Siirry pääsisältöön

Kuvantamistutkimukset

Kuvantamisella tutkitaan ihmiskehoa erilaisin menetelmin. 

Hoitaja laittaa lasta röntgenkuvaan

Kuvantamisella tutkitaan ihmiskehoa erilaisin menetelmin. Kuvantaminen voi olla kuvaamista, mutta myös esimerkiksi kehon, aivojen tai hermoston toiminnan mittauksia. Kuvantamista käytetään apuna myös toimenpiteissä ja syöpähoidoissa. 

Lääkäri arvioi, onko tutkimus tarpeen kokonaisuuden kannalta. Kuvantamistutkimusten avulla voidaan diagnosoida tai poissulkea erilaisia sairauksia ja tarvittaessa suunnitella tehokas hoito.

Tavallisimpia kuvantamistutkimuksia ovat röntgentutkimukset, magneettikuvaukset ja ultraäänitutkimukset.  

Erikoistuneempia tutkimuksia ovat isotooppitutkimukset, joilla selvitetään esimerkiksi syövän levinneisyyttä. Toisaalta monet sairaudet pystytään havaitsemaan isotooppitutkimuksissa ennen kuin taudin aiheuttamat rakenteelliset muutokset tulevat näkyviin muussa kuvantamisessa. 

Isotooppitutkimuksessa potilaan kehoon annetaan pieni määrä radioaktiivista lääkeainetta. Tämän jälkeen kehoa kuvataan gammakameralla tai PET-kameralla. Käytössä olevat laitteet pystyvät mittaamaan hyvin pieniä säteilymääriä. 

Tietoa laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin tulevalle

Löydät täältä lisätietoa kuvantamistutkimuksiin tulosta.

Tietoa laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin tulevalle

Tutkimukseen tulijan talo

Terveyskylä.fi

Löydät lisätietoa kuvantamistutkimuksista Terveyskylän Tutkimukseen tulijan talosta. Terveyskylä on erikoissairaanhoidon verkkopalvelu.

Tästä Tutkimukseen tulijan talon etusivulle (link to a different website)

Toimipisteet

Elielinaukion röntgen

Elielinaukiolla teemme tavallisia röntgentutkimuksia ilman ajanvarausta ja muita kuvantamisen tutkimuksia ajanvarauksella. Voit tulla röntgeniin, jos…

Ison Omenan röntgen

Iso Omenan röntgenissä teemme tavallisia röntgentutkimuksia ilman ajanvarauksia. Samoista tiloista löydät myös laboratorion.

Jorvin sairaalan röntgen

Jorvin sairaalassa teemme tavallisia röntgentutkimuksia ilman ajanvarausta ja muita kuvantamisen tutkimuksia ajanvarauksella.

Leppävaaran röntgen

Leppävaaran röntgenissä teemme tavallisia röntgentutkimuksia ilman ajanvarausta ja ultraäänitutkimuksia ajanvarauksella.