Ultraäänitutkimus ja -ohjattu toimenpide

Ultraäänen avulla voidaan tutkia useimpia vatsan alueen elimiä, kaulan aluetta, rintoja, kiveksiä, niveliä, lihaksia ja verisuonia. Luuston ja suoliston tutkimiseen ultraääni ei yleensä sovellu.
 
Ultraäänitutkimus on kivuton ja turvallinen tutkimusmenetelmä. Iholle levitetään geeliä ja kohde tutkitaan ultraäänilaitteen anturilla. Tutkimus kestää 5 - 20 minuuttia. Ultraäänitutkimuksesta ei aiheudu säteilyaltistusta, koska menetelmässä ei käytetä ionisoivaa säteilyä.

Tutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin lähete. HUS-Kuvantamisessa ultraäänitutkimuksen tekee röntgenlääkäri tai koulutettu ultraäänihoitaja eli sonograaferi. 
 
Vatsan alueen ultraäänitutkimuksiin tultaessa tulee olla ravinnotta ja alavatsan tutkimukseen tultaessa tulee virtsarakon olla täynnä. Muihin tutkimuksiin ei tarvitse valmistautua etukäteen.
 
Ultraääniohjauksessa voidaan suorittaa myös toimenpiteitä, kuten esimerkiksi nesteen poisto keuhkoista tai kudosnäytteenotto rintarauhasesta. Tutkittava saa tarvittavat ohjeet ultraäänitutkimuksiin ja ultraääniohjauksessa suoritettaviin toimenpiteisiin hoitavalta lääkäriltä tai hoitavasta yksiköstä.
 
 

Video: Ultraäänitutkimus  Tutustu
 mistä ultraäänitutkimuksessa on kyse, miten tutkimus tehdään ja mitä sen aikana tapahtuu. Videosta löydät Youtube-asetusten kautta tekstitykset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.​​
  
 
 

 OHJEET TUTKIMUKSEEN VALMISTAUTUMISEEN

 
 

 Videot

 
​HUS Kuvantamisen
Youtube-kanavalta löydät tutkimuksiin liittyviä videoitamme. 
 

 

Kuva: Tutkimukseen tulijan talo osoitteessa tutkimukseen.fi

 

 Tutkimukseen tulijan talo

 

Talo tarjoaa tietoa ja tukea tutkimukseen tulijalle. Oma sivunsa löytyy myös ultraäänitutkimukselle.

Lue lisää ultraäänestä

Etusivu tutkimukseen.fi