Entäs kun sattuu


​Kipu kuuluu synnytykseen. Synnytyskipu johtuu kohdun sileän lihaksen supistumisesta, lantion alueen lihasten ja ulkosynnyttimien venytyksestä sekä sikiön pään laskeutumisesta syvälle lantioon.

Kuitenkin synnytyskipu on luonnollista, positiivista kipua. Sillä on oma merkityksensä. Kivun kokemus on jokaiselle yksilöllinen, siksi sen tarkka mittaaminen on mahdotonta. Tärkein kivun arviointimenetelmä on synnyttäjän oma kuvaus kivusta. Synnytyksen hoitoon kuuluu synnytyskivun riittävä hoito. Kätilö kuuntelee toiveita sekä ohjaa ja suosittelee kivunlievitystapoja eri vaiheissa.

Useimmiten etukäteen ei voida tietää, mikä auttaa ja mikä on paras tapa toimia synnytyksen aikana.

  • On hyvä harjoitella ja kokeilla erilaisia asentoja, joissa voi hyvin keskittyä ja rentoutua. Synnytyksen aikana kannattaa etsiä asentoja, joissa on mahdollisimman hyvä olla. Apuna tässä voi käyttää esim. keinutuolia, säkkituolia, voimistelupalloa yms.
  • Lämpötyyny, lämmin suihku tai kylpy lievittää hyvin avautumisvaiheen kipua. Lämpimän veden on todettu vähentävän stressiä, se rentouttaa ja rauhoittaa. Vesi mahdollistaa myös mukavan asennon löytämisen, koska vesi kannattaa hyvin painoa. 
  • Koskettamisella ja hieronnalla voidaan helpottaa kipua. Usein synnyttäjästä tuntuu hyvältä, kun puoliso tai muu tukihenkilö hieroo kohtaa, missä supistuskipu tuntuu tai pitää kädestä kiinni kivun kovimpana hetkenä. Toisinaan taas kätilön kosketus helpottaa ja lohduttaa.
  • Kipukohtaan selkään tai vatsalle voidaan pistää 2-4 vesirakkulaa. Aquarakkuloita voidaan käyttää synnytyksen missä vaiheessa tahansa ja useampaan kertaan.

 

Kun synnytys edistyy luonnonmukaisesti eli ilman lääkkeellistä kivunlievitystä, synnyttäjä tarvitsee paljon tukea, kannustusta ja läsnäoloa. Tukihenkilön tuki ja kannustus sekä rohkaisu on erittäin tärkeää. Myös kätilön rohkaiseva tuki ja läsnäolo auttaa. On tavallista, että synnyttäjälle tulee epätoivon sekä voimattomuuden tunne ja usko omaan onnistumiseen voi olla koetuksella. 

 
Entä jos haluan
tehokkaampaa kivunlievitystä...

 

Synnytyskivun hoidossa käytettävät lääkkeet ovat hyvin tunnettuja ja turvallisia.
 

Vahvat kipulääkkeet
 
Suun kautta tai pistämällä lihakseen voidaan antaa tehokasta kipulääkettä synnytyksen alkuvaiheessa.


Ilokaasu

Happi-ilokaasuseos on turvallinen kivunlievityskeino. Synnyttäjä hengittää seosta maskin kautta supistusten aikana. Ilokaasun käyttö ja varsinkin aloittamisen ajoitus vaatii ensin hieman harjoittelua, mutta on yleensä tehokas kivunlievitysmenetelmä.
 

Epiduraalipuudutus
 
Puudutuksen  laittaa anestesialääkäri. Sen edellytyksenä on, että äidin ja sikiön vointia voidaan seurata luotettavasti. Puudutus ei estä liikkumista, mutta aluksi synnyttäjän tulee olla makuuasennossa puolisen tuntia. Puudutetta laitettaessa lääkäri pujottaa epiduraalineulan kautta katetrin epiduraalitilaan, johon puuduteaine laitetaan. Ennen tätä puudutetaan iho ja ihonalainen kudos. Katetri kiinnitetään selkään ja sen kautta kätilö voi tarvittaessa antaa lisäannoksia synnytyksen aikana. Yhden annoksen vaikutus kestää yleensä noin kaksi tuntia.
 

Spinaalipuudutus
 
Spinaalipuudutuksen laittaa anestesialääkäri. Puudute laitetaan selkään spinaalitilaan. Puudute on ns. kerta-annos eli puudutetta ei voi lisätä kuten epiduraalipuudutuksessa. Puudutteen vaikutus alkaa nopeasti laittamisen jälkeen ja puudutus kestää tunnista kahteen. Puudutuksen laiton yhteydessä anestesialääkäri laittaa joskus ohuen katetrin epiduraalitilaan ja sen kautta synnyttäjän kivunlievitystä on tarvittaessa mahdollista jatkaa myöhemmin epiduraalipuudutuksella. Spinalipuudutus on hyvä kivunlievityskeino varsinkin uudelleensynnyttäjälle, jonka synnytys etenee nopeasti. Puudutus edellyttää sikiön sydänäänien seurantaa sekä tipan laittoa äidille. 
 

Kohdunkaulanpuudutus eli paracervicaalipuudutus
 
Kohdunkaulanpuudutuksen laittaa synnytyslääkäri. Puudutuksen kesto vaihtelee tunnista kahteen. Yleensä puudutus laitetaan vasta, kun synnytys on selvästi käynnissä ja edistyy hyvin.
 

Pudendaalipuudutus
 
Synnytyslääkäri tai puudutuksen laittoon koulutuksen saanut kätilö laittaa puudutuksen sisätutkimuksessa kohdunsuun ollessa lähes tai täysin auki, ennen ponnistusvaiheen alkua. Vaikutus alkaa muutamassa minuutissa ja  sen kesto on ½- 1 tuntia.
 

Lisätietoa
 
Lisätietoa synnytyskivusta ja sen hoidosta löytyy Terveyskirjaston osiosta "Synnytyskipu - anestesialääkärin opas potilaalle".