Siirry pääsisältöön

Kuvantamistutkimukset

Asiasanat:
  • röntgen
  • magneettikuvaus
  • ultraäänitutkimus

Kuvantamisella tutkitaan ihmiskehoa erilaisin menetelmin. 

Hoitaja laittaa lasta röntgenkuvaan

Kuvantamisella tutkitaan ihmiskehoa erilaisin menetelmin. Kuvantaminen voi olla kuvaamista, mutta myös esimerkiksi kehon, aivojen tai hermoston toiminnan mittauksia. Kuvantamista käytetään apuna myös toimenpiteissä ja syöpähoidoissa. 

Lääkäri arvioi, onko tutkimus tarpeen kokonaisuuden kannalta. Kuvantamistutkimusten avulla voidaan diagnosoida tai poissulkea erilaisia sairauksia ja tarvittaessa suunnitella tehokas hoito.

Tavallisimpia kuvantamistutkimuksia ovat röntgentutkimukset, magneettikuvaukset ja ultraäänitutkimukset.  

Erikoistuneempia tutkimuksia ovat isotooppitutkimukset, joilla selvitetään esimerkiksi syövän levinneisyyttä. Toisaalta monet sairaudet pystytään havaitsemaan isotooppitutkimuksissa ennen kuin taudin aiheuttamat rakenteelliset muutokset tulevat näkyviin muussa kuvantamisessa. 

Isotooppitutkimuksessa potilaan kehoon annetaan pieni määrä radioaktiivista lääkeainetta. Tämän jälkeen kehoa kuvataan gammakameralla tai PET-kameralla. Käytössä olevat laitteet pystyvät mittaamaan hyvin pieniä säteilymääriä. 

Toimipisteet

Armilan röntgen

Teemme perusröntgentutkimuksia ilman ajanvarausta ja ultraäänitutkimuksia ajanvarauksella. Yksikkö sijaitsee Armilan terveysaseman 1. kerroksessa, esteetön…

Elielinaukion röntgen

Elielinaukiolla teemme tavallisia röntgentutkimuksia ilman ajanvarausta ja muita kuvantamisen tutkimuksia ajanvarauksella. Voit tulla röntgeniin, jos…

Etelä-Karjalan keskussairaalan röntgen

Etelä-Karjalan keskussairaalan röntgenissä teemme tavallisia röntgentutkimuksia ilman ajanvarausta ja muita tutkimuksia ajanvarauksella.

Haartmanin sairaalan röntgen

Haartmanin sairaalan röntgen kuuluu 1.2.2023 alkaen Meilahden yhteispäivystyksen röntgeniin.

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.