Istukka

KYSYMYS:
Hei! Onko jotain tiettyä rajaa kuinka ylös marginaalisen istukan tulisi nousta jotta alatiesynnytys on mahdollinen? Minulla istukka on takaseinässä ja hieman nyt noussut mutta lääkärin oli tuota reunaa hyvin hankala nähdä. Raskausviikkoja nyt 32+5.
VASTAUS:
Hei! Kiitos kysymyksestäsi. Mikäli rakenneultraäänessä todetaan, että istukan reuna jää lähelle kohdun sisäsuuta tai menee sisäsuun yli, ohjelmoidaan kontrolli raskausviikolle 32. Mikäli istukan reuna on tuolloin yli kahden senttimetrin päässä kohdun sisäsuulta, on alatiesynnytys mahdollinen. Mikäli kontrollissa todetaan, että istukan reuna on 10-20 millimetrin päässä kohdunsuulta, ohjelmoidaan vielä toinen kontrolli raskausviikoille 34-36, jolloin arvioidaan uudelleen tilannetta. Tuolloin, mikäli istukan reuna on ohut, alle yhden senttimetrin, on alatiesynnytys mahdollinen.

Ystävällisin terveisin,
Tuulia Meriläinen
erikoistuva lääkäri, naistentaudit ja synnytykset
HUS, Hyvinkään sairaala
(vastattu 14.11.2019)


KYSYMYS:
Hei! Millainen näkemys tällä hetkellä on placenta accretan toistuvuudesta seuraavissa sekä sen mahdollisesta toteamisesta ennen synnytystä? Synnytykseni sujui alakautta normaalisti istukan irrottamiseen saakka, missä kesti kauan ja menetin kaksi litraa verta. Minua ei viety leikkaussaliin muistikuvieni mukaan, vaan kätilö repi istukan irti. Tästä huolimatta papereissani lukee "käsinirrotus", minkä pitäisi mielestäni tapahtua leikkaussaliympäristössä..? Sairastuin kotiuduttuani kohtutulehdukseen ja jouduin uudestaan sairaalaan, jossa kohtu tyhjennettiin lääkkeellisesti. Kohtutulehdus on toistunut tämän jälkeen monta kertaa. Olen tällä hetkellä raskaana viikolla 16 ja raskauden viimeisellä kolmanneksella siirryn äitipolin tutkimuksiin. Oma gynekologini suositteli suunniteltua sektiota alatiesynnytyksen sijasta istukan kiinnittymishäiriön toistuvuuden takia, mutta haluaisin saada luotettavaa lisätietoa aiheesta päätökseni tueksi.
VASTAUS:
Hei! Istukka irtoaa yleensä puolen tunnin sisällä lapsen syntymästä. Äidille annetaan lapsen syntymän jälkeen kohtua supistavia lääkkeitä. Jos irtoaminen ei tapahdu tunnin kuluessa, irrotetaan istukka käsin. Mikäli vuoto on runsasta, tehdään tämä tietysti tarvittaessa aiemmin. Istukan käsinirrotuksen tekee lääkäri leikkaussalissa ja toimenpide voidaan tehdä joko selkäpuudutuksessa tai nukutuksessa. Syynä istukan irtoamattomuuteen voi olla mm. kohdun supistusheikkous, poikkeavan mallinen kohtu tai istukan kasvaminen kiinni kohdun lihaksen sisään (placenta accreta). Placenta accreta on kuitenkin melko harvinainen ja valtaosa istukan käsinirrotuksista johtuukin muista syistä. Istukan irtoamattomuuden riskiä lisää mm. aiempi keisarinleikkaus tai kaavinta sekä äidin korkea ikä.

Lukematta sairaskertomusmerkintöjäsi on mahdotonta ottaa kantaa siihen, mitä edellisessä synnytyksessäsi on todella tapahtunut. Kuten mainitsitkin, tässä raskaudessa sinulle todennäköisesti tehdään loppuraskaudessa äitiyspoliklinikalla synnytystapa-arvio. Tarvittaessa istukan kiinnittymistä kohtuun voidaan tutkia ultraäänellä ja mikäli herää epäily kiinnittymishäiriöstä, magneettitutkimuksella. Päätös synnytystavasta tehdään aina yksilöllisesti yhdessä odottajan kanssa ja saat varmasti siellä lisää tietoa ja voit esittää sinua mietityttäviä kysymyksiä. Yleisesti ottaen pelkän istukan käsinirroituksen jälkeen ei alatiesynnytykselle ole esteitä.


Ystävällisin terveisin,
Taru Savonius
Erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala

 

 

KYSYMYS:
Hei, minulla on nyt 24rv. Kysyisin sellaista asiaa, että mistä tietää jos istukka irtoaa kokonaan tai osittain ennenaikaisesti? Ja voiko se irrota esim. nostamalla jotain painavaa? Minua huolettaa, että näin tapahtuisi enkä huomaisi asiaa.
VASTAUS:
Hei! Istukan ennenaikainen irtoaminen on varsin harvinaista, se tapahtuu vain n. 0,5 %:ssa kaikista raskauksista. Istukan irtoamiselle on olemassa altistavia tekijöitä: raskautta edeltävistä tekijöistä tupakointi, kohdun epämuodostumat, aikaisempi istukan ennen aikainen irtoaminen sekä aikaisempi keisarinleikkaus nostavat hieman riskiä. Raskauden aikaisista tekijöistä riskiä lisäävät odottajan sekä puolison tupakointi, alkoholin käyttö, verenpainetauti, pre-eklampsia (raskausmyrkytys), etinen istukka, kohtuun kohdistuvat iskut, lapsiveden määrän häiriöt sekä sikiökalvojen ja kohdun tulehdus.

