Tietokonetomografia

Tietokonetomografia (TT) eli viipalekuvaus on tutkimus, jossa röntgensäteiden avulla otetaan poikkileikekuvia halutulta alueelta. Kuvausalueeksi voidaan määrittää kohde niin pään, kaulan, vartalon kuin raajojenkin alueelta.

Leikekuvista saadaan eroteltua erilaisia yksityiskohtia, kuten esimerkiksi luuta, rasvaa, ilmaa, sisäelimet ja verisuonet käyttämällä erilaisia TT-kuvausmenetelmiä ja muokkaamalla kuvia jälkikäteen. Tarpeeksi ohuina leikkeinä otetuista kuvista saadaan koottua kolmiulotteisia kuvamalleja.

TT-tutkimus on kivuton. Tutkimuksen aikana tutkittava makaa tutkimuspöydällä liikkumatta ja pöytä liukuu kuvauslaitteen sisään. Kuvauslaitteessa on iso aukko (n. 80 cm) ja se on molemmista päistä avoin, joten kuvaus ei tunnu ahdistavalta. Uusilla TT-laitteilla itse kuvausaika on hyvin lyhyt, vain muutamia minuutteja, mutta esivalmisteluineen tutkimukseen kuluu pidempi aika.

Tutkittavasta kohteesta riippuen tutkittavalle annetaan hengitysohjeita. Tutkittavalle voidaan laittaa varjoainetta kanyylin kautta kyynärtaipeen laskimoon, mikä saa verisuonet näkymään tai antaa suolistovarjoainetta suun kautta, mikä helpottaa suoliston erottumista. Verenkiertoon ruiskutettuna varjoaine saattaa aiheuttaa hetkellisen lämmöntunteen ja metallin maun suussa. Varjoaine poistuu verenkierrosta virtsan mukana.
 

 OHJEET TUTKIMUKSEEN VALMISTAUTUMISEEN