Synnytyksen jälkeen osastolla


KYSYMYS:
Hei! Jos sairaalassa majoitutaan perhehuoneessa yhdessä tukihenkilön kanssa, saako hän myös tällä ajalla ruuan sairaalasta? Usein muistutetaan ottamaan tukihenkilölle evästä mukaan varsinaiseen synnytykseen, mutta miten synnytyksen jälkeen, jos osastolla ollaan mahdollisesti jopa useampi päivä? Omaa naposteltavaa on varmaankin hyvä joka tapauksessa olla mukana. Saako osaston yhteistä jääkaappia käyttää omiin eväisiin?
VASTAUS:
Perhehuoneessa tukihenkilö saa samalla tavalla ateriat kuin synnyttänyt. Siis aamiaisen, lounaan, päivällisen ja iltapalan. Kannattaa huomioida, että vaikka tukihenkilö saa olla sairaalassa koko synnytyksen ajan, saa perhehuoneen vasta synnyttäneiden osastolle siirtyessä. Tämän vuoksi tukihenkilö ei saa synnytyksen aikana sairaalalta ruokaa vaan huolehtii omista eväistään. Sairaalan ruokasalissa tukihenkilön on mahdollisuus ruokailla henkilökuntahintaan, lisäksi käytössä on kanttiini ja välipala-automaatti, sekä lyhyen matkan päässä sairaalasta sijaitseva ruokakauppa.

Tämän lisäksi osastolla on jääkaappi, jossa tukihenkilö voi säilyttää omia eväitä. Usein myös synnyttäjät varustautuvat tuomalla mukana omia suosikkiruokiaan, mutta toki henkilökunnalta saa pyydettäessä välipalaa ruoka-aikojen ulkopuolellakin.

Terveisin
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(vastattu 20.8.2019)

 

KYSYMYS:
Hei, saako Hyvinkäällä äiti käyttää omia vaatteita synnytyksen jälkeen riippumatta onko osastolla vai saako perhehuoneen?
VASTAUS:
Hei, omia vaatteita saa ehdottomasti käyttää.

Terveisin,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
Vastattu 6.2.219
 

 

KYSYMYS:
Hei, voisiko sivuillenne saada tiedon mitä sairaalaan (synnytysosastolle) ei voi tai ei saa tuoda vierailulle tullessaan. En ainakaan löytänyt tuota tietoa sivuilta.
Myös se kiinnostaa, että jos synnyttäjä ja puoliso toivovat, niin saako perhehuoneessa käydä muita (läheisiä) vierailijoita kuin puoliso ja sisarukset myös tuon klo 18-19 vierailuajan ulkopuolella? Tietenkin tuoreilla vanhemmilla on pääasia synnytyksen jälkeen tutustua rauhassa vauvaan ja henkilökunnalle myös oma rauhansa seurata mm vauvan tilannetta.
Ja lisäkysymys, voisiko "Usein kysyttyä" palstalle lisätä vaikkapa kk/vuosi- tmv merkinnän, esim. 8/2018?
VASTAUS:
Hei! Emme suosittele sairaalaan tuotavaksi voimakkaasti tuoksuvia kukkia. Maalaisjärkeä soveltaen muita asioita voi varmasti tuoda. Suosittuja tuotavia ovat herkut, vauvanvaatteet ja pehmolelut. Kannattaa ottaa huomioon, että perheillä on usein suuri määrä tavaraa kannettavana kotiin vauvan lisäksi. Esimerkiksi kukat jäävät vanhemmilta usein osastolle hankalan kuljetusmahdollisuuden vuoksi. Vauvalahjoja voi siis säästää kotivierailuillekin.

Perhehuoneisiin suosittelemme vierailuaikaa 18-19, jotta perhe saa riittävästi lepoaikaa ja tutustua vauvaan rauhassa. Sairaalassa vietetään nykyisin hyvin vähän aikaa, ja pidemmille vierailuille on hyvää aikaa myös kotiutumisen jälkeen. Vierailuaika on sovellettavissa perheen omien toiveiden mukaan esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, joissa sukulainen tulee käymään kaukaa tai perheellä on suuri halu olla esimerkiksi isovanhempien seurassa. Suurissa huoneissa vierailuaikojen ulkopuolella ei voi vierailla, mutta tällöin on mahdollista tavata vieraita esimerkiksi osaston kahvitilassa tai käytävän päädyssä olevalla sohvalla.

