A-vitamiini ja maksaruoat

 

KYSYMYS:
Hei, olen raskaana nyt 6+4, ja huomasin vasta tänään että popsimassani möller tuplassa on lisättynä A-vitamiinia. Olen syönyt sitä jo ennen raskautta, ja nyt koko raskauden ajan tähän asti. Kuinka pahoja vaurioita olen lapselleni jo voinut A-vitamiinilla aiheuttaa? Olen huolesta suunniltani ja vihaan ajattelemattomuuttani.
VASTAUS:
Hei! Tutkin asiaa Möllerin nettisivuilta. Möller tuplassa on A-vitamiinia 250-375 µg (per 2-3 kapselia).
Evira puolestaan ohjeistaa raskaanaolevia A-vitamiinin suhteen seuraavasti;

Koska sikiö on herkkä A-vitamiinin liikasaannille, raskauden aikana retinoidimuotoisen A-vitamiinin pitkäaikaissaannin ei tulisi ylittää 3000 μg RE päivässä. Koska myös yksittäinen suuri kerta-annos voi olla sikiölle haitallinen, kerta-annoksesta saatavan retinoidimuotoisen A-vitamiinin määrän tulisi olla korkeintaan 7500 μg RE.

Voit siis olla rauhallisin mielin asian suhteen. Suosittelen kuitenkin vaihtamaan tuotteen Apteekin Möller Tuplaan, jossa ei ole A-vitamiinia. Tämä tuote sopii paremmin raskaana oleville.

Ystävällisin terveisin,
Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei, minua mietityttää miten suurella todennäköisyydellä A-vitamiinin liikasaanti voi aiheuttaa epämuodostumia sikiölle. Olen raskausviikolla 5+2 ja tein positiivisen raskaustestin viikoilla 4+2. Ennen positiivisen raskaustestin tekemistä söin ajattelemattomuuttani kaksi maksapihviä, tämän uskon tapahtuneen noin 13 päivää hedelmöittymisen jälkeen. Lisäksi epähuomiossa söin positiivisen raskaustestin tekemiseen asti kalaöljykapseleita, joista arvelen saaneeni A-vitamiinia noin 300 mikrogrammaa/päivässä. A-vitamiinihan varastoituu elimistöön ja olen lukenut, että erityisesti raskausviikot 2-5 olisivat alkion kehitykselle erityisen riskialtista aikaa. Kuinka suurella todennäköisyydellä olen aiheuttanut toimillani sikiövaurioita ja millaisina mahdolliset vauriot ilmenevät? Suuret kiitokset vastauksesta jo etukäteen.
VASTAUS:
Hei! Suositeltava A-vitamiinin päivittäinen saanti ravinnosta raskauden aikana on noin 800 mikrogrammaa vuorokaudessa. Koska sikiö on herkkä A-vitamiinin liikasaannille, raskauden aikaisen pitkäaikaissaannin ei tulisi ylittää yli 3000 mikrogrammaa päivässä. Myös yksittäiset ylisuuret annokset (> 7500 mikrogrammaa) voivat lisätä sikiövaurion riskiä.
Kerroit että söit ennen positiivisen raskaustestin tekemistä kaksi maksapihviä. Tutkiskelin, että sadan gramman annos sian tai naudan maksaa sisältää A-vitamiinia noin 18000 mikrogrammaa. Kysymyksestä ei käy ilmi, onko kyseessä jauhemaksapihvi, jossa A-vitamiinipitoisuus toki vähäisempi.
Olet syönyt maksaa ennen positiivisen raskaustestin tekemistä eli aivan raskauden alkuvaiheessa. Raskauden varhaisvaiheessa istukkaverenkierto on vasta muodostumassa ja alkio saa ravinteensa rauhasten ja solujen varastoista sekä ruskuaispussista. Näin varhaisen vaiheen altistuksella ei siis ole merkitystä joten voit olla huoletta asian suhteen. Myöhemminkin riski suureen kerta-annokseen liittyen on lähinnä teoreettinen.

Ystävällisin terveisin,

Taru Savonius
Erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala