Kysymykset ja vastaukset

Oikeuttaako astman diagnostisten kriteereiden täyttyminen aina lääkkeiden erityiskorvattavuuteen, vai onko KELA:n kriteerit erit kuin diagnoosin kriteerit?
 

Astman diagnostiset kriteerit ja KELA:n korvauskäytännöt ovat yhtenevät.  Astman vaikeusaste kuitenkin vaihtelee. Osalla potilaista astman oireet ja tutkimusten tulokset ovat melko lieviä, eivätkä astman diagnostiset  tai KELAn kriteerit täyty, vaikka lääkitys on  silti  tarpeellinen.  On huomattava myös, että säännöllisen hoitavan lääkkeen on oltava vähintään 6kk käytössä, kun erityiskorvattavuutta haetaan. 

Missä astma-potilaita hoidetaan HUS:issa ensisijaisesti?
 
Mikäli astman astman tutkiminen, hoito tai seuranta vaativat erikoisairaanhoitoa,  ensisijainen hoitopaikka  valikoituu potilaan iän ja asuinpaikan perusteella.
 
Sairastan trakeobronkomalasiaa. Keuhkoputkestani puuttuu rusto. Sairaus on pahentunut iän myötä. Ylämäkeä on vaivaloista nousta ja samoin muissa rasituksissa hengitys salpaantuu. Käytän Alvesco-nimistä lääkettä. Sanoisin, ettei se auta ollenkaan. Olisiko jollakin tietoa paremmasta keuhkoja avaavista lääkkeistä?
 
Trakeobronkomalasia on keuhkoputkien ruston rakenteeseen liittyvä ongelma. Kysyjällä on hoitava astmalääkitys, mutta kysymyksestä ei selviä onko hänellä myös diagnosoitu astma.  Asiasta pitäisi keskustella hoitavan lääkärin Kysymyksessä mainittu Alvesco ei ole keuhkoputkia avaava lääke.
 
Poikani oli 16-vuotiaaksi asti astmansa takia potilaana Hyksin Iho- ja allergiasairaalassa. Ennen heinäkuussa alkanutta asepalvelustaan hän kävi yksityisvastaanotolla. Hänelle määrättin Sympicortin Turbuhaalerin otettavaksi 1-2 annosta 2 kertaa vuorokaudessa. Sitä ennen poikani ei ollut käyttänyt mielestäni kunnolla aiempia lääkkeitään. Hän on nyt sairastanut flunssia suurimman ajan palvelusajastaan. Petipotilaana hän on ollut vain lomillaan. Nyt kova yskä on jatkunut pidempään. Pitäisikö / voisiko Sympicortin Turbuhaalerin annostusta nostaa tilapäisesti vai onko jotain yskänlääkettä, joka voisi tilanteessa auttaa, jos tauti ei ole muuttunut bakteeriperäiseksi?
 
Potilaan tulisi hakautua lääkärin vastaanotolle tilanteen  ja astmatasapainon selvittämiseksi.
 
Meiltä löytyy mökiltä ja kotoaa astman-hätähengenahdistuksen varalta nämä valmisteet: Solu-cortef, Florinef, Epi-Pen. Miten ja minkälaisiin hätätilanteeisin näitä käytetään? Voiko näitä ottaa yhdessä ja jos voi niin missä järjestyksessä niitä otetaan?
 
Solu-Cortef ja Florinef ovat suonensisäisiä kortisonivalmisteita, ne eivät ole astman hoidossa tarpeen mökkiolosuhteissa. Ne voi hävittää. Epipen on vaikeaan allergiseen reaktioon tarkoitettu lihakseen pistettävä lääke, ei astmalääke. Jos potilaalla on anafylaksiariski esim. vaikean ruoka-allergia takia tai vaikean pistiäisallergian vuoksi, tulee Epipen olla varalääkkeenä (tarkastettava tuolloin, ettei lääke ole vanhentunut). Jos potilalla on astma, tulisi olla aina keuhkoputkia laajentava oirelääke mukana ja luonnollisesti hoitava astmalääkitys, jos tällainen on potilaalle määrätty.
 
 Miten mahdollinen sote tulee näkymään astma/keuhkosairauksien hoidossa?
 
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistuksen eli sote-uudistuksen tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta, saatavuutta ja vaikuttavuutta sekä hillitä kustannusten kasvua. Tässä vaiheessa ei vielä ole tarkentunut mikä vaikutus uudistuksella on astma- ja keuhkosairauksien hoitoon.
 
Mikä on funktionaalisen lääketieteen osuus nykyään astman hoidossa?
 
Funktionaalinen lääketiede on terveydenhoidon alue, joka painottaa kehon oikean ja optimaalisen toiminnan merkitystä terveyden palauttamisessa mm. potilaan yksilöllisyys ja kokonaisvaltaisuus huomioiden. Nuorten astmasivustoihin tutustumalla voi saada tarkemman käsityksen miten mm. kokonaisvaltaisuus ja yksilöllinen hoito huomioidaan nuorten astman hoidossa.
 
Kuinka astmalääkkeet vaikuttavat kehoon kortisoli-tasoon?

Kortisonia sisältäviä lääkkeet vähentävät astmatulehdusta keuhkoputkissa. Kortisonilääkkeitä käytetään astmaa sairastavilla nuorilla pääasiassa hengitettyinä. Hengitettävät kortisonit voivat aiheuttaa paikallisesti suussa ja nielussa äänen käheyttä, kurkkukipua ja joskus sammasta. Sen vuoksi on tärkeää, että lääke otetaan oikein ja suu huuhdellaan lääkkeen oton jälkeen. Hampaat myös harjataan huolella ennen lääkkeen ottoa hampaiden reikiintymisen ehkäisemiseksi.
 
Hengitettävien lääkkeiden vaikutus kehon kortisoli –tasoon on pieni, jos pitkäaikaiskäytössä vuorokaudessa käytetään normaaleja hoitoannoksia. Lääkärisi tehtävä on huolehtia, että kortisonin annostus on sinulle sopiva eikä haittavaikutuksia pääse syntymään.
 
Kortisoli on elimistölle erittäin tärkeä stressihormoni, jota ilman emme tule toimeen. Suun kautta otettuina tabletteina kortisoni vaikuttaa siten, että elimistö vähentää omaa kortisolin tuotantoa, koska se saa riittävästi kortisonia kehon ulkopuolelta. Lääkärisi on aina harkittava tarkkaan, miten pitkä suun kautta otettava kuuri sinun kohdallasi voi olla, kuinka usein niitä voit käyttää ja miten varmistutaan, että kuurin jälkeen oma elimistösi tuottaa riittävästi kortisolia.
 
Keskustele rohkeasti oman lääkärisi kanssa kortisonilääkitykseen liittyvistä huolistasi!

Astma sairastava ihminen ei voi käyttää kortisooni-myrkkyjä, kuinka silloin toimitaan?
 

Astmalääkitys arvioidaan jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisesti. Hengitettävät kortisonit ovat hyviä ja yleensä hyvin siedettyjä astmalääkkeitä. Mahdollisia haittoja voidaan vähentää vaihtamalla valmistetta.  Astman hoitaminen kokonaan ilman kortisonivalmisteita on vaikeaa ja vaatii erikoislääkärin arvioita.

Työpaikan kokolattiamatto pahentaa astmaa ja saan pahoja astmakohtauksia töissä. Olen pyytänyt keuhkotautien erikoislääkärin lausunnon ja toimittanut sen työpaikalle, mutta toimistossa on kaikkialla kokolattiamatto, joten kovin nopeasti en usko, että asialle voidaan tehdä mitään. Mitä vaihtoehtoja tilanteen hoitamiseksi on? Minulla on täysi lääkitys kortisonikuuria myöden, enkä silti saa henkeä toimistolla ja joudun tämän lisäksi ottamaan huomattavan määrän avaavaa lääkitystä työpaikalla ja astmakohtauksia tulee tästä huolimatta, joten en pysty jatkamaan tällä tavalla kovin pitkään. Onko minulla oikeus esim. pyytää sairaslomaa tai etätyömahdollisuutta, koska oireet ilmenevät ainoastaan työpaikalla ollessa?

Suosittelen yhteydenottoa työterveyshuoltoon. Sieltä käsin voidaan tarvittaessa järjestää neuvottelu työnantajan kanssa. Neuvottelussa arvioidaan mitä mahdollisuuksia on työntekijän työn järjestelylle mm. etätyön mahdollisuudet. 

Minulla on astmaoireet pahentuneet 2 kuukauden aikana huomattavasti, on ollut heikompi hengittää, puristanut rinnasta ja sydämen syke nousussa. Usein tunnen myös kuinka ylävatsani on kipeä ja jatkuva väsymys ym. Tähän ei ole astmalääkkeeni Flixotide ja ventoline auttaneet. Vaikka nyt olen käyttänyt tehostetusti. Toistuva virustieinfektio myös. Minulla on tulossa rasituskoe alle parin viikon kuluttua. Tällä hetkellä sain kortisonikuurin. Vaikuttaako se rasituskokeen tuloksiin?

Hoitava lääkärisi on määrännyt sinulle rasituskokeen, jonka tulokseen kortisonikuuri vaikuttaa. Astman pahenemisvaiheessa ei rasituskoetta tehdä, minkä vuoksi sinun tulisi ottaa yhteyttä rasituskokeen määränneeseen hoitavaan lääkäriisi. Lääkäri arvioi tilanteesi ja sen, pitäisikö rasituskoe siirtää.

Siedätyshoito (koira), onko se turvallinen ja kannaattaako siedätyshoitoon lähteä, jos/kun saa ystävien vaatteisiin jääneistä eläinhilseistä jo oireita? Miten murrosikäisellä tuo siedätyshoito, onko eroa odottaako aikuisikään vai alottaako nyt murrosiässä?

Kaikenlaiseen siedätyshoitoon liittyy aina haittavaikutusten mahdollisuus. Tämän vuoksi siedätyshoito toteutetaan aina lääkärin valvonnassa. Ennen siedätyshoitoa on myös aina varmistettava, että potilaalla ei ole hoitamatonta astmaa. Eläinsiedätyksen aiheena on nimenomaan merkittävä eläimestä aiheutuva oireilu, joka ilmenee välillisissä eläinkontakteissa kuten esimerkiksi kavereiden vaatteiden välityksellä. Siedätyshoitoa voidaan antaa yli 5-vuotiaille potilaille, joten murrosikä ei sinänsä ole este, kunhan potilas on itse motivoitunut hoitoon, eikä hoidolle ole muita lääketieteellisiä esteitä. Koirasiedätys toteutetaan pistossiedätyksenä ja sen kesto on 3 vuotta. Pistospelkoa luonnollisesti ei saa siksi olla.

Pojalla 12 v on siedätyshoito meneillään koivun siitepölylle. Olen kuullut, että hoidon aikana ei saa olla tekemisessä eläinten kanssa, joille on allerginen kuten pojalla kani. Pitääkö paikkaansa?

Koivun siedätyshoidolla ei ole vaikutusta eläinallergiaan. Paljon tärkeämpää eläinten aiheuttamia oireita ajatellen on se, että astma on hyvässä hoitotasapainossa.

Onko minulla todellakin astma vai huono peruskunto? Välillä urheilen rajusti ilman oireita, mutta välillä joudun urheillessa ottamaan lääkkeitä?
 
Astma ei ole aina samanlainen. Oireilu voi vaihdella mm. vuodenaikaan tai vuorokauden aikaan liittyen. Lisäksi urheillessa voivat vaikuttaa muut samanaikaiset ärsykkeet, kuten siitepölyjen hengittäminen ulkona liikkuessa siitepölykaudella tai pölyiset olosuhteet sisätiloissa. Tärkeintä on oppia tuntemaan oman astmansa erityispiirteet ja löytää sopiva lääkitys niin, että liikunta on edelleen mukavaa ja myös tehokasta ja että kunto nousee harjoittelulla.
 
Tupakoin 2-3 kk, mutta nyt olen lopettanut. Johtuuko astmani tupakoinnistani tai olenko tehnyt itse jotakin sellaista, minkä vuoksi sain astman?
 
Tupakointi ei ole astman puhkeamisen syy, vaikka tupakointi voi jossain määrin olla pidempään jatkuessa riskitekijä astman puhkeamiselle. Astmataipumus on yleensä perinnöllinen, eikä sen puhkeamiselle juuri jossain elämäntilanteessa ole osoitettavissa mitään erityistä syytä. 2-3 kk tupakoinnilla et ole saanut aikaan mitään pysyvää tai korjautumatonta vauriota. Hyvä, että lopetit.
 
Jos alan noudattamaan terveellisiä elämäntapoja eli liikun, syön hyvin ja nukun riittävästi, paraneeko astma silloin? Voinko parantua astmasta lopullisesti?
 
Hyvät elämäntavat, kuten painonhallinta, tupakoimattomuus sekä säännöllinen liikunta, auttavat hallitsemaan astmaa. Astmataipumus on yleensä aikuisiällä pysyvä ominaisuus, mutta oireet ja lääkityksen tarve vaihtelevat iän ja elämäntilanteen mukaan. Nuorilla astma voi hoidon aikana muuttua täysin oireettomaksi ja keuhkojen toiminta olla ilman lääkitystä normaali. Tuolloin voidaan hoitavan lääkärin kanssa harkita siirtymistä astmalääkkeiden käyttöön vain oirekausina.
 
Mikä ero on keuhkoissa, jos on astma tai ei ole astmaa?
 
Astmaa sairastavilla henkilöillä keuhkoputket pyrkivät supistumaan ajoittain, mistä seuraa hengenahdistus. On havaittu, että supistelutaipumus johtuu keuhkoputkien limakalvojen tulehduksesta, jonka taustalla voi olla jokin ärsyke, esimerkiksi allergia. Muutoin keuhkot, esimerkiksi tilavuudeltaan, ovat samanlaiset kuin muillakin ihmisillä.