Toksemia eli raskausmyrkytys eli pre-eklampsia

 

KYSYMYS:
Ensimmäinen lapseni on nyt 1,5v ja olemme mieheni kanssa miettineet toista. Ensimmäisessä raskaudessa meni kaikki pieleen ja se päättyi kiireelliseen sektioon rv34, koska sain hellp-oireyhtymän. Lapsi oli viikkoihin nähden pienikokoinen ja joutui olemaan sairaalassa kuukauden. Olin itsekin todella huonokuntoinen ja minulla kesti yli puoli vuotta, ennen kuin olin entisissä voimissani. Verenpaineeni ei vieläkään pysy kurissa kuin aika vahvalla lääkityksellä. Ensimmäisen raskauden loppuaikana söin verenpainelääkkeitä suurimman sallitun määrän, mutta silti paineet pysyivät korkealla.

Minua huolettaakin nyt, miten suuri riski minulla on saada hellp uudelleen toisessa raskaudessa. Myös tavallisen raskausmyrkytyksen vaara mietityttää, kun tuo verenpaine on jo nyt niin korkea. Lapsen ennenaikainen syntymä ja pieni koko pelottavat myös, vaikka ensimmäisen kanssa selvisimmekin lopulta hyvin ja lapsi on terve. Seurattaisiinko toista raskautta neuvolassa vai äitiyspolilla?
VASTAUS:
Hei, HELLP-oireyhtymä on harvinainen, mutta vaarallinen raskauden komplikaatio, jonka syntymekanismia tai selviä riskitekijöitä ei täysin tunneta. Sille ominaista on odottajan maksa-arvojen nousu, verihiutaleiden vähäinen määrä, pienten verisuonten toimintahäiriö ja punasolujen hajoaminen. Nämä kaikki voivat vaikuttaa odottajan terveyden lisäksi sikiön kasvuun ja hyvinvointiin ja usein oireyhtymän ilmentyessä tarvitaan synnytys tai sektio kiireellisesti. HELLP-oireyhtymän riskitekijöistä ja seurauksista on juuri ilmestynyt Iso-Britanniassa tehty tutkimus, jonka mukaan merkittäviä riskitekijöitä ovat yli 35 vuoden ikä, ensisynnyttäjyys, aikaisempi raskaudenaikainen verenpainesairaus sekä monisikiöraskaus. Riskiä lisäävät jonkin verran myös tupakointi, diabetes ja ennen raskautta todettu verenpainetauti. Sinulla siis on olemassa riskitekijöitä, mutta täytyy muistaa että riskitekijöiden olemassa olo on eri asia kuin taudin uusiminen. Kaikki voi siis mennä täysin normaalistikin.
Koska olet sairastanut aikaisemmassa raskaudessa HELLPin, seurattaisiin sinua normaalin neuvolaseurannan lisäksi säännöllisesti myös sairaalan äitiyspoliklinikalla.

Maria Rajecki
LT, erikoistuva lääkäri
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala


KYSYMYS:
Hei. Minulla on kaksi aiempaa synnytystä vuosilta -07 ja -10. Suunnittelemme kolmatta lasta. Molemmilla kerroilla minulla on ollut raskausmyrkytys (lievä?) alkanut viikoilla 39 ja 40. Molemmat synnytykset myös käynnistettiin ja etenivät nopeasti. Ensimmäisessä oireena oli turvotus ja kohonnut verenpaine, valkuaistakin oli (mutten muista määrää). Synnytys käynnistettiin seuraavana aamuna ja kaikki meni hyvin. Toisella kertaa samat oireet tulivat nopeammin ja turvotus oli huomattavampi, jouduin viikoksi osastolle ja siellä aloitettiinkin valkuaisten noustua käynnistys, supistukset alkoivat klo 15 ja lapsi syntyi 17.30 (toivuin hyvin). Kysymykseni on, kuinka suuri riski minulla on saada kolmannellakin kerralla raskausmyrkytys? Lisäksi synnytys eteni niin nopeasti, että minulle jäi "traumat", gynegologi sanoi minulle jotain, että jos joskus teen kolmannen niin tulisi muistaa,että avaudun nopeasti (ilmeisesti ekassa synnytyksessä oli mainittu myös tämä). Synnytyslääkäri myös sanoi, että raskausmyrkytysten vuoksi raskauden aikaista seurantaa olisi jotenkin enemmän? Pitääkö paikkansa? Voimmeko alkaa yrittämään lasta, vai olisiko hyvä käydä juttelemassa ensin äitiysneuvolassa tms. Kiitos vastauksestanne!
VASTAUS:
Hei,Raskausmyrkytys on raskauteen liittyvä sairaus, jonka selkeää syytä ei kunnolla tunneta. Sille on tyypillistä verenpaineen nousu, valkuaisen erittyminen virtsaan, turvotukset, päänsärky ja joskus näköhäiriöt sekä ylävatsakipu. Myös laboratorioarvoissa voi esiintyä muutoksia. Raskausmyrkytystä on kategorisesti lievää, kohtalaista ja vaikeaa. Kirjoittamasi perusteella tulee kuva, että raskausmyrkytyksesi on ollut lievä ja alkanut myöhäisillä raskausviikoilla. Näin ollen ennuste seuraavan raskauden suhteen on hyvä, vaikka toki riski on suurentunut. Myöhään alkanutta, lievää raskausmyrkytystä ei erikseen seurata äitiyspoliklinikalla vaan edetään oireiden ja löydösten mukaan. Voitte siis yrittää raskautta normaaliin tapaan.
Jos aikaisemmat synnytykset ovat olleet hyvin nopeita, kannattaa loppuraskaudessa supistusten alkaessa hakeutua nopeasti synnytyssairaalaan. Sinulla ilmeisesti synnytykset olivat kuitenkin käynnistettyjä, mikä hankaloittaa spontaanisti alkaneen synnytyksen nopeuden arviointia. Jos aikaisemmat spontaanit synnytykset ovat olleet todellisia syöksysynnytyksiä, voidaan harkita käynnistystä aivan loppuraskaudessa sairaalaolosuhteissa. Tähän tarvitaan kuitenkin neuvolasta lähete äitiyspoliklinikalle noin raskausviikolla 36 synnytystapa-arviota varten.

Maria Rajecki
LT, erikoistuva lääkäri
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala