UÄ-, röntgen- ja muut tutkimukset

 

KYSYMYS
Hei, Olen lähihoitaja ammatiltani ja esikoista odottaessani olin syöpätautien vuodeosastolla töissä, tekemisissä välillä myös sytostaattia saaneiden potilaiden kanssa. Minulta jäi siitä työstä pahamieli ja stressasin koko raskauden kuinka olen voinut vahingoittaa lastani. Hän on onneksi terve 2-vuotias poika, mutta nyt olen taas raskaana. Olen tällä hetkellä töissä hoivakodissa. Stressi on taas näin raskauden alussa niin ylitsepääsemätöntä. Olen käyttänyt meidän asukkaita thorax-röntgenissä ja tiedottanut, että olen raskaana, en voi jäädä kuvaushuoneeseen. He ovat ohjanneet minut siihen huoneeseen, missä hoitaja painaa kuvausnappia ja sinne ilmestyy keuhkoista kuvat näytölle. Onko tämä huone turvallinen myös raskaana olevalle?
VASTAUS:
Hei, Kävin juuri kuvantamisyksikössä keskustelemassa röntgenhoitajan kanssa sinua mietityttävästä kysymyksestä. Hän osasi kertoa, että sen huoneen seinät, jossa rontgenlaite sijaitsee, on lyijytetty, joten säteilyä ei pääse niihin tiloihin, joissa hoitohenkilökunta odottaa kuvauksen ajan. Suojaus on varmistettu mittauksin. Röntgenhoitajat viettävät näissä tiloissa vuosien varrella paljon aikaa, ja myös heidän henkilökunnassaan on toisinaan raskaana olevia, joten suojauksen on ehdottomasti oltava kunnossa. Tämän asian suhteen voit siis olla huoleti.

Oikein hyvää loppuodotusta!

Terveisin,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(Vastaus laadittu 2.10.2019)


KYSYMYS:
Hei!
Kysyisin, että voiko raskauden keskikolmanneksella poistattaa viisaudenhampaan leikkauksella? Onko hampaan puudutusaine turvallista?
Kiitos vastauksesta!
VASTAUS:
Hei kysyjä,
Suomen hammaslääkäriliitto suosittelee välttämään suuria toimenpiteitä raskausaikana, joskin akuutit vaivat tulee aina hoitaa. Paras aika viisaudenhampaan poistolle on juuri keskikolmanneksella, jolloin kasvanut kohtu ei hoitoasennossa paina vatsan suuria suonia. Keskustele hammaslääkärisi kanssa raskaudesta, hän on oman alansa ammattilainen ja osaa ottaa tilasi huomioon hoidontarvetta arvioidessaan. Kannattaa ottaa huomioida myös raskausaikaiset särkylääkerajoitukset.

Hammaslääkärin käyttämät puudutusaineet ovat turvallisia raskausaikanakin.

Täältä löydät asiallista tietoa raskaudesta ja hammashoidosta: http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suunterveys-eri-ikakausina/raskaus-ja-suunterveys/odottavan-aidin-suunterveys

Iloista odotusta toivottaa,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS:
Hei! Kävin rakenneultraäänessä, jossa meille kerrottiin myös lapsen sukupuoli. Jäin jälkikäteen miettimään, että kuinka suurella varmuudella ennuste sukupuolesta pitää paikkansa? Ultrannut kätilö kyllä totesi kolmesta eri kulmasta katsoessaan joka kerralla saman sukupuolen. Lähinnä mietin sitä, kuinka varmana uskaltaa innokkaille sukulaisille kertoa sukupuolen vai pitääkö asian vielä omana tietona :)
Kiitos tällaisesta mahdollisuudesta kysyä pohdituttavia asioita!
VASTAUS:
Hei kysyjä,
Ultraäänessä näkyvyys ei ole aina täydellinen, siihen vaikuttaa esimerkiksi vauvan asento kohdussa, napanuoran sijainti ja äidin vatsanpeitteiden runsaus. Osumatarkkuus on kuitenkin hyvä, joskin vuoteen mahtuu aina muutama tapaus, joissa syntyvä lapsi on jotain muuta kuin mitä oli odotettu. Nämä tapaukset ovat kyllä tosi harvinaisia ja yleensä niihin suhtaudutaan elämän järjestäminä iloisina yllätyksinä. Juttelin asiasta ultraäänikätilömme kanssa, ja hän ajatteli, että poikalupaus olisi tyttölupausta varmempi ultrassa. Kuulostaa myös siltä, että teidän tapauksessanne kätilö on ollut varma lapsen sukupuolesta. Mikäli käyt loppuraskaudessasi vielä ultrassa jonkin asian takia, voit tietenkin kysyä varmistusta asiaan jos se sinua mietityttää.

