Siirry pääsisältöön

Äitiys- ja imetyspoliklinikka, Hyvinkään sairaala

Asiasanat:
  • synnytykset
  • raskaus
  • Hyvinkään sairaala

Hyvinkään sairaalan äitiyspoliklinikalla teemme raskaudenaikaisia tutkimuksia ja sikiöseulontoja. Odottava äiti tulee poliklinikalle lääkärin tai neuvolan terveydenhoitajan lähetteellä. Tutkimuksissa saa olla mukana yksi tukihenkilö. Lasten läsnäolo vastaanotoilla ei ole sallittua.

YhteydenototEnsimmäinen kontakti äitiyspoliklinikalle on usein alkuraskauden ultraäänitutkimukset, jotka tehdään 11+0–13+6 sekä 20–22 raskausviikolla.

Sikiöseulonta-ajanvaraus ultraäänitutkimukseen tapahtuu terveydenhoitajan lähetteellä. Sikiöseulonnat teemme äitiyspoliklinikalla ja ne ovat perheille vapaaehtoisia ja maksuttomia. Tutkimukseen kuuluu kaksi ultraäänitutkimusta sekä verinäyte raskausviikoilla 911. Voit varata ajan sikiöseulontaan myös sähköisesti Maisa-palvelun kautta. Tällöin terveydenhoitaja tekee lähetteen seulatutkimukseen ja voit varata ajan itse Maisasta.

Tavallisimpia syitä äitiyspoliklinikalla käynteihin ovat muun muassa:

  • kohonnut verenpaine
  • ennenaikaiset supistukset
  • poikkeava tarjonta (esim. perätila)
  • sokeriaineenvaihdunnan häiriöt (raskaudenaikainen diabetes)
  • synnytystapa-arvio, edellisestä synnytyksestä johtuen
  • sikiön kokoarvio.

Meillä on erilliset vastaanotot synnytyspelkopotilaille (SYPE-poliklinikka) sekä erillinen vastaanotto niille perheille, jotka tarvitsevat erityistä tukea raskausaikana (ETU-poliklinikka). Odottava äiti tulee poliklinikalle lääkärin tai neuvolan terveydenhoitajan lähetteellä. Osaa potilaista hoidamme digihoitopoluilla, mm. raskausdiabeetikkojen verensokeriarvojen seuranta tapahtuu polulla.

Imetyspoliklinikka

Imetyspoliklinikka toimii Hyvinkään sairaalan A-rakennuksen 2. kerroksessa kolmena päivänä viikossa (ma, ke, ja pe). Ilmoittautuminen A-rakennuksen pääaulassa. Odotusaula sijaitsee 2. kerroksessa heti hissien jälkeen. Imetyspoliklinikallamme tarjoamme apua ja tukea imetysongelmissa, jos neuvolassa annettava imetysohjaus ja vertaistukiryhmien tuki eivät riitä.

Lähetettä vastaanotolle ei imetysaikana tarvita. Hoidamme vastaanotolla imetyspulmia siihen asti, kun vauva on 6 kuukautta vanha. Jos mahdollisiin imetysongelmiin halutaan ennakoivaa apua jo raskausaikana, tarvitaan terveydenhoitajan lähete neuvolasta.

Imetyspoliklinikalle voi varata puhelinajan soittamalla takaisinsoittojärjestelmän numeroon (019) 4587 2269. Takaisinsoittojärjestelmä toimii maanantaista perjantaihin klo 7–21. Osa imetysongelmista on ratkaistavissa jo puhelimessa, mutta hankalammissa tilanteissa suosittelemme vastaanottokäyntiä, joka varataan tarvittaessa puhelun aikana.

Rintoihin liittyvissä sairauksissa kehotamme ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Tällaisia ovat esimerkiksi rintatulehdus ja sammas.

Lämpimästi tervetuloa Hyvinkään ja Lohjan sairaalan synnytysvalmennukseen!

Valmennuksessa saat tietoa Hyvinkään ja Lohjan sairaalan synnytysosastoista, synnytyksen vaiheista, kivunlievityksestä ja ensihetkistä vauvan kanssa. Valmennusta pitävät Hyvinkään ja Lohjan sairaalan kätilöt. Valmennus on tarkoitettu sekä synnyttäjälle että tukihenkilölle. 

Valmennus järjestetään kaikille avoimina Teams-tapaamisina.

Valmennus koostuu kahdesta osasta. Voit osallistua kumman tahansa sairaalan kätilöiden pitämiin valmennuksiin, sillä niiden sisällöt ovat samat. Nopeimmillaan sinulla on mahdollisuus käydä valmennuksen molemmat osat yhden kuukauden aikana.

Valmennuksen kesto on noin 2,5 tuntia.

Kysymyksiä ja toiveita valmennuksiin liittyen voit lähettää tällä lomakkeella.

Odotamme sinua linjoilla!Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.