Siirry pääsisältöön

Suolistosyövän seulonta

Asiasanat:
  • suolistosyövät
  • suolistosyövän seulonta
  • peräsuolisyöpä

Kutsumme 60–68-vuotiaat Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan asukkaat maksuttomaan suolistosyövän seulontaan vuonna 2022. 

Jukka Karhula

Suolistosyöpään sairastuu vuosittain yli 3500 suomalaista. Se on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä. Suolistosyövän oireet puuttuvat alussa usein kokonaan tai ne voivat olla epämääräisiä, kuten vatsakipua, ummetusta ja ripulia. Seulonnalla suolistosyöpä pyritään löytämään varhaisvaiheessa, jolloin se on todennäköisemmin parannettavissa. 

HUS Diagnostiikkakeskus lähettää vuonna 2022 henkilökohtaiset seulontakutsukirjeet Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueen kuntien 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaille asukkaille. 

Kutsut lähetetään porrastetusti keväästä 2022 alkaen niin, että viimeiset seulontaan kutsuttavat saavat kutsukirjeen vuoden 2022 loppuun mennessä. 

HUS Diagnostiikkakeskus saa tiedot seulontaan kutsuttavista Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteristä. 

Näytteenotto ja tulokset

Saat kutsukirjeen mukana näytteenottovälineet ja tarkat ohjeet näytteen ottamiseksi. Palauta näyte tutkittavaksi laboratorioon kutsukirjeen mukana olevassa kovikekuoressa. 

Seulontatutkimuksella etsitään ulostenäytteestä piilevää verta. Saat seulontatuloksen kotiin kirjeitse. Normaali eli negatiivinen löydös tarkoittaa, että ulosteesta ei löytynyt verta. Veren löytyminen näytteestä ei välttämättä tarkoita syöpää, vaan johtuu usein muusta syystä. 

Jos laboratoriotutkimuksessa näytteestäsi löydetään verta, tarvitaan jatkotutkimuksia. Saat ohjeet ja seulontahoitajan yhteystiedot vastauskirjeessä.