Oman harkintasi varaan jää, kerrotko sukulaisille tulokkaan arvioidun sukupuolen. Jos olet epävarma, voit lähestyä asiaa niin, että sukupuoli on sitten ihana yllätys kun vauvanne vihdoin saapuu maailmaan.

Iloista odotusta!

Terveisin
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei! Löysin sivuilta useita kysymyksiä liittyen röntgentutkimuksiin ja raskauteen. Haluisin kuitenkin kysyä apua omaan tilanteeseeni. Olen raskaan viikolla 10+4.Kaaduin tapaturmaisesti työmatkalla ja loukkasin 5kk sitten leikatun jalkateräni jossa on mm ruuveja. Koska kyseessä oli työtapaturma hoito ohjautui yksityiselle lääkäriasemalle. Ortopedi määräsi jalkaterän rtg:n.Kerroin raskaudesta ja hän sanoi että säteily on niin pientä ettei haittaa sikiötä.Asia jäi minua vaivaamaan koska rtg-hoitaja kyseenalaisti kuvantamista raskaana ollessa ja korosti otanko oman vastuun jos sikiöön tulee kehityhäiriö ja varmisteli etten sitten turhaa syyllistä itseä jos vauvassa todetaan vaurio syntymän jälkeen. Hän korosti ettei he ota mitään vastuuta ja kuvantaminen tehdään vain minun halustani ja vastuu silloin minulla. Tilanne oli aika ahdistava,ilman kuvausta, ei saada varmuutta onko ruuvit pettäneet ja mahd murtumia syntynyt,toisaalta en halua riskeerata vauvaa.Toisaalta en tiedä kuinka paljon ortopedi oli kiinnostunut tai välitti siitä että olen raskaana. En osannut tilanteessa sanoa muuta kuin että suojataan vatsan alue hyvin ja kuvaus kohdistui siis vain jalkaterään. Murtumia ei löytynyt ja selvisin venähdysvammalla. Nyt omatunto soimaa,kuvaus oli turha, ja nyt sikiö voi olla vaurioitunut. Hoitaja korosti että he käyttävät 5cm turvaetäisyyttä kuvauksissa eli suojaavat ympäröivät alueet mutta en saanut selvää kun yritin kysyä millaisista säteilyannoksista puhutaan. Jalkaterästä otettiin 2 kuvaa. En saa nyt itselleni mielenrauhaa ja tilanne vaivaa ja ahdistaa todella paljon. Toivoisin kuulevani nyt onko huoleni turha vai joudunko loppuraskauden jännittämään mahd kehitysvaurioita. Niskapoimuke UÅ on onneksi vasta tulossa..Kiitollisena!
VASTAUS:
Hei! Kuulostaa kysymyksesi perusteella siltä, että jalkaterän röntgentutkimus on ollut aivan aiheellinen. Vatsan alue on kertomasi perusteella suojattu ja tutkimusalue rajattu asianmukaisesti tutkimuksen aikana.
Tutkimuksissa on todettu, ettei selvästi alle 100 mGy:n altistus raskauden aikana lisää epämuodostumien riskiä eikä tätä pienemmillä annoksilla ole todettu olevan yhteyttä älykkyysosamäärän laskuun tai muihin yksittäisiin tekijöihin. Sikiön keskimääräinen säteilyannos raajan röntgentutkimuksessa on 0,001 mGy eli hyvin pieni. Voit siis olla asian suhteen huoletta.

Ystävällisin terveisin,
Taru Savonius
Erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala


KYSYMYS
Hei! Olen ensikertaa raskaana ja kaikki tutkimukset ovat uusia. Ultraäänitutkimuksesta haluaisin tietää enemmän. Olen ollut hammaslääkärissä ultraäänellä tehtävässä hammaskivenpoistossa ja se on aiheuttanut suunnatonta kipua koko kehoon, josta olen toipunut noin 3 päivässä. Tämän ymmärrykseni mukaan varsinkaan sikiölle annettava ultraääni ei olisi aivan vaaratonta. Ja jos asiasta ei vielä tiedetä, miksi sitä tehdään laajamittaisesti? Kiitos jo etukäteen.
VASTAUS:
Hei, Suomessa on suosituksena, että kaikille odottajille tehdään alkuraskauden kaikututkimus 11.–13. raskausviikolla raskauden keston, sikiöiden määrän ja suurimpien sikiöpoikkeavuuksien toteamiseksi. Lisäksi suositellaan tehtäväksi keskiraskauden kaikututkimus sikiön rakenteiden systemaattiseksi selvittämiseksi noin 20. raskausviikon kohdalla. Sikiölle ja ihmisille tehty ultraäänitutkimus on todettu vaarattomaksi useassa tutkimuksessa. Ultraääni perustuu ääniaaltoon, joka kulkee eri tavalla eri kudoksissa ja palaavia aaltokaikuja voidaan tunnistaa ja muodostaa siten kuva. Hoitotarkoituksessa annetussa ultraäänessä käytetään eri laitteita kuin tutkimus- ja kuvantamistarkoituksessa. Terapeuttisissa laitteissa on käytössä huomattavasti suuremmat taajuudet ja pienemmät aallonpituudet, jolloin ultraäänen aiheuttama energiantuotto kudokseen (esimerkiksi hampaan pintaan), on paljon suurempi kuin kuvantamislaitteissa. Gynekologista ultraääntä tehdään hyvin matalilla taajuuksilla, alle 10mHz, eikä tämän ole todettu aiheuttavan kohdekudokseen muutoksia. Suosituksena kuitenkin on, ettei etenkään ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana tulisi tehdä tarpeettomia, toistuvia ja pitkäkestoisia ultraäänitutkimuksia.

