Perhehuoneet


Kaikissa HUS:n synnytyssairaaloissa on lapsivuodeosastoilla perhehuoneita. Ne on tarkoitettu perheille, joissa isä/tukihenkilö on läsnä koko hoitojakson. Näin  äiti ja isä/tukihenkilö pääsevät  yhdessä tutustumaan uuteen perheenjäseneen sekä hoitamaan lastaan yhdessä.

Perhehuoneessa vanhemmat hoitavat lastaan perheen omaan rytmiin.  Vanhemmat huolehtivat itsenäisesti huoneen siisteydestä ja huolehtivat muun muassa likaiset astiat ja likapyykin niille tarkoitettuun paikkaan. Henkilökunta on ympärivuorokauden perheen tukena ja apuna.

Ruokailu lapsivuodeosastolla tapahtuu erillisessä ruokasalissa. Halutessaan perhe voivat ruokailla myös omassa huoneessaan. Äiti ja vauva voivat käyttää omia vaatteitaan sairaalassaoloaikanaan.

Perhehuonetta ei voi varata etukäteen. Toiveesta on hyvä kertoa jo synnytyshuoneessa.

Synnyttämään tullessa on hyvä huomioida että, ruuhkaisina aikoina perhehuonetta ei välttämättä ole mahdollista järjestää tai se voidaan joutua muuttamaan kahden hengen potilashuoneeksi kesken hoitojakson.

Synnytyksen jälkeen on tärkeää, että perhe saa rauhassa tutustua toisiinsa ja levätä. Vierailuaikojen noudattaminen tukee äidin toipumista synnytyksestä sekä mahdollistaa perheiden levon ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeen.