Kohdun kasvu ja harjoitussupistukset

 

KYSYMYS:
Hei! Kysymykseni koskee raskauden aikaista vatsan kasvua. Olen viikolla 22rv ja vatsani ei ole oikeastaan yhtään kasvanut. Rakenneultrassa kaikki hyvin sikiöllä, enkä siellä tajunnut kysyä mitään. Liikkeitäkään en vielä ole tuntenut. Minulla on taaksepäinkallistunut kohtu ja istukka edessä. en tiedä onko niillä mitään vaikutusta. Voiko kaikki olla siitä huolimatta hyvin , että vatsani on kovin pieni?
Kiitos vastauksesta!
VASTAUS:
Hei! Kysymyksestäsi on jo muutama viikko aikaa, joten tilanteesikin saattaa olla jo muuttunut. Raskausvatsat ovat erikokoisia eri ihmisillä, johtuen vartalon mallista sekä kohdun asennosta ja toki myös sikiön koosta. Se, että kohtusi on taaksepäin kallistunut, vaikuttaa varmasti raskauden tässä vaiheessa siihen, miltä vatsasi ulospäin näyttää. Istukan sijoittuminen puolestaan vaikuttaa vauvan liikkeiden tuntemiseen. Kerroit, että rakenneultraäänessä kaikki on ollut hyvin, joten uskon että voit olla tässä vaiheessa levollisin mielin, mitä tulee vatsan kokoon. Neuvolaterveydenhoitaja seuraa kohtusi kasvua raskauden edetessä ja tarvittaessa tekee sinusta lähetteen erikoissairaanhoitoon, mikäli huolta ilmenee.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala


KYSYMYS:
moi! onko normaalia että varsinkin öisin vatsa on selvästi toisella puolella kivikovana pallona?kipua ei tunnu mutta painon tunne on voimakas..tätä tapahtuu joka yö välillä päivisinkin....mitä tarkoittaa..? Raskausviikkoja on 24.
VASTAUS:
Hei. Epäsäännölliset kivuttomat supistukset kuuluvat normaaliin raskauteen. Osalla naisista on supistuksia koko raskauden ajan, osalla vasta synnytyksen alkaessa. Heikot ja epäsäännölliset supistukset ilmenevat etenkin fyysisen rasituksen yhteydessä. Supistukset sisänsä kuuluvat normaaliin raskauteen jos niillä ei ole vaikutusta kohdunkaulan tilanteeseen.
Neuvola on oikea paikka seurata kohdunsuun tilannetta ja siinä tulevia muutoksia. Mikäli tarvetta ilmenee neuvolasta tehdään lähete sairaalan äitiyspoliklinikalle tarkempiin tutkimuksiin.
Mikäli supistuksissa tapahtuu selkeä muutos aiempaan ennen 35 raskausviikkoa voi ottaa yhteyttä päivystyksenä lähimpään synnytyssairaalaan. Näin on myös syytä tehdä jos päivän aikana tulee useinta kivuliaita supistuksia. Aina voi soittaa ja kysyä neuvoa.
Sinä mainitsit, että supistuksia on ollut jo pidempään. Suosittelisin tilanteen tarkistusta neuvolassa ja terveyskeskuksessa. Sieltä tarvittaessa lähetetään sinun sairaalaan lisätutkimuksiin. Tarkempia ohjeita on mahdoton antaa näin internetin välityksellä.

Ystävällisin terveisin,
Sari Silventoinen
synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri
osastonlääkäri, Hyvinkään sairaala