Ystävällisin terveisin,
Marja Makkonen
Erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Olin tänään hammas lääkärissä ja hän kuvasi 1 hampaan sillä röntgen laitteella mikä tulee aivan posken viereen. Olen viikolla 20+6, voiko tästä olla haittaa lapselle?
VASTAUS:
Hei! Hammaslääkärisi on varmaankin tiennyt raskaudestasi? Hänen tehtäväkseen on jäänyt tilanteessasi pohtia röntgentutkimuksen tarpeellisuus raskauden aikana. Toki on tutkittu, että raskauden aikaisella hammasröntgenillä (äidin kilpirauhasen altistuessa) voi olla vaikutusta sikiön kokoon. Käytettävät säteilyannokset ovat kuitenkin niin pieniä, että vakavammat vauriot ovat erittäin harvinaisia.

Voit lukea aiemmista vastauksista lääkärimme kirjoittaman vastauksen liittyen röntgentutkimuksiin raskauden aikana.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS:
Olin röntgenkuvauksissa onnettomuuden takia ja en tiennyt olevani raskaana. Selkärankaa kuvattiin. vatsa/kohtu aluetta siis ei suojattu rv oli n 13. Kaksi kuvaa otettiin. Nyt mietin onko tästä tullut vauvalle mahdollisesti mitään haittaa? Näkeekö vai saako sen sitten selville mitenkään, onko vauvalle tullut mitään kehitykseen liittyvää ongelmaa?
VASTAUS:
Hei, suuriannoksiselle säteilylle altistuminen raskausaikana voi vaurioittaa kehittyvän sikiön keskushermostoa aiheuttaen älykkyyden alenemista, vakavaa älyllistä kehitysvammaisuutta ja/tai pienipäisyyttä. Näitä vaikutuksia ei kuitenkaan ole käytännössä osoitettu alle 100mSv säteilyannoksilla. Röntgenkuvauksissa käytetään pieniä säteilyannoksia. Selkärangan kahdesta kuvasta olet saanut noin 2,3 mSv säteilyannoksen, joten minkäänlaista merkittävää sikiövaurion riskiä ei ole.
Sikiökauden aikainen säteilyaltistus voi aiheuttaa myös lisääntynyttä riskiä sairastua syöpään lapsuusaikana. On arvioitu, että 10mSv:n säteilyannos kasvattaisi normaalia riskiä sairastua lapsuusaikaiseen syöpään 25 %:lla. Näin ollen röntgenkuvista saamasi säteilyannos aiheuttaisi noin 6 % lisääntyneen riskin, eli vaikutus on lähinnä teoreettinen.
Voit siis olla huoletta.

Ystävällisin terveisin
Henri Leminen
LL, erikoistuva lääkäri, naistentaudit ja synnytys
Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS:
Hei, olen 34-vuotias nainen, raskaana toista kertaa, nyt viikkoja 10+4. Ensimmäinen raskaus päättyi keskeytyneeseen keskenmenoon suht varhaisilla viikoilla viitisen kuukautta sitten. Johtuen juuri tästä km:stä olen ollut todella huolissani nyt alkaneesta raskaudesta ja käynyt varhaisraskauden ulrassa jo neljä kertaa, n. viikon välein, välillä välissä on ollut vain muutama päivä. Syinä on ollut huolen lisäksi aika voimakkaat, joskin ohimenevät alavatsakivut (johtuivat ilmeisesti istukan muodotumisesta) ja vähäinen verinen vuoto, joka sekään ei ollut loppujen lopuksi mitään vaarallista.
Nyt olenkin huolissani siitä, onko näin useista ja tiuhaan tehdyistä ultrista ollut haittaa sikiölle ja sen kehitykselle? Seuraava ultra olisi "virallinen" nt-ultra kun viikkoja on tasan 11. Vastauksesta etukäteen kiittäen!
VASTAUS:
Hei, voit olla huoletta, sillä raskausaikaisten ultraäänitutkimusten ei ole nykytiedon valossa todettu aiheuttavan haittoja sikiölle tai kehittyvälle lapselle. Ultraäänitutkittuja sikiöitä on joissain tutkimuksissa seurattu pitkälle teini-ikään saakka.
Noudatamme joka tapauksessa periaatetta, jonka mukaan tehdään ainoastaan tarvittavat ultraäänitutkimukset. Kivut ja vuoto antavat aiheen tutkimiseen.
Ystävällisin terveisin