Tuo viimeinen vinkki onkin hyvä. Kiitos siitä. Ja onnea Mummolle!

Terveisin
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
-Vastattu 19.10.2018-

 

KYSYMYS:
Hei! Kysymys ei koske varsinaisesti synnytystä, vaan osastolla oloaikaa. Paljon puhutaan siitä äitien kesken, että saako vauvan antaa hoitajille kansliaan esim. yhdeksi yöksi jos äiti on kovin väsynyt ja tarvitsisi unta? Jotkut kertovat että hoitaja on jopa tarjonnut sitä että vauva menisi kansliaan ja äiti saisi nukkua, toiset taas sanovat että "katsotaan pahasti" jos edes kehtaa kysyä moista. Kysynkin nyt suoraan sieltä teiltä, kun sinne olen synnyttämään tulossa että mikä on totuus? Ilman muuta haluan vauvan pitää vierellä, mutta jos käy niin että synnytys on pitkä tai muusta syystä olen väsynyt, saanko hyvällä omalla tunnolla antaa vauvan yöksi kansliaan? kiitos:)
VASTAUS:
Hei! Ensisijaisesti pyritään siihen, että vauvat olisivat vierihoidossa, mutta toki tilanteesta riippuen voidaan toimia myös toisin. Vauva voidaan ottaa lastenhoitohuoneeseen, mikäli vauvan voinnissa on jotakin erityistä, joka vaatii seurantaa. Näin voidaan myös toimia, mikäli äiti syystä tai toisesta voi huonosti, on kipeä tai kovin väsynyt, ja/tai vauva on erittäin itkuinen eikä rauhoitu nukkumaan.

Katri Tuura
kätilö
Naistentaudit ja synnytykset
Hyvinkään sairaalaKYSYMYS:
Hei, Haluaisin tietää, että joutuuko kaikki ennen rv 37 syntyneet lapset lastenosastolle "kasvamaan", vai voiko esim. 36 viikolla syntyneen saada mukaansa osastolle? Onko vauvan kannalta kuinka merkityksellistä, että syntyykö hän viikolla 36-37 vai sitten lähempänä 40 raskausviikkoa?
VASTAUS:
Hei! Vauvalle on aina edullisempaa syntyä lähempänä laskettua aikaa kuin ennenaikaisena. Ennenaikaiseksi luetaan kaikki ennen 37 raskausviikkoa syntyneet lapset. 36-viikkoinen vauva on kuitenkin hyvin lievästi ennenaikainen ja yleensä mahdolliset ennenaikaisuudesta johtuvat vastasyntyineden ongelmat ovat tällöin huomattavasti paremmin hallittavissa. On tapauskohtaista, saako 36-viikkoisen mukaansa osastolle, useimmiten saa. Tähän seikkaan vaikuttaa ensisijaisesti vauvan vointi. Rutiinisti 36-viikkoista ei kuitenkaan lastenosastolle siirretä, vaan siihen on aina olemassa lääketieteellinen syy.

Katri Tuura
kätilö
synnytysosasto
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS
Kuinka monta perhehuonetta teillä on?
VASTAUS:
Hei! Meillä on seitsemän 2-hengen huonetta, jotka tarpeen ja osaston paikkatilanteen mukaan voidaan muuntaa perhehuoneiksi.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei, -Tiedustelen, että onko Hyvinkään sairaalassa käytössä jotain nettipäätettä, josta pääsisi esim. 15 minuuttia kerrallaan käymään omassa sähköpostissa ja päivittämään facebook-statuksensa sitten, kun vauva on syntynyt? Ja olisiko päätteen käyttö ilmaista? -Mitkä TV-kanavat synnyttäneiden huoneissa näkyvät? -Onko niin, ettei alakerran kahvio-ruokala myy kukkia ollenkaan? -Synnytykseen tullessa mihin jätetään tavarat? -Pitääkö erityisesti välttää kynsilakan käyttöä viimeisinä viikkoina? (Muistan lukeneeni jostain leikkausohjeistuksesta joskus, että lakat pitäisi poistaa jos tulee leikkaus) -Milloin sairaalassanne on viimeksi ollut synnytykseen pääsyn osalta sulkutilanne?
VASTAUS:
Hei! Pahoittelen vastauksen viivästymistä.

