Synnytyssairaalan valinta

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä voi synnyttää neljässä sairaalassa. Kaikissa synnytyssairaaloissa noudatetaan samoja hoitoperiaatteita.

HUS:n alueella asuva synnyttäjä voi vapaasti valita, missä synnytyssairaalassa sairaanhoitopiirin alueella hän haluaa synnyttää.  

Milloin valinta tulee tehdä?

 
Synnyttämään ei tarvitse välttämättä hakeutua samaan sairaalaan, jossa seulontaultraäänitutkimukset on tehty.
 
HYKS alueen sairaaloiden (Naistenklinikka ja Jorvin sairaala) äitiyspoliklinikat toimivat tiiviisti yhteistyössä. Kaikki äitiyspoliklinikalle lähetetyt lähetteet tulevat samaa pisteeseen, josta lähetteen perusteella ajanvaraus äitiyspoliklinikalle tehdään johonkin sairaalaan lähettämissyyn ja ajanvaraustilanteen mukaan riippumatta siitä, missä sairaalassa äiti aikoo synnyttää. 
 
Naistenklinikalla, jossa sijaitsee kaikkien sairaaloiden yksi yhteinen ns. antenataaliosasto, hoidetaan osastohoitoa vaativia riskiraskauksia- ja synnytyksiä. Jos raskausaikana on tarvittu seurantaa joko äitiyspoliklinikalla tai sairaalassa, synnytyssairaala mietitään tapauskohtaisesti yhdessä synnyttäjän ja lääkärin kanssa kun synnytyksen aika tulee ajankohtaiseksi. 
 
Molemmissa HYKS sairaaloissa (Naistenklinikka ja Espoon sairaala) tehdään suunniteltuja keisarileikkauksia. Kaikissa sairaaloissa on myös vastasyntyneiden valvontaosasto. Synnytys hoidetaan aina Naistenklinikalla jos jo raskauden aikana on todettu sellainen syy mikä edellyttää erityisseurantaa joko äidille tai lapselle.
 

Ruuhkatilanteissa synnytysten turvallisuus varmistetaan ohjaamalla toiseen sairaalaan

 

Synnytykset eivät jakaudu tasaisesti vuoden jokaiselle päivälle ja synnytystoiminnalle onkin ominaista kiireisempien ja rauhallisempien päivien vuorottelu. On tilanteita, jolloin soittaessasi synnytyssairaalaasi, sinut ohjataan ruuhkan vuoksi toiseen HUS:n sairaalaan synnyttämään. Tämä on valitettavaa, mutta tällä tavoin pyrimme varmistamaan, että synnytys sujuu turvallisesti.

 
Kun synnytyksen aika on käsillä,
soittakaa synnytyssairaalaan ennen lähtöänne.