Henri Leminen
LL, erikoistuva lääkäri, Naistentaudit ja synnytys
Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS:
Hei, Minua mietityttää voiko ultraäänitutkimuksesta olla jotain haittaa sikiölle jos se kestää normaalia kauempaa? Minua ultrattiin ylimääräisessä ultrassa 1h15min,koska paikalla oli opiskelijoita ja nyt jälkeenpäin mietin oliko tuo liian kauan?Rakenne ultra kun kesti vain noin 30min. Odotan vastausta.
VASTAUS:
Hei! Ultraäänitutkimusten tekemisen vaarat sikiölle ovat riippuvaisia ultraäänen voimakkuudesta, tutkimuksen kestoajasta ja tutkimusten tiheydestä. Tavallinen ultraäänitutkimus, jossa katsellaan sikiön rakenteita, ei ole vaarallinen sikiölle, vaikka kestoaika olisi pitkä. Sikiön verisuonten doppler- eli virtaustutkimuksissa teho on voimakkaampi ja myös haittavaikutuksia tulee herkemmin. Uskon, että äidin ei tarvitse olla huolissaan hänelle tehdystä ultraäänitutkimuksesta.

Maija Ellilä
kätilö, kliininen ultraäänihoitaja
Hyvinkään sairaala, synnytysyksikkö

 

KYSYMYS:
Hei! Haluaisin tietää, onko Hyvinkään sairaalassa tehtävässä rakenneultraäänitutkimuksessa mahdollista saada kuulla myös vauvan sukupuoli? Monissa sairaaloissa näin on, mutta mikä on Hyvinkään sairaalan käytäntö asian suhteen. Olettaen siis, että vauva on sopivassa asennossa sukupuolen näkymisen suhteen. Kiitos vastauksesta!
VASTAUS:
Hei! Sairaalamme käytäntö on juuri niin kuin arvelitkin: sikiön sukupuoli kerrotaan rakenneultraäänessä silloin, kun perhe sitä pyytää katsomaan ja sikiö on sellaisessa asennossa, että se voidaan tarkasti nähdä.

Millariikka Kuosa
kätilö, synnytysyksikkö
HUS, Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS:
Hei! Olin ortopedin vastaanotolla lähes vuoden oireilleen polveni vuoksi. Pitkään jouduin odottamaan ja tänä aikana olen tullut raskaaksi. Ortopedi suositteli magneettikuvausta, mutta totesi että ei voi olla 100 %:n varma etteikö sikiölle tulisi jotain vaikutuksia.
Itselläni on ristiriitainen olo, koska olen pitkään tuntenut että polvessa ei kaikki ole ok ja jos minua olisi kuunneltu aikaisemmin, niin kuvaukset ja leikkaukset olisi ehditty tehdä ennen raskautta. Nythän leikkausta ei ainakaan voi suorittaa kuin vasta keväällä vauvan synnyttyä.
Miten siis on - onko magneettikuvaus haitallinen? Nyt jos kuvaukseen menisin, niin hoitoa joutuisin kuitenkin odottamaan. Yritimme todella kauan raskaaksi tuloa, joten en halua mitään riskejä ottaa että pieleen menisi.
VASTAUS:
Magneettitutkimus (MRI) on turvallinen ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen eli raskausviikon 12 jälkeen. Mikäli äidin tilanne sen vaatii voi sen myös tehdä alkuraskaudessa. Kaikkia äidille tehtäviä tutkimuksiä suorittaessa pitää tietenkin miettiä onko tutkimus syytä tehdä raskauden aikana vai voiko sen äidin turvallisuutta vaarantamatta tehdä synnytyksen jälkeen. MRI on yksi turvallisimpia raskauden aikana suoritettavia radiologisia tutkimuksia ja meillä Hyvinkäällä käytämme sitä esimerkiksi tutkittaessa äidin lantion tilavuutta, mikäli lisätutkimuksen ovat aiheellisia (useinhän pelkkä lääkärin käsin suorittama tutkimus riittää).
Sinun kohdallasi ehkä tekisin MRI tutkimuksen vasta synnytyksen jälkeen, sillä mahdollinen leikkauskin olisi vasta silloin, eikö niin?

Ystävällisin terveisin,
Sari Silventoinen
synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri
osastonlääkäri, Hyvinkään sairaala