Synnytysosastollamme ei ole käytettävissä nettipäätettä, jota asiakkaat voisivat käyttää. Sen sijaan Potilasoppimiskeskus Sopessa (sijaitsee sairaalan sisääntuloaulassa) on mahdollista käydä lyhyesti koneella, mikäli on joitakin tärkeitä asioita hoidettavana. Sairaalassamme asioivien on kuitenkin mahdollista käyttää langatonta verkkoa ilmaiseksi omalla laitteellaan. Nettitunnukset saat hoitajalta pyytäessäsi. TV-kanavista meillä näkyvät yle1, yle2, mtv3, nelonen, sub ja tv5.

Alakerran kahviosta voi edelleen ostaa kukkia. Synnyttämään tullessasi tavarat kulkevat mukanasi siirtyessäsi huoneesta toiseen.Sekä tarkkailuhuoneissa, että synnytyssaleissa on kaappi, mihin laukun voi laittaa. Kovin suurta laukkua ei kuitenkaan kannata mukaan ottaa.

Päivittäistä kynsilakan käyttöä raskausaikana ei suositella, koska jotkin kynsilakat saattavat sisältää haitallisia kemikaaleja. Leikkaustilanteessa kynsilakka saattaa heikentää saturaatiomittarin (jolla seurataan äidin vointia)toimintaa. Suosittelen sinua poistamaan kynsilakan lasketun ajan lähestyessä.

Sairaalassamme on ollut sulkutilanne viimeksi tässä kuussa. Sulkutilanteita on kuitenkin melko harvoin verrattuna muihin pääkaupunkiseudun sairaaloihin.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS
Hei. Haluaisin kysyä synnytysten hoidosta ja osastolla olemisesta. Onko kaikki synnytysasennot mahdollisia, esim seisaaltaan tai kyykyssä tms?
Osastolla olemisesta haluaisin kysellä tarkemmin. Häveliäisyyssyistä en haluaisi, että kukaan vieras mies näkisi intiimialueitani tai rintojani. Hoitohenkilökuntaan kuuluvat miehet ovat ok, mutta ei esimerkiksi huonetoverin mies. Voiko imetysohjausta siis saada niin, että näkymää rintoihin ei ole? Ja jos nainen imettää osastolla, niin onko huoneissa sellaiset verhot, että voi olla omalla sängyllään verhon suojassa? Joissakin sairaaloissa kaiketi on niin, että vaikka verhot ovat sänkyjen vieressä, niin silti sängyn jalkopää on avoin ja esim huonetoverin ohikulkeva mies saattaa nähdä imetystilanteen ja rinnat. Jos näin on, niin voiko avoimeen päätyyn saada sermin tms? Luonnollisesti perhehuone tai yhden hengen huone olisi mukava, mutta niitä ei taida aina olla. Lisäksi jos osastolla joudutaan tekemään intiimejä tutkimuksia, niin laitetaanko huoneesta ylimääräiset henkilöt pois? Asia on minulle tärkeä, sillä en halua paljastaa rintoja tai intiimialueita vieraan miehen seurassa, ellei hän kuulu hoitohenkilökuntaan.

Toinen asia koskee yksityisyyttä. En haluaisi että mahdollisia synnytysvaurioita tai muita terveyteen liittyviä tietoja käsiteltäisiin huonetoverien läsnäollessa vaan ihan kahden kesken hoitajan kanssa. Onko tämä mahdollista? Lisäksi minulla on psyykkisiä ongelmia (jotka on tarkoitus selvittää ennen mahdollista raskautta, käyn psykoterapiassa) niin en luonnollisestikaan halua, että psyykeongelmia otettaisiin esille huonetoverien läsnäollessa. Psyykkiseen sairauteen liittyy muutenkin stigmaa ja kun siitä selviää, niin ei haluaisi, että se leimaa koko loppuelämää. Mikä on suhtautumistapanne synnyttäneen naisen (menneisyyden) psyykeongelmiin? Jos psyykeongelmat ovat menneisyyttä, niin tehdäänkö pelkästään esimerkiksi niiden perusteella lastensuojeluilmoitus tai joudunko juttelemaan sairaalan sosiaalityöntekijän kanssa?

Olen valmis juttelemaan kyllä terveysasioista henkilökunnan kanssa, mutta toiveeni on tehdä se yksityisesti.
Tällä hetkellä en ole raskaana ja tosiaan tarkoitukseni onkin, että psyykkinen puoli olisi kunnossa ennen mahdollista raskautta. Sairastan sellaisia sairauksia, joista on mahdollista parantua psykoterapian avulla.
VASTAUS
Hei kysyjä,
Hienoa, että olet ajatellut etukäteen mahdollista raskautta ja sinulla on tavoite saada itsesi kuntoon ennen sitä. Nykyaikana monilla on psyykeen ongelmia, enkä ole kokenut että tästä tarvitsisi kenenkään kokea häpeää synnyttämään tullessa, tai muutenkaan.

Hoitohenkilökunnan tarkoituksena ei ole leimata ketään, vaan antaa tukea niille, jotka sitä tarvitsevat. Jos tulet raskaaksi, kerro neuvolassa rohkeasti menneisydestäsi. Terveydenhoitaja osaa arvoida, tarvitsetko eritystä tukea raskauteesi ja tekee tarvittaessa lähetteen sairaalaan. Ihmisten, joilla on tai on ollut sellaisia psyykeen ongelmia, jotka mahdollisesti vaikuttaisivat raskauteen tai vauva-arkeen, on mahdollista käydä äitiyspoliklinikallamme seurannassa. Näillä käynneillä kartoitetaan tuen tarvetta ja tarkastellaan sekä syntyvän lapsen että äidin vointia. Voit myös kätilön kanssa käydä tutustumassa synnytysosaston tiloihin ja jutella mieltä painavista asioista. Näidenkään käyntien ei ole tarkoitus aiheuttaa kenellekään mieliapahaa - päinvastoin. Kaikki lääkärimme ja kätilömme ovat hyvin hienotunteisia. Muista, että kaikkien sinua hoitavien ensisijainen tarkoitus on kannustaa ja tukea sinua, eikä esimerkiksi eritstää sinua vauvasta tai hankaloittaa muuten elämäänne. Sosiaalityöntekijää tapaavat osastollamme monet synnytyksen jälkeen, ja näidenkin tapaamisten tarkoituksena on tukea perheitä ja kartoitttaa mahdollista avuntarvetta. Taustaasi paremmin tuntematta on tietenkin vaikea sanoa, olisitko raskautuessasi erityisen tuen tarpeessa, mutta mikäli näin olisi, ei siitä ole tarvetta koke häpeää eikä syyllisyyttä. Haluan kannustaa sinua puhumaan avoimesti asioistasi sitten, kun tulet raskaaksi, jotta saat parhaan mahdollisen kannustuksen ja tuen vanhemmuutesi alkutaipaleelle.

Synnytyssairaalassa panostamme yksityisyyteen koska työskentelemme erittäin intiimillä alueella. Huoneissamme on väliverhot, täysin omassa rauhassa ja näkösuojattuna on siis mahdollista olla. Jos sinua häiritsee ajatus, että jonkun mies on huoneessa samaan aikaan, kun sinua hoidetaan, vaikka näköyhteyttä ei ole, voit mainita tästä hoitajalle. Yleensä isät suhtautuvat erittäin ymmärtäväisesti siihen, että heidät pyydetään hetkeksi käytävälle. Intiimit keskustelut voidaan hoitaa sellaisessa tilassa, jossa ei ole muita. Voit tietenkin toivoa myös yksityistä huonetta tai perhehuonetta, mutta kuten itsekin mainitsit, ei tällaisen antaminen aina onnistu, jos osastolla on ruuhkaa. Todennäköisyys perhehuoneen saamiseen on kuitenkin hyvin suuri ja ajattelen, että sinulle siitä voisi olla erityistä hyötyä. Voit myös kirjoittaa erityisitä toiveistasi tai huolenaiheistasi erillisen esitiedon tai kirjeen sairaalalle, jotta se ei mene keneltäkään ohi, ja voit itse olla rauhallisin mielin.

Mitä tulee synnytysasentoihin niin mainitsemasi asennot seisten ja kyykyssä ovat aivan mahdollisia. Sairaalassamme on hienot synnytyssängyt, jotka taipuvat monenlaiseksi tukitelineeksi, lisäksi synnytys voi tapahtua jakkaralla. Kaikki kätilömme ottavat vastaan toiveita, ja osaavat myös ammattitaitoisesti ohjata synnyttäjiä hyviin asentoihin. Kannustan sinua ottamaan aktiivisesti selvää synnytykseen liittyvistä asioista sitten kun sen aika on, valmistautuneena tiedät paremmin, mitä toivot ja mitä on odotettavissa. Toivelista tekeminen synnytykseen on myös hyvä tapa valmistautua, vaikka kannattaakin muistaa, ettei synnytystä voi koskaan suunnitella etenemään tarkan kaavan mukaan vaan tilanteet vaihtuvat.

