajaan, joka neuvoo tutkimuspotilaaksi hakeutumisessa ja auttaa sopivan tutkimuksen löytämisessä.
Yhteystiedot: @email
Sinun tulee täyttää tutkimuksen soveltuvuusvaatimukset. Soveltuvuusvaatimukset vaihtelevat eri tutkimuksissa, ja ne on määritetty yksityiskohtaisesti kussakin tutkimussuunnitelmassa. Noudatathan tutkimuslääkäriltä tai tutkimushoitajalta saamiasi ohjeita.
Jos yhteydenottosi jälkeen vaikuttaa siltä, että saatat sopia johonkin Syöpäkeskuksessa käynnissä olevaan tutkimukseen, pyydämme sinua allekirjoittamaan kyseisen tutkimuksen tutkimuspotilaan tiedotteen sekä tutkimuksen suostumusasiakirjan.
Tämän jälkeen teemme tarkemmat selvitykset soveltuvuudestasi hoitotutkimukseen. Nämä selvitykset ovat yleensä laboratoriokokeita ja röntgentutkimuksia. Sekä soveltuvuustutkimukset että osallistuminen kliiniseen tutkimukseen ovat sinulle maksuttomia. Syöpäkeskuksen tutkimuksiin voi osallistua asuinkunnasta riippumatta.
Kliiniseen tutkimukseen osallistuminen on aina vapaaehtoista. Voit perua suostumuksesi osallistua tutkimukseen koska tahansa ilman, että perumisesta koituu sinulle haittaa.
Kaikki Syöpäkeskuksessa tehtävät kliiniset tutkimukset ovat saaneet eettisen toimikunnan hyväksynnän. Kliiniset lääketutkimukset ovat lisäksi valvovan viranomaisen (FIMEA) hyväksymiä.
Meneillään olevat tutkimukset
Cypides: Safety and pharmacokinetics of ODM-208 in patients with metastatic castration-resistant prostate cancer
Tutkimuksen tavoitteena on arvioida ODM-208-tutkimusvalmisteen turvallisuutta ja siedettävyyttä eturauhassyöpää sairastavilla potillailla.
Päätutkija: Tapio Utriainen
A randomized, double-blind, placebo-controlled phase III study of ODM-201 versus placebo inaddition to standard androgen deprivation therapy and docetaxel in patients with metastatic hormone-sensitive prostate cancer
Tutkimuksen tarkoituksena on verrata tavanomaisen androgeenideprivaation ja dosetakselin lisänä annettavaa ODM-201-valmistetta lumelääkkeeseen metastasoitunutta, hormoniherkkää eturauhassyöpää sairastavilla potilailla.
Päätutkija: Tapio Utriainen
A phase III, randomized, double-blind, placebo-controlled, multicentre study of the efficacy and safety of atezolizumab plus chemotherapy for patients with early relapsing recurrent (inoperable locally advanced or metastatic) triple-negative breast cancer
Tässä tutkimuksessa arvioidaan atetsolitsumabin ja solunsalpaajahoidon yhdistelmän tehokkuutta ja turvallisuutta lumelääkkeen ja solunsalpaajahoidon yhdistelmään verrattuna tutkittavilla, joilla on leikkaukseen soveltumaton uusiutunut kolmoisnegatiivinen rintasyöpä.
Päätutkija: Meri Utriainen
A Phase 3, randomized study of margetuximab plus chemotherapy vs. trastuzumab plus chemotherapy in the treatment of patients with HER2+ metastatic breast cancer, who have received two prior Anti-HER2 therapies and require systemic treatment
Tutkimus tarkoituksena on verrata kahta hoitoa, margetuksimabia yhdistettynä solunsalpaajahoitoon ja trastutsumabiin yhdistettynä solunsalpaajahoitoon potilailla, joilla on HER2+ -metastasoitunut rintasyöpä ja jotka ovat saaneet aiemmin anti-HER2 -hoitoa ja vaativat systeemistä hoitoa.
Päätutkija: Johanna Mattson
A randomized phase III study comparing trastuzumab, pertuzumab plus docetaxel (TPD) followed by 3 cycles of chemotherapy to the current standard regimen as the treatments of early HER2-positive breast cancer
Tutkimuksen tarkoituksena on vertailla kahden solunsalpaajaohjelman tehoa ja turvallisuutta HER2-positiivisen rintasyövän liitännäishoitoina. Tarkoituksena on selvittää, onko lyhytkestoinen hoito, joka sisältää trastutsumabia, pertutsumabia ja dosetakselia teholtaan ja haitoiltaan parempi, yhtä hyvä vai huonompi kuin tavanomainen hoito. Tavanomainen hoito sisältää trastutsumabia ja dosetakselia.
Päätutkija: Johanna Mattson
COMPLEMEENT-1: An open label, multicenter, phase IIIb study to assess the safety anf efficacy of ribociclib (LEE001) in combination with letrozole for the treatment of men and pre/postmenopausal women with hormone receptorpositive (HR+) HER2-negative (HER2-) advanced breast cancer (aBC) with no prior hormonal therapy for advanced disease
Tutkimuksen tarkoituksena on arvioida ribosiklibin (LEE001) turvallisuutta ja tehokkuutta, kun stä käytetään yhdessä letrotsolin kanssa hormonireseptoripositiivsen (HR+) ja HER2-negatiivisen (HER2-) levinneen rintasyövän hoitoon miehillä ja pre/postmenopausaalisilla naisilla, jotka eivät ole aiemmin saaneet hormonaalista hoitoa levinneeseen rintasyöpään.
Päätutkija: Meri Utriainen
Potilaita rekrytoivia suolistosyöpään liittyviä tutkimuksia ei tällä hetkellä ole käynnissä.
Tietoa lääketeollisuudelle
Syöpäkeskuksessa on käynnissä noin 150 tutkimusta, joista lääketutkimukset ovat merkittävä osa.
Syöpäkeskukseen voi tarjota uusia tutkimuksia osoitteeseen @email, josta ne ohjautuvat jatkokäsittelyyn. Pyrimme antamaan alustavan arvion mahdollisuudesta osallistua tutkimukseen kahden viikon kuluessa, mutta lomakausina käsittelyaika voi olla pidempi. Jos harkitsemme tutkimukseen osallistumista, ilmoitamme vastauksessamme henkilöt, joihin tutkimuksen osalta voi jatkossa olla yhteydessä.
Sairaalan tutkimusluvan saaminen lääketutkimukselle edellyttää eettisen toimikunnan ja FIMEAn hyväksyntää sekä taloussopimusta. Sairaalan tutkimusluvan käsittely kestää yleensä alle kaksi viikkoa. Eettinen toimikunta kokoontuu kerran kuukaudessa. FIMEA antaa lausuntonsa kahden kuukauden kuluessa tutkimuksen tietoon saattamisesta. Taloussopimuksen valmistelusta vastaa HYKS-Instituutti. Lupia ja sopimuksia voidaan valmistella ja käsitellä samanaikaisesti. Lupakäsittelyn kokonaiskesto tutkimustarjouksesta sen hyväksymiseen on noin kaksi kuukautta.
Noudatamme kaikessa tutkimustoiminnassamme parhaita eettisiä periaatteita. Toteutamme tutkimukset hyvän tutkimustavan mukaisesti (Good Clinical Practice) pitäen tutkimuspotilaan etua ensisijaisena. Noudatamme tutkimustoiminnassamme myös Helsingin julistusta (Declaration of Helsinki).
Eteläinen syöpäkeskus FICAN South (opens in new window, links to another website)
Eteläinen syöpäkeskus eli FICAN South koordioi syövän diagnostiikkaa ja hoitoa sekä edistää syöpätutkimusta Etelä-Suomen alueella.

iCAN Digital Precision Cancer Medicine (opens in new window, links to another website)
iCAN-lippulaivan tavoitteena on parantaa syöpäpotilaiden hoitoa ja tukea korkealaatuisesta syöpätutkimuksesta kumpuavien uusien innovaatioiden kehitystä.