Oireina istukan irtoamiselle ovat tyypillisesti voimakas kohdun kipu, kohdun jatkuva supistus ja emättimestä tuleva verenvuoto. Hyvin pienet osittaiset irtoamat eivät välttämättä oireile, mutta näillä ei ole myöskään merkitystä sikiön hyvinvoinnille. Istukka ei irtoa painavia esineitä nostaessa, ellei siihen kohdistu voimakasta painetta ulkoapäin.

Maria Rajecki
erikoistuva lääkäri
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS
Tyttärelläni on kolme vuotta sitten tehdyn sektion jälkeen uusi raskaus 21. viikko. Rakenneultrassa istukka on vanhan sektiohaavan päällä kohdun etupuolella (ei siis kuitenkaan suulla). Onko tästä suurtakin riskiä raskauden jatkumiselle ja synnytykselle yms.? Edellinen kiireellinen sektio tehtiin pysähtyneen avautumisvaiheen ja vauvan sydänäänien heikkenemisen takia.
VASTAUS:
Riski istukan kiinnittymishäiriöihin kasvaa aikaisempien sektioiden tai muiden kohtutoimenpiteiden vuoksi. Riski on vielä suurempi niillä odottajilla, joilla istukka kasvaa kohdunsuun päällä. Vaikka istukka kasvaa vanhan arven päällä, se voi olla täysin normaalistikin kiinnittynyt.

Istukan kiinnittymishäiriöt ovat eriasteisia, mutta käytännössä kaikki ovat vakavia riskejä, joissa istukka kasvaa tiukasti kiinni kohdunseinämään eikä irtoa siitä synnytyksen yhteydessä normaalisti. Tähän liittyy myös synnytyksen aikainen riski suureen verenvuotoon.

Jos istukan todetaan ultraäänessä sijaitsevan entisen sektioarven päällä ja matalalla kohdussa, seurataan tilannetta äitiyspoliklinikalla. Istukan kiinnittymistä kohtuun voidaan tutkia ultraäänellä verisuonivirtauksin ja joskus tarvittaessa magneettitutkimuksella. Jos istukan todetaan kasvavan epänormaalisti kiinni kohdunseinämään, tarvitaan loppuraskaudessa tiivistä seurantaa äitiyspoliklinikalla. Synnytys tapahtuu näissä tapauksissa elektiivisellä keisarileikkauksella, yliopistosairaalassa tyypillisesti raskausviikoilla 34-36. Tällöin punnitaan potilaskohtaisesti hoitovaihtoehdot istukan ja kohdun suhteen ottaen huomioon yksilölliset riskit ja toiveet mahdollisista seuraavistakin raskauksista.

Maria Rajecki
LT, erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei, Minulla todettiin etinen istukka rv 30. Istukka on n. 2,7 cm kohdunsuun edessä. Nyt minulla on tulevalla viikolla, rv 36 uusi aika Hyvinkään sairaalaan ultraan, jossa tarkistetaan vielä tilanne. Viime käynnillä oli puhetta, että mikäli istukka ei ole siirtynyt kohdun suulta ja jää siihen osittain on synytystapana suunniteltu sektio. En saanut tästä etisestä istukasta sen enempää tietoa ja kysyisinkin, että onko tässä nyt olemassa jotain riskejä tai asioita, joita pitäisi välttää raskauden loppuvaiheessa? Kirkasta vuotoa on ollut, välillä melko runsaastikin. Olemme jo kumppanini kanssa valmistautuneet sektioon, sillä ymmärsin, että se tulee olemaan todennäköistä. Kuinka yleistä on, että istukan paikka vielä tässä vaiheessa muuttuisi?
VASTAUS:
Hei, Mikäli istukka menee rv 36 edelleen kohdun sisäsuun yli on synnytystapana sektio. Tämä sen vuoksi, että alatiesynnytykseen liittyisi liian isot riskit (verenvuoto ja sikiön hapenpuute merkittävimpinä). Etinen istukka lisää riskiä raskausaikaiseen verenvuotoon. Tyypillisesti verenvuoto alkaa ilman provosoivaa tekijää ja kipua ei esiinny samanaikaisesti. Sairaalaan hakeutuminen on aiheellista jos tulee selvää veristä emätinvuotoa. Istukan ennenaikaisen irtoamisen riski on myös lisääntynyt etisessä istukassa. Istukan ennenaikaiseen irtoamiseen viittaavia oireita ovat kohdun kivulias supistelu ja verinen vuoto.
Yhdyntää ja muuta kohdunkaulaa ärsyttävää toimintaa on syytä välttää jos etiseen istukkaan on liittynyt verenvuotoja raskausaikana. Jos on esiintynyt lisäksi kivuliasta supistelua niin sitä aiheuttavia tekijöitä on myös hyvä vältellä.
Istukka voi nousta ylemmäs kohdunsuulta vielä rv 30 jälkeenkin, mutta sanoisin, että todennäköisempää on, että istukka jää etiseksi.

Terveisin
Henri Leminen
LL, erikoistuva lääkäri, Naistentaudit ja synnytys
Hyvinkään sairaala