Rasituskokeet

Rasitus-EKG

 
Rasitus-EKG-tutkimus tehdään, kun epäillään sepelvaltimotautia tai kun selvitetään joidenkin rytmihäiriöiden käyttäytymistä tai keuhkojen toimintaa. Tutkimuksen aikana sydäntä rasitetaan niin, että mahdollisesti ahtaat sepelvaltimot aiheuttavat hapenpuutetta sydänlihaksessa. Tutkimus tehdään aina valvotuissa olosuhteissa ja lääkäri on läsnä tutkimuksen aikana.
 
Potilaalta otetaan ensin levossa sydänfilmi. Sen jälkeen tehdään varsinainen rasitus-EKG, jossa potilas polkee kuntopyörää eli rasitusergometriä. Mikäli potilas ei voi esimerkiksi nivelsairauden vuoksi polkea kuntopyörää, voidaan vaihtoehtoisesti käyttää juoksumattoa tai käsikampea. Tutkimuksen aikana kuormitusta lisätään vähitellen ja samalla seurataan potilaan EKG:ta ja verenpainetta. Jos potilaalla esiintyy rintakipuja tai EKG:ssä havaitaan poikkeavaa, koe keskeytetään.
 
Tutkimus kestää noin tunnin ja tutkimuksen tulokset tallentuvat jälkikäteen tehtävää diagnosointia varten.
 

Spiroergometria

 
Tutkimusta käytetään erityisesti rasitushengenahdistuksen, hyperventilaatiosyndrooman ja epäselvien rintatuntemusten tutkimisessa tai fyysisen kunnon arvioinnissa esimerkiksi ennen leikkausta.
 
Tutkimuksessa potilas polkee kuntopyörää eli rasitusergometria ja hänen kasvoilleen asetetaan maski, jonka kautta mitataan uloshengitysilman virtausta ja analysoidaan happi- ja hiilidioksidipitoisuutta. Lisäksi tutkimuksessa seurataan potilaan sydänfilmiä ja verenpainetta. Tutkimus tehdään aina valvotuissa olosuhteissa ja lääkäri on läsnä tutkimuksen aikana.
 
Mikäli potilas ei voi esimerkiksi nivelsairauden vuoksi polkea kuntopyörää, voidaan vaihtoehtoisesti käyttää juoksumattoa tai käsikampea.
 
Tutkimus kestää noin 1,5 tuntia.
 

Alaraajavaltimoiden verenkierron rasitusmittaus ABI-rasitus

 
Tutkittavan käsivarsiin ja nilkkoihin kiinnitetään verenpainemansetit ja sormiin ja varpaisiin anturit. Kaikista raajoista mitataan samanaikaisesti verenpaine. Mittaukset toistetaan vähintään kolme kertaa. Lisäksi mitataan verenpaineet molempien jalkojen isoista varpaista. Tutkittavalta otetaan myös sydänfilmi.
 
Tämä jälkeen potilaalle tehdään rasitustesti kävelymatolla. Kävelyn aikana potilas arvioi mahdollisen kivun sijaintia ja voimakkuutta. Tutkimus tehdään aina valvotuissa olosuhteissa, lääkäri on läsnä rasitustestin aikana. Rasitustestin jälkeen toistetaan raajojen verenpainemittaukset ja otetaan sydänfilmi.
 
Tutkimus kestää reilun tunnin.
 

Rasitusultraääni

Ultraäänitutkimus tehdään levossa, rasituksen aikana ja myös rasituksen jälkeen. Rasitusosuus suoritetaan polkupyöräergometrilla. Lääkäri tutkii sydäntä ultraäänellä ja selvittää sydämen lokerot, lokeroiden seinämäliikkeet, läppärakenteet ja niiden toiminnan. 

Tutkimus kestää noin 1,5 tuntia.

 

 Valmistaudu tutkimukseen

 
 

 Video

 
Mistä tutkimuksessa on kyse?