Kun vauva syntyy ennenaikaisesti


Keskonen on ennen 37. raskausviikkoa tai alle 2500 g painavana syntynyt lapsi. Pikkukeskoset painavat syntyessään alle 1500 g ja hyvin pienet keskoset alle 1000 g. Hyksin sairaaloissa ennenaikaisesti syntyneiden vauvojen hoitotulokset ovat kansainvälisestikin vertailtuna hyvät. Tehohoidon ansiosta jopa 24. raskausviikolla syntyneet pikkukeskoset voivat selviytyä. 
 

Ennenaikaisten synnytysten hoitaminen
eri sairaaloissa:
 

  • Ennen raskausviikkoa 32 tapahtuvien synnytysten hoito on koko HUS:n alueella keskitetty Naistenklinikalle.
  • Espoon sairaalassa hoidetaan synnytyksiä, jotka tapahtuvat 32. raskausviikosta alkaen.
  • Hyvinkään sairaaloissa hoidetaan synnytyksiä, jotka tapahtuvat 35. raskausviikosta alkaen.
  • Porvoon ja Lohjan sairaaloissa hoidetaan synnytyksiä, jotka tapahtuvat 36. raskausviikosta alkaen.
  • Kaksossynnytyksiä hoidetaan Espoon sairaalassa raskausviikosta 34 eteen päin ja Hyvinkään sairaalassa raskausviikosta 35 eteen päin. Porvoon ja Lohjan sairaaloissa hoidetaan kaksossynnytyksiä, jotka tapahtuvat 36. raskausviikosta alkaen. Tätä ennen tapahtuvat kaksossynnytykset hoidetaan Naistenklinikalla.

 

Jos äitiä hoidetaan sairaalassa ennen lapsen syntymää, hoito tapahtuu raskaana olevien osastoilla.

HUS:n jokaisessa synnytyssairaalassa on ympärivuorokautinen lastenlääkäripäivystys ja vastasyntyneiden osasto, lastenosasto tai valvontayksikkö, jossa vastasyntynyttä voidaan hoitaa syntymän jälkeen. Huomattavan ennenaikaisesti syntyneet ja tehohoitoa vaativat vauvat siirretään hoitoon Naistenklinikan Vastasyntyneiden teho-osastolle K7.

Vastasyntyneiden osastot
HUS:n sairaaloissa:
 

 

Vanhempia opastetaan
vauvan hoidossa
 

On vaativaa aloittaa vanhemmuus tilanteessa, jossa vauva on valvonta- tai teho-osastolla. Vanhempia rohkaistaan olemaan läsnä ja osallistumaan vauvansa hoitoon heti alusta lähtien. Hoitajat auttavat ja neuvovat vauvan hoitoon liittyvissä asioissa.