Toivotan sinulle pikaista tervehtymistä ja valoisaa uutta vuotta!

Terveisin,
Hanna Syrjämäki
Kätilö, HUS/Hyvinkään sairaalaKYSYMYS:
Kysyisin perhehuoneista Hyvinkäällä. Olen joutunut kahdessa edellisessä synnytyksessä kiireelliseen sektioon, joten seuraava synnytys tapahtuu suunnitellun sektion avulla. Olen aiemmin synnyttänyt KOS:lla ja "pelastukseni" on ollut perhehuone eli olen pystynyt olemaan kokoajan vauvan kanssa, koska isä on hoitanut vauvan, tuonut rinnalle jne. Samoin isä on antanut kenguruhoitoa, kun minua on parsittu kassaan. Jostain syystä voin aina hirveän pahoin leikkauksen jälkeen ja olen oksentanut vuorokauden, mutta kiitos lapsen isän ja perhehuoneen olen saanut olla koko ajan vauvan kanssa. Onko Hyvinkäällä mahdollista saada sektion jälkeen perhehuone? Pelkään, että en selviydy yksin vauvan hoidosta, mutta en haluaisi olla erossa vauvasta ja isä haluaisi tietenkin myös auttaa, koska on aiemmasta kokemuksesta huomannut kuinka suuri apu hän tässä tilanteessa on.
VASTAUS:
Hei! Sektion jälkeen on mahdollista saada perhehuone. Perhehuonemahdollisuuteen vaikuttaa kuitenkin osaston sen hetkinen paikkatilanne, joten perhehuonetta ei voi varata etukäteen, vaan mahdollisuus huoneeseen selviää vasta synnytyspäivänä. Samoin toimitaan kaikissa pääkaupunkiseudun sairaaloissa.

Mikäli perhehuonetta ei ruuhkatilanteessa heti ensimmäisenä päivänä saa, on kuitenkin mahdollista, että sen saa seuraavana päivänä.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Onko osastolla käytössä avointa verkkoa, ts. toimiiko läppärin nettiyhteys siellä? v. 2010 näin ei muistaakseni ollut, mikä mahtaa olla tilanne nyt?
VASTAUS:
Hei! Sairaalassamme on langattoman verkon käyttömahdollisuus. Voit kysyä tunnuksia hoitohenkilökunnalta.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei! olen tulossa Hyvinkäälle synnyttämään tässä lähiaikoina ja monet sukulaiset ovat sanoneet että tulevat heti katsomaan vauvaa kun vain mahdollista. itse en välttämättä jaksa jos monta ihmistä tuuppaa kerrallaan katsomaan ja hälisemään sairaalaan. onko sairaalassa jokin raja että monta ihmistä saa kerrallaan tulla vauvaa katsomaan? entä jos äiti ei toivo vieraita ollenkaan sairaala-aikana? sairaalassa sitä itsekin vasta tutustuu vauvaan ja sukulaiset kerkeävät varmasti näkemään vauvan myöhemmin. Joten onko mahdollista että isän lisäksi sairaalassa ei vieraile muita ihmisiä?
VASTAUS:
Hei! Lapsivuodeosastolla ei ole varsinaisesti säädelty vieraiden määrää, mutta kannattaa toki muistaa, että huoneet eivät ole kovin suuria, joten montaa ihmistä ei sängyn vierelle kerralla mahdu. Vierailuaika on rajoitettu sukulaisten ja tuttavien osalta tapahtuvaksi klo 18-19.00. Tästä ajasta pyrimme pitämään kiinni, jotta osastolla olisi rauhallista päivän aikana.
Jokainen perhe voi toki tehdä omalta osaltaan linjauksen vieraiden määrässä ja informoida sukulaisia toiveistaan. Näin syksyn tullen, flunssakauden alkaessa, kannattaa vieraita muistuttaa, että kipeänä vierailu ei ole toivottavaa.

Katri Tuura
kätilö
Naistentaudit ja synnytykset
Hyvinkään sairaala