Siirry pääsisältöön

Äitiys- ja imetyspoliklinikka, Hyvinkään sairaala

Asiasanat:
  • synnytykset
  • raskaus
  • Hyvinkään sairaala

Aukioloajat ja yhteystiedot

Käyntiosoite

Hyvinkään sairaala
Sairaalankatu 1
Hyvinkää

A-rakennus, 2. kerros

Postiosoite

PL 585
05850 Hyvinkää
ma–pe 8.00–15.30

Asiakkaita varten meillä on käytössä takaisinsoittojärjestelmä

Puhelin, Asiakkaita varten meillä on käytössä takaisinsoittojärjestelmä: 019 4587 2269
ma–pe 7.00–15.00
Seulaultraäänitutkimusaikojen peruutukset takaisinsoittojärjestelmän tai Maisa-palvelun kautta.

Äkilliset raskauteen liittyvät ongelmatilanteet hoidetaan naistentautien ja synnyttäjien päivystyksessä

Puhelin, Äkilliset raskauteen liittyvät ongelmatilanteet hoidetaan naistentautien ja synnyttäjien päivystyksessä: 050 427 5328

Hyvinkään sairaalan äitiyspoliklinikalla teemme raskaudenaikaisia tutkimuksia ja sikiöseulontoja. Odottava äiti tulee poliklinikalle lääkärin tai neuvolan terveydenhoitajan lähetteellä. Tutkimuksissa saa olla mukana yksi tukihenkilö. Lasten läsnäolo vastaanotoilla ei ole sallittua.

Ensimmäinen kontakti äitiyspoliklinikalle on usein alkuraskauden ultraäänitutkimukset, jotka tehdään 11+0–13+6 sekä 20–22 raskausviikolla.

Sikiöseulonta-ajanvaraus ultraäänitutkimukseen tapahtuu terveydenhoitajan lähetteellä. Sikiöseulonnat teemme äitiyspoliklinikalla ja ovat perheille vapaaehtoisia ja maksuttomia. Tutkimukseen kuuluu kaksi ultraäänitutkimusta sekä verinäyte raskausviikoilla 911. Voit varata ajan sikiöseulontaan myös Maisa-palvelun kautta. Tällöin terveydenhoitaja tekee lähetteen seulatutkimukseen ja sinulle lähetetään ajanvaraus sähköisesti Maisan kautta.

Tavallisimpia syitä äitiyspoliklinikalla käynteihin ovat muun muassa.

  • kohonnut verenpaine
  • ennenaikaiset supistukset
  • poikkeava tarjonta (esim. perätila)
  • sokeriaineenvaihdunnan häiriöt (raskaudenaikainen diabetes)
  • synnytystapa-arvio, edellisestä synnytyksestä johtuen
  • sikiön kokoarvio.

Meillä on erilliset vastaanotot synnytyspelkopotilaille (SYPE-poliklinikka) sekä erillinen vastaanotto niille perheille, jotka tarvitsevat erityistä tukea raskausaikana (ETU-poliklinikka). Odottava äiti tulee poliklinikalle lääkärin tai neuvolan terveydenhoitajan lähetteellä. Osaa potilaista hoidamme digihoitopoluilla, mm. raskausdiabeetikkojen verensokeriarvojen seuranta tapahtuu polulla.

Imetyspoliklinikka

Imetyspoliklinikka toimii Hyvinkään sairaalan H-rakennuksessa lastentautien poliklinikalla neljänä päivänä viikossa (ma, ti, to ja pe). Imetyspoliklinikallamme tarjoamme apua ja tukea imetysongelmissa, jos neuvolassa annettava imetysohjaus ja vertaistukiryhmien tuki eivät riitä.

Lähetettä vastaanotolle ei imetysaikana tarvita. Hoidamme vastaanotolla imetyspulmia siihen asti, kun vauva on 6 kuukautta vanha. Jos mahdollisiin imetysongelmiin halutaan ennakoivaa apua jo raskausaikana, tarvitaan terveydenhoitajan lähete neuvolasta.

Imetyspoliklinikalle voi varata puhelinajan soittamalla takaisinsoittojärjestelmän numeroon (019) 4587 2269. Takaisinsoittojärjestelmä toimii maanantaista perjantaihin klo 7–15. Osa imetysongelmista on ratkaistavissa jo puhelimessa, mutta hankalammissa tilanteissa suosittelemme vastaanottokäyntiä, joka varataan tarvittaessa puhelun aikana. Vastaanottokäynneistä peritään poliklinikkamaksu.

Rintoihin liittyvissä sairauksissa kehotamme ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Tällaisia ovat esimerkiksi rintatulehdus ja sammas.

Sairaalat