Lapsettomuuden hoito
Asiasanat:Teemme naistentautien poliklinikoilla lapsettomuustutkimuksia, joita varten tarvitset lääkärin lähetteen perusterveydenhuollosta tai yksityislääkäriltä yleensä noin vuoden kestäneen raskausyrityksen jälkeen. Jos sinulla on raskauden alkamista vaikeuttava sairaus tai muu tilanne, lapsettomuuden hoitoon liittyvät tutkimukset voidaan aloittaa aikaisemmin.

Teemme lapsettomuuden perustutkimuksia Helsingissä Lisääntymislääketieteen yksikössä sekä Hyvinkään, Lohjan, Porvoon ja Raaseporin sairaaloissa. Olemme keskittäneet inseminaatiot, koeputkihedelmöityshoidot, hoidot luovutetuilla sukusoluilla sekä vaativammat lapsettomuushoidot Helsingin lisääntymislääketieteen yksikköön.
Naisen lapsettomuushoitojen ikäraja hoitojen alkaessa on 40 vuotta ja miehen 60 vuotta. Jotta voimme tehdä tarvittavat hoidot, tulee lähetteen saapua meille viimeistään 6 kuukautta ennen ikärajojen täyttymistä. Naisen painoindeksin (BMI, body mass index) yläraja lapsettomuushoidoissa on 35. Emme voi valitettavasti hoitaa julkisessa terveydenhuollossa sterilisaation jälkeistä lapsettomuutta tai pareja, joilla on jo kaksi yhteistä lasta.
Teemme ennen ensikäyntiä raskautta toivovalle naiselle hormonitutkimuksia ja tutkimme perusverenkuvan. Kun teemme hoitoja heteroparille, tutkimme mieheltä siemennestenäytteen. Otamme myös molemmilta HIV- ja hepatiittinäytteet. Ensikäynnille kutsumme aina parin yhdessä. Käynnillä kartoitamme molempien terveydentilan ja elintavat, arvioimme naisen kuukautiskierron ja teemme tarvittavat lisätutkimukset. Munajohtimien aukiolon tutkimme tarvittaessa.
Tutkimusten jälkeen suunnittelemme yksilöllisen jatkohoidon. Huomioithan, että lapsettomuuden syy jää selviämättä jopa joka neljännellä parilla.
Hoidot voivat muodostua
- munarakkulan kypsytyshoidoista (ovulaation induktio), joiden tarkoituksena on saada aikaan ovulaatio tai vahvistaa sitä
- inseminaatioista, joissa siittiöitä ruiskutetaan naisen kohtuonteloon munasolun irtoamisen aikaan
- koeputkihedelmöityshoidosta (IVF/ICSI), jossa munasolu hedelmöitetään laboratoriossa ja alkio siirretään kohtuun kasvamaan
- pakastetun alkion siirrosta, jossa IVF/ICSI-hoidossa saatu alkio on pakastettu ja sulatuksen jälkeen siirretään kohtuun
- inseminaatioista tai koeputkihedelmöityshoidosta luovutetuilla sukusoluilla
- kirurgisista hoidoista esimerkiksi tilanteissa, joissa lapsettomuuden syynä on endometrioosi tai myooma.
Jos raskausyritys ei ole ollut pitkä ja raskauden alkaminen on todennäköistä ilman mitään hoitoa, voit tutkimusten jälkeen jäädä odottamaan raskauden luonnollista alkamista.
Sukusolupankki – munasolujen ja siittiöiden luovutus
HUSin Sukusolupankkiin voit lahjoittaa spermaa tai munasoluja potilaidemme lapsettomuushoitoja varten.
Naistalo (Avautuu uuteen välilehteen. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Löydät lisätietoa lisääntymisterveydestä Terveyskylän Naistalosta. Terveyskylä on erikoissairaanhoidon verkkopalvelu.
Miestalo (Avautuu uuteen välilehteen. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Löydät lisätietoa lisääntymisterveydestä Terveyskylän Miestalosta. Terveyskylä on erikoissairaanhoidon verkkopalvelu.
Toimipisteet
Lisääntymislääketieteen yksikkö, Tilkan Viuhka
Lisääntymislääketieteen yksikössä tutkimme ja hoidamme naisten hormonitoiminnan häiriöitä, lapsettomuutta ja nuorten tyttöjen gynekologisia ongelmia…
Naistentautien poliklinikka, Porvoon sairaala
Porvoon sairaalan naistenklinikan naistentautien poliklinikalla hoidamme erilaisia gynekologisia sairauksia kuten vuotohäiriöitä, gynekologisia kiputiloja…
Naistentautien poliklinikka, Lohjan sairaala
Lohjan sairaalan naistentautien poliklinikalla teemme gynekologisia tutkimuksia muun muassa hysteroskopioita, kolposkopiatutkimuksia sekä urogynekologisia…
Naistentautien poliklinikka, Hyvinkään sairaala
Hyvinkään sairaalan naistentautien poliklinikalla teemme kohduntähystyksiä, virtsankarkailuleikkauksia, kohdun limakalvon lämpöpallohoitoja sekä…