Siirry pääsisältöön

Kuvantamistutkimukset

Asiasanat:
  • röntgen
  • magneettikuvaus
  • ultraäänitutkimus

Kuvantamisella tutkitaan ihmiskehoa erilaisin menetelmin. 

Hoitaja laittaa lasta röntgenkuvaan

Kuvantamisella tutkitaan ihmiskehoa erilaisin menetelmin. Kuvantaminen voi olla kuvaamista, mutta myös esimerkiksi kehon, aivojen tai hermoston toiminnan mittauksia. Kuvantamista käytetään apuna myös toimenpiteissä ja syöpähoidoissa. 

Lääkäri arvioi, onko tutkimus tarpeen kokonaisuuden kannalta. Kuvantamistutkimusten avulla voidaan diagnosoida tai poissulkea erilaisia sairauksia ja tarvittaessa suunnitella tehokas hoito.

Tavallisimpia kuvantamistutkimuksia ovat röntgentutkimukset, magneettikuvaukset ja ultraäänitutkimukset.  

Erikoistuneempia tutkimuksia ovat isotooppitutkimukset, joilla selvitetään esimerkiksi syövän levinneisyyttä. Toisaalta monet sairaudet pystytään havaitsemaan isotooppitutkimuksissa ennen kuin taudin aiheuttamat rakenteelliset muutokset tulevat näkyviin muussa kuvantamisessa. 

Isotooppitutkimuksessa potilaan kehoon annetaan pieni määrä radioaktiivista lääkeainetta. Tämän jälkeen kehoa kuvataan gammakameralla tai PET-kameralla. Käytössä olevat laitteet pystyvät mittaamaan hyvin pieniä säteilymääriä. 

Kuvantamistutkimukset koronavirusepidemian aikana

Röntgen- ja muihin kuvantamistutkimuksiin on tärkeää hakeutua myös koronavirusepidemian aikaan, jotta hoitoosi liittyvät tutkimukset voidaan tehdä hoitavan lääkärisi ohjeiden mukaisesti.

Tulethan aina röntgeniin vasta hieman ennen varattua aikaasi ja mieluiten yksin ilman saattajaa, jos mahdollista. Näin vältämme odotustilojen ruuhkautumista.

Osaan tutkimuksista voit varata ajan tai siirtää aikaasi verkossa. Tietoa ajanvarauksesta löydät verkkosivuiltamme. Mikäli sinulla on ylähengitystieoireita tai olet karanteenissa, tutkimusaikaa on syytä siirtää, mikäli se on hoitosi kannalta mahdollista. Muistathan perua aikasi, jos et ole tulossa tutkimukseen.

Toimipisteissämme pyydämme sinua käyttämään kasvomaskia. Myös henkilökuntamme suojautuu potilastyössä.

Jos sinulla on ylähengitystieoireita tai vahvistettu koronavirustartunta, et voi tulla kaikkiin toimipisteisiimme.

Jos sinut on määrätty karanteeniin, et voi myöskään tulla normaalisti röntgeniin. Näissä tilanteissa voit asioida infektiokeskusten röntgeneissä. Osassa toimipaikoistamme on myös varattu erikseen iltapäivisin aikaa ylähengitystieoireisten potilaiden kuvauksiin.

Toimipisteemme, joissa kuvaamme ylähengitystieoireisia potilaita:

Laakson röntgen

Kirurgisen sairaalan röntgen

Myyrmäen röntgen

Järvenpään röntgen

Samarian röntgen

Toimipisteet

Armilan röntgen

Teemme perusröntgentutkimuksia ilman ajanvarausta ja ultraäänitutkimuksia ajanvarauksella. Yksikkö sijaitsee Armilan terveysaseman 1. kerroksessa, esteetön…

Elielinaukion röntgen

Elielinaukiolla teemme tavallisia röntgentutkimuksia ilman ajanvarausta ja muita kuvantamisen tutkimuksia ajanvarauksella. Voit tulla röntgeniin, jos…

Etelä-Karjalan keskussairaalan röntgen

Etelä-Karjalan keskussairaalan röntgenissä teemme tavallisia röntgentutkimuksia ilman ajanvarausta ja muita tutkimuksia ajanvarauksella.

Haartmanin sairaalan röntgen

Haartmanin sairaalassa teemme kuvantamistutkimuksia pääasiassa Helsingin terveysasemien sekä Meilahden sairaalan yhteispäivystyksen potilaille, jotka ovat…

Feedback

Löysitkö etsimäsi?