Asiakasraadit, kokemusasiantuntijat ja OLKA-toiminta
Meillä potilaat voivat vaikuttaa ja osallistua palveluidemme suunnitteluun, kehitykseen ja arviointin.
Koulutetut asiakasraatiemme jäsenet sekä kokemusasiantuntijamme tekevät yhteistyötä henkilökuntamme kanssa palveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja arvioinnissa. Tutkimusraadin jäsenenä pääset vaikuttamaan meillä tehtyyn tutkimukseen.
Asiakkaillamme on mahdollisuus olla mukana kehittämässä potilaslähtöistä hoitokulttuuriamme sekä tilojen käyttöä ja palveluita toimimalla asiakasraadin jäsenenä.
Valinta asiakasraateihimme tapahtuu yhtymähallinnon, sairaanhoitoalueiden tai tulosyksiköiden valinnan kautta kokemustasi ja koulutustasi hyödyntäen. Valmennettujen asiakasraadin jäsenten toimikausi on lähtökohtaisesti meillä noin kaksi vuotta. Asiakasraateja toimii meillä kaikissa pääkaupunkiseudun tulosyksiköissä sekä Raaseporin, Hyvinkään, Lohjan ja Porvoon sairaanhoitoalueilla.
Pyrimme kehittämään käytäntöjämme potilaan osallisuuden lisäämiseksi magneettisairaalamallin mukaisesti.
Lasten ja nuorten sairauksien tulosyksikössä toimimme tiiviissä yhteistyössä potilaidemme ja heidän perheidensä kanssa.
Potilaidemme vanhemmista koostuva perheraati tuo lapsi- ja perhelähtöisen näkökulman sairaalamme suunnittelu- ja kehitystyöhön. Perheraati ottaa kantaa muun muassa potilaspalautteista nouseviin teemoihin, sairaalaan toimintakäytäntöihin, digitaalisiin palveluihin sekä potilasohjeisiin.
Raadin jäsenillä on omakohtaisia kokemuksia sairaalamme toiminnoista, sillä heidän lapsensa ovat olleet hoidossa eri lastenyksiköissämme. Perheraati kokoontuu kymmenen kertaa vuodessa ja raatilaisen toimikausi kestää kaksi tai kolme vuotta.
Tutkimusraatiemme jäsenet ovat sekä potilaita, heidän läheisiään että muita tutkimuksistamme kiinnostuneita henkilöitä.
Tutkimusraadin jäsenenä saat tehtävään koulutuksen, jonka järjestämme yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Jos olet jo asiakasraadissa tai olet kokemusasiantuntija, voit lisäkoulutuksen jälkeen osallistua myös tutkimusraateihin.
Tutkimusraatilaiset esittävät tutkijoillemme kysymyksiä ja näkemyksiään, joita tutkijat voivat hyödyntää tutkimuksissaan. Tutkimusraatilaisena pääset vaikuttamaan lääke-, hoito- ja terveystieteellisten tutkimusten eri vaiheisiin suunnittelusta tutkimustulosten esittämiseen.
Tutkimusraadit HUSissa
- Akuutin tutkimusraati, koordinaattori: Marja Mäkinen
- Syöpäkeskuksen tutkimusraati, koordinaattori: Marita Repo
- Lasten ja nuorten sairauksien tutkimusraati, koordinaattori: Emmi Liljeström
- Diagnostiikkakeskuksen tutkimusraati, koordinaattori: Maria Sandberg
- Psykiatriakeskuksen tutkimusraati, koordinaattorit: Anna-Maarit Penttilä ja Timo Laaksonen
- Pää- ja kaulakeskuksen tutkimusraati, koordinaattorit: Annika Lipponen ja Sanna Vesanen

HUSin tutkimusraatilaisia koulutuksessa Biomedicumissa.
Kokemusasiantuntijana olet valmennuksen suorittanut henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta sairaudesta. Voit olla joko nykyinen tai entinen potilas, omainen tai läheinen. Valitsemme kokemusasiantuntijavalmennukseen henkilöt tapauskohtaisesti. Jaetun asiantuntijuuden kautta osallistut toimintamme suunnitteluun ja kehittämiseen.
Kokemusasiantuntijat HUSissa: katso esittelyvideot
Kokemusasiantuntijana sinulla on valmiudet toimia:
- jäsenenä erilaisissa työryhmissä, ohjausryhmissä ja johtoryhmissä
- palveluiden arvioinnissa ja tutkimusryhmissä
- uuden toiminnan suunnittelussa
- tukihenkilönä tai ryhmänvetäjänä.
Kokemusasiantuntijana annat arvokkaan näkökulman hoitoprosessiin asiakkaan näkökulmasta. Voit toimia myös esimerkiksi ryhmänvetäjänä yhdessä henkilökunnan edustajan kanssa.
Lue lisää sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta:
Asiakasosallisuus tarkoittaa palveluiden käyttäjien osallistumista ja vaikuttamista omaan palveluun sekä laajemmin palveluiden, palveluketjujen sekä palvelukokonaisuuksien ideointiin, suunnitteluun, kehittämiseen, toteuttamiseen ja arviointiin.
Lue lisää THL:n sivuilta:
Kokemukseen perustuvat asiantuntijatehtävät ovat palkkioperusteisia ja valtakunnallisia suosituksia antaa Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry (KoKoa ry).
OLKA-toiminta
OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaaloissamme. Toimintamme tavoitteena on tarjota potilaillemme ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA on HUSin ja HyTe ry:n yhdessä kehittämä kumppanuustoiminta.
- Espoon sairaala
- Haartmanin sairaala
- Hyvinkään sairaala
- Jorvin sairaala
- Kirurginen sairaala
- Lohjan sairaala
- Malmin sairaala
- Meilahden kolmiosairaala
- Meilahden tornisairaala
- Naistenklinikka
- Peijaksen sairaala
- Raaseporin sairaala
- Silmä-korvasairaala
- Syöpätautien klinikka
- Töölön sairaala
- Uusi lastensairaala
Potilaille ja läheisille tukea tarjoavat yhdistykset ovat tervetulleita kertomaan toiminnastaan ja antamaan vertaistukea OLKA-pisteillemme. Yhdistysten vertaistukijat voivat toimia sairaaloissamme pitämällä yhdistysten teemapäiviä OLKA-pisteillä ja toimimalla vapaaehtoisina OLKAn kautta.
Pääkaupunkiseudun OLKA-pisteet:
Lohjan OLKA-piste:
Lue lisää
Lue lisää vertaistuesta olkatoiminta.fi-sivustolta
Tutustu Terveyskylän Vertaistalo.fi-palveluun
Katso video OLKAn vapaaehtoistoiminnasta (YouTube)
OLKA on koordinoitua vapaaehtoistoimintaa sairaaloissamme, jonka ytimessä on kiireetön kohtaaminen. Toimintamme tavoitteena on tarjota potilaillemme ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa.
Toiminnassamme on mukana noin 250 vapaaehtoista ja otamme uusia henkilöitä mukaan ympäri vuoden. Vapaaehtoiset toimivat yhteistyöosastoilla, OLKA-pisteillä ja sairaaloiden aulatiloissa. Vapaaehtoisvuorot ovat pääosin arkisin ja painottuvat päiväaikaan. Joitain tehtäviä on myös mahdollista tehdä iltaisin tai viikonloppuisin.
Vapaaehtoistehtäviä ovat esimerkiksi vertaistukija, juttukaveri ja aula-avustaja. Vertaistukijalla on omakohtainen kokemus sairaudesta tai vammasta. Muissa tehtävissä sairaalavapaaehtoisena voi toimia ilman omaa kokemusta sairastumisesta tai vammautumisesta. Vapaaehtoistoiminnalla ei korvata ammattilaisten työtä.
On tärkeää, että sairaalavapaaehtoisena toimivan oma elämäntilanne on tasapainossa. Edellytämme vapaaehtoisilta vähintään 18 vuoden ikää. Vapaaehtoistehtävissä on tarpeen, että vapaaehtoinen pystyy keskustelemaan sujuvasti suomeksi.
Vapaaehtoisilla tulee olla tuhkarokko- ja vesirokkorokotukset otettuna tai taudit sairastettuna. Lisäksi sairaalassa toimivilta vapaaehtoisilta edellytämme influenssarokotteen ottamista vuosittain.
Lue lisää vapaaehtoistehtävistä ja vapaaehtoiseksi ryhtymisestä olkatoiminta.fi-sivustolta
"Vapaaehtoistoiminnassa parasta on tunne, että minusta on ollut apua. Erityisen mukavalta tuntuu, kun potilas tai omainen kertoo saaneensa lyhyestäkin keskustelustamme uutta tietoa ja ajateltavaa tai voimaa jatkaa eteenpäin. ", vertaistukija.
Kiinnostuitko? Hae mukaan!
Pääkaupunkiseutu
Jätä yhteystietosi tämän lomakkeen kautta. Saat sähköpostiisi linkin, josta pääset täyttämään hakemuksen.
Vastuuhenkilöt pääkaupunkiseudun OLKAssa
Lohja
Vastuuhenkilöt Lohjan OLKAssa
Anja Hovi
Heidi Wennerstrand-Hand
Hyvinkää
Vastuuhenkilöt Hyvinkään OLKAssa
Pääkaupunkiseutu
Asiakkaat, yhdistykset ja sairaalahenkilökunta:
Vapaaehtoiset:
Katso sairaalakohtaiset yhteystiedot OLKA-pisteiden sivuilta.
Valtakunnallinen OLKA-toiminta
Facebook:
OLKA pääkaupunkiseutu
OLKA Lohja
Hyvinkään sairaala, palvelupiste Soppi, OLKA Hyvinkää
Instagram:
@olkatoiminta
#sairaanhyvääseuraa #sairaanhyväfiilis #sairaalavapaaehtoiset