Pitkäaikaisrekisteröinnit

EKG-pitkäaikaisrekisteröinti

 

Sydämen EKG-pitkäaikaisrekisteröinnillä eli Holter-tutkimuksella tutkitaan sydämen syketaajuutta erilaisissa toiminnoissa, rytmihäiriöitä ja lisälyöntejä. Tutkimuksessa rintakehän alueelle kiinnitetään elektrodit ja tutkittava saa mukaansa pienen kantolaukussa olevan tallentimen, johon tutkimustulokset tallentuvat. Pitkäaikaisrekisteröinti kestää 24–48 tuntia.
 

Oirejohteinen EKG

 
Harvoin esiintyvää sydänoiretta voidaan tutkia kannettavalla matkapuhelimen kaltaisella laitteella. Kun oire ilmaantuu, potilas rekisteröi lyhyen EKG-näytteen sormenpäistä. Laitteen välityksellä näytteen tulokset lähetetään lääkärille, joka voi heti tarkastella tuloksia. Potilas pitää toimistaan ja tuntemuksistaan päiväkirjaa. Tutkimus kestää 2–4 viikkoa, jonka jälkeen laite palautetaan.
 
Tutkimus voidaan tehdä myös niin, että tutkittavan rintakehän alueelle kiinnitetään elektrodit ja tutkittava saa mukaansa pienen kantolaukussa olevan tallentimen, johon tutkimustulokset tallentuvat. Laitteessa on myös oirenappi, jota potilas painaa kun oireet ilmaantuvat. Tutkimus kestää yleensä alle viikon.
 

Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti

 
Tutkimuksessa seurataan vuorokauden ajan verenpaineen vaihtelua olkavarteen laitettavan mansetin avulla. Tutkimuksen aikana voi noudattaa normaalia päivärytmiä.
 

Ruokatorven pH-mittaus

 
Tutkimuksessa selvitetään mahahapon liiallista pääsyä ruokatorveen. Tutkittavalle laitetaan sieraimen kautta hyvin ohut ja taipuisa katetri ruokatorveen. Tutkimus kestää vuorokauden ja sen aikana tutkittava voi noudattaa normaalia päivärytmiä. 
 

 Valmistaudu tutkimukseen

 
 

 Video

 
Mistä tutkimuksessa